ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο Κ. Πετρίδης στην «Κ»: Ο ΔΗΣΥ, ο «ανέτοιμος» ΠτΔ και η τάτσα των διαβατηρίων

Θα έπρεπε να ασκηθεί πιο έντονη κριτική σε θέματα που η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη δρα φανερά για επικοινωνιακούς λόγους, είπε ο κ. Πετρίδης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Για τον ΔΗΣΥ ως αντιπολίτευση, τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, τον Νίκο Αναστασιάδη που είναι υπό διερεύνηση για διαφθορά αλλά και το ενδιαφέρον του για τις ευρωεκλογές μίλησε σε συνέντευξή του στην «Κ» και τον δημοσιογράφο Αντρέα Κημήτρη, ο τέως υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης. Τόνισε ότι θα ήθελε τον Συναγερμό πιο δυνατό στην αντιπολίτευση και να ασκεί πιο έντονη κριτική στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη. Αξιολογώντας την κυβέρνηση, είπε πως ο κ. Χριστοδουλίδης διατυμπάνιζε ότι τάχα ήταν έτοιμος να κυβερνήσει, όμως, είναι η κυβέρνηση που είχε τη μεγαλύτερη φθορά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Αναφερόμενος στη δεκαετία Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης δήλωσε χαρακτηριστικά «μας έμεινε η τάτσα των διαβατηρίων» και αυτό λέει είναι το παράπονό του, διότι επισκίασε το θετικό έργο που έγινε. Σημείωσε ότι σκέφτεται το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος με τον ΔΗΣΥ στις ευρωεκλογές και ότι θα αποφασίσει μέχρι το τέλος του χρόνου. 

Ο ΔΗΣΥ και ο «ανέτοιμος» Χριστοδουλίδης

«Ο ΔΗΣΥ προσπαθεί να επανακαθορίσει τον ρόλο του στην αντιπολίτευση λίγο μετά που μέρος του ΔΗΣΥ τάχθηκε με τη συμπολίτευση. Ξέρω ότι υπάρχει θέληση για παραγωγή πολιτικής και πρέπει να βοηθήσουμε όλοι σε αυτό», ανέφερε ο κ. Πετρίδης, ερωτηθείς πώς βλέπει τα πράγματα στον ΔΗΣΥ, εννέα μήνες μετά τις εκλογές. Διεμήνυσε πως δεν διεκδίκησε θέση στην ηγεσία, γιατί χρειαζόταν ξεκούραση. «Ήμουν στα πιο δύσκολα χαρακώματα για δέκα χρόνια, από την πρώτη μέρα του “κουρέματος” μέχρι τη μέρα που έφυγα, το πιο παλιό μέλος του Υπουργικού», σημείωσε. Για το αν ο ΔΗΣΥ τον έπεισε ότι είναι υπεύθυνη αντιπολίτευση, ο κ. Πετρίδης απάντησε ότι ήθελε το κόμμα πιο δυνατό στην αντιπολίτευση. «Η κάθε ορθή αντιπολίτευση πρέπει να είναι υπεύθυνη, όμως αυτό δεν σημαίνει χλιαρή –ειδικά σε σοβαρά ζητήματα. Πιστεύω θα έπρεπε να ασκηθεί πιο έντονη κριτική σε θέματα που η κυβέρνηση δρα φανερά για επικοινωνιακούς λόγους, όπως για τον δήθεν Ευρωπαίο απεσταλμένο, τα δήθεν μέτρα για τις αναπτύξεις στα Κατεχόμενα, τις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις για την ενέργεια και να ζητηθούν διευκρινίσεις για την πρακτική υφή του πολυδιαφημιζόμενου διαδρόμου προς τη Γάζα. Και στην οικονομία υπάρχουν θέματα. Η αύξηση των ανελαστικών δαπανών το 2024 είναι πρωτοφανής. Η οικονομία τρέχει με τους δικούς μας ρυθμούς και θα έχουμε αυξημένα έσοδα το επόμενο διάστημα λόγω του μεγάλου αριθμού εταιρειών που φέραμε στην Κύπρο τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει εφησυχασμός και περαιτέρω αύξηση δαπανών», εξήγησε.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι στελέχη του ΔΗΣΥ και της ηγεσίας του κόμματος συναντιόνται με τον κ. Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό, ο κ. Πετρίδης εξέφρασε τη θέση πως σε κάποια πράγματα παίζουν ρόλο και οι συμβολισμοί. «Δεν είναι κακό να μιλάς με την κυβέρνηση, αλλά κάποια στελέχη δίνουν, και νομίζω θέλουν να δίνουν, την εντύπωση ότι είναι πιο συγκυβέρνηση και από τη συγκυβέρνηση». Ερωτηθείς πώς αξιολογεί την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, ανέφερε ότι «ο ίδιος διατυμπάνιζε ότι τάχα ήταν έτοιμος να κυβερνήσει. Φάνηκε ανέτοιμος. Είναι η κυβέρνηση που είχε τη μεγαλύτερη φθορά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Και συνεχίζει να επικεντρώνεται στην εικόνα αντί στην ουσία, με λίγες εξαιρέσεις». Σε ερώτηση αν αυτό ισχύει μόνο για τον κ. Χριστοδουλίδη καθώς παρόμοια κριτική ασκείται και στην κα Δημητρίου, σημείωσε πως «ο Χριστοδουλίδης ήταν 10 χρόνια στην κυβέρνηση και έπρεπε να ήταν έτοιμος να κυβερνήσει. Η Αννίτα κλήθηκε να γεφυρώσει πολύ δύσκολες καταστάσεις σε ένα κόμμα, και το προσπαθεί. Ο κ. Χριστοδουλίδης είχε υποτίθεται «συγκεκριμένο» και «ξεκάθαρο» πρόγραμμα, διάλεξε όλους τους συνεργάτες του για να φτιάξει ένα ομοιογενές σχήμα, η Αννίτα όχι».

Η τάτσα των διαβατηρίων

Κληθείς να πει πώς αισθάνεται που ο Νίκος Αναστασιάδης είναι υπό διερεύνηση για ζητήματα διαφθοράς, ο κ. Πετρίδης σημείωσε ότι ο ίδιος θέλει να διερευνηθεί και καλά κάνει. «Ζούμε σε ένα τοξικό κλίμα που δημιουργήθηκε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι το μόνο που έκαναν η προηγούμενη κυβέρνηση και ο Αναστασιάδης είναι διαφθορά. Ξεχνούμε ότι τα κύρια άλματα προόδου έγιναν με την κυβέρνηση Αναστασιάδη. Ότι σώσαμε τη χώρα από τη χρεοκοπία, κάναμε το ΓεΣΥ, το ΕΕΕ, μειώσαμε τη στρατιωτική θητεία, φέραμε το σύμφωνο συμβίωσης, αναγνωρίστηκαν οι εκ μητρογονίας πρόσφυγες, φέραμε ανάπτυξη που ακόμη συνεχίζεται, για να μπορούν να δαπανούν οι σημερινοί. Περάσαμε τρεις κρίσεις και η υστεροφημία μας είναι το πρόγραμμα διαβατηρίων κι αν ο πρόεδρος πήγε ταξίδι με το αεροπλάνο τού Σαουδάραβα. Λάθος του, και είμαι σίγουρος ότι καταράστηκε την ώρα που πήγε. Αυτά τα θέματα έπρεπε να έχουν ήδη εξαντληθεί. Νιώθω ότι η προηγούμενη κυβέρνηση αδικείται από αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα έστω κι αν κάναμε λάθη και δη, στο θέμα των διαβατηρίων». Συνέχισε λέγοντας ότι «ναι, δεν επιτρέπεται η διαφθορά, αλλά να συγκεκριμενοποιηθεί τι είναι διαφθορά και να διαχωριστεί η ηθική, η πολιτική και η ποινική της διάσταση». Θεωρώ, πρόσθεσε, «ότι πολιτικά πληρώσαμε μεγάλο τίμημα από το πρόγραμμα διαβατηρίων. Και συνεχίζεται. Μας έμεινε η τάτσα των διαβατηρίων και διαγράφηκε ότι ήμασταν η πιο προοδευτική ακόμη και σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, γιατί το κράτος πρόνοιας δεν είναι το ΑΚΕΛ που το έκανε, αλλά η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ. Εμένα αυτό είναι το παράπονό μου. Ωραία, να μας διερευνήσουν όλους από την αρχή και εμένα ως υπουργό διαβατηρίων. Με ξένους. Και να γυρίσουμε σελίδα».

Το ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές

Ο κ. Πετρίδης σημείωσε ότι σκέφτεται το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος με τον ΔΗΣΥ στις ευρωεκλογές και ότι θα αποφασίσει μέχρι το τέλος του χρόνου. Όπως διευκρίνισε, το έχει συζητήσει με άτομα, μέλη, αλλά δεν το έχει θέσει επίσημα στην ηγεσία. Σε ερώτηση πώς προέκυψε το ενδιαφέρον του για τις ευρωεκλογές απάντησε ότι οι σπουδές του ήταν στα οικονομικά της Ε.Ε. «Εργάστηκα για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, αργότερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκπροσώπησα την Κύπρο στο Συμβούλιο. Δηλαδή στους δύο από τους τρεις κύριους θεσμούς. Ό,τι έκανα τα τελευταία 30 χρόνια είχε ευρωπαϊκή διάσταση, ξέρω την Ε.Ε., την έζησα, πάντα με ενδιέφερε. Άρα, το ενδιαφέρον είναι λογικό σε μια περίοδο που η Ευρώπη ταλανίζεται από σημαντικά θέματα που επηρεάζουν τη χώρα μας, όπως το μεταναστευτικό, η φορολογία, η διεύρυνση ή το βέτο», εξήγησε.

Ερωτηθείς αν δεν είναι οξύμωρο που το σκέφτεται καθώς άσκησε σκληρή κριτική στην ηγεσία του ΔΗΣΥ, διερωτήθηκε «δεν λένε ότι η κριτική, η πολυφωνία είναι καλοδεχούμενη στον ΔΗΣΥ που δεν είναι μονολιθικό κόμμα;». Πρόσθεσε «εδώ δεν κάναμε διαγραφές έστω κι αν μέλη μας στήριξαν ανοικτά άλλον υποψήφιο στις εκλογές, ο οποίος είναι επίσης μέλος του κόμματος. Άσκησα κριτική σε πολύ συγκεκριμένα θέματα πολιτικής. Άλλωστε και στελέχη του ΔΗΣΥ όπως ο Χάρης Γεωργιάδης είπαν ότι διαφωνούν μαζί μου και με πράγματα που έκανα ως υπουργός Οικονομικών». Κληθείς να απαντήσει γιατί έκανε ξεχωριστή αναφορά στον Χάρη Γεωργιάδη αφού ο ίδιος είχε εκδώσει και μια ανακοίνωση για την οικονομία που θεωρήθηκε ως απάντηση και σε δικές του αναφορές, ο κ. Πετρίδης διευκρίνισε ότι «οι δικές μου συγκεκριμένες αναφορές για τις οποίες εκδόθηκε η ανακοίνωση που αναφέρεστε, ήταν ενάντια στην κυβέρνηση, όχι στον ΔΗΣΥ. Και όμως η απάντηση ήλθε μόνο από τον ΔΗΣΥ. Άσκησα κριτική στην κυβέρνηση και μου απάντησε ο ΔΗΣΥ. Αρκετός κόσμος το βρήκε παράδοξο. Δικαίως. Και αφού το κόμμα ή βουλευτής του κόμματος διαφωνεί, και καλά κάνει, με υπουργό της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ σε θέματα πολιτικής, τότε γιατί να μην μπορεί να γίνει και το αντίστροφο; Θεωρώ ότι η δική μου κριτική είναι πάντα τεκμηριωμένη».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση