ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι άνθρωποι που συνδέουν τον Κυριάκο με την Κύπρο

Στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση, την Πινδάρου ακόμα και με το ΔΗΚΟ διατηρεί ο νέος Πρωθυπουργός και ο περίγυρός του

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Στενούς δεσμούς με τη Λευκωσία φέρεται πως έχει ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και η ομάδα που τον περιβάλλει. Αυτό φάνηκε και από το γεγονός ότι η πρώτη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει θα είναι στην Κύπρο εντός του επόμενου δεκαημέρου αλλά και από το ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου έσπευσε να τον συγχαρεί στην Αθήνα αμέσως μετά την εκλογή του. Η αλήθεια είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα πρόσωπα που θα τον περιβάλλουν έχουν σχέσεις που ξεκινούν από την κυβέρνηση στέκουν γερά στην Πινδάρου και φτάνουν ακόμα και σχέσεις στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Στον Λόφο

Ο Νίκος Αναστασιάδης συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη αμέσως μετά την εκλογή του και έκλεισαν ραντεβού στη Λευκωσία εντός των επόμενων δέκα ημερών. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης είχε εντάξει τη Λευκωσία στον προεκλογικό του τον περασμένο Απρίλιο συναντώντας μεταξύ άλλων και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ποιες είναι οι σχέσεις των δύο είναι κάτι που συζητείται εντόνως εδώ και καιρό στα κομματικά πηγαδάκια. Όταν τον περασμένο Ιούνιο για παράδειγμα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για τη συμφωνία στο Σκοπιανό υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει μία τέτοια συμφωνία καθώς όπως έλεγε «μπορεί να αποτραπούν οι όποιες διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδας στο όνομα του αλυτρωτισμού, αλλά και να αποφευχθεί τυχόν ανεπιθύμητη επιρροή τρίτων χωρών, που θα μπορούσε να επιβουλεύεται τα ελληνικά συμφέροντα» σίγουρα προκάλεσε σχετική αμηχανία ίσως και δυσφορία στη Νέα Δημοκρατία. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία είχαν αντιταχθεί της συμφωνίας, αναμένοντας κατ επέκταση τουλάχιστον την αποφυγή οποιασδήποτε τοποθέτησης από την Λευκωσία. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν βεβαίως τις καλές σχέσεις που είχε ο Νίκος Αναστασιάδης με τον πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τις οποίες δεν αγνοεί ο νέος Πρωθυπουργός. Η κίνηση του Νίκου Αναστασιάδη, να παρευρεθεί στην κηδεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη είναι κάτι που όπως λέγεται εκτιμήθηκε ιδιαιτέρως από την οικογένεια και έφερε τους δύο πολιτικούς άνδρες πιο κοντά.

Όπως αναφέρουν βεβαίως πηγές που βρίσκονται κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρά την ενόχληση που προκάλεσε η στάση με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο νέος Πρωθυπουργός βλέπει με ιδιαίτερη εκτίμηση και τον Νίκο Αναστασιάδη αλλά και τους κυβερνητικούς του χειρισμούς επί διακυβέρνησής του.Στο μοντέλο Χάρη

Θεωρεί ως παράδειγμα προς μίμηση τους χειρισμούς της Λευκωσίας στην οικονομία και το έχει επαναλάβει πολλές φορές δημοσίως. Ενδεικτική η επίσκεψή του στην Κύπρο το 2015 όταν ήταν ακόμα υποψήφιος για την Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ αλλά και με τον Χάρη Γεωργιάδη, με τον οποίο έκτοτε διατηρούν καλές σχέσεις και συχνές επαφές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επαινέσει τότε τον υπουργό Οικονομικών για τους χειρισμούς του. Θαυμασμό τον οποίο επανέλαβε ένα χρόνο αργότερα σε συνέδριο στη Λεμεσό για την έξοδο της Κύπρου από το Μνημόνιο όπου ανέφερε χαρακτηριστικά «αισθάνομαι χαρά επειδή η Κύπρος μετά από τρία χρόνια αφήνει πίσω της το μνημόνιο, αλλά και λύπη, επειδή η Ελλάδα μετά από έξι χρόνια είναι ακόμη δέσμια των μνημονίων».

Όπως μάλιστα αναφέρουν ελλαδικά δημοσιεύματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μελέτησε αρκετά την περίπτωση της Κύπρου και το οικονομικό πρόγραμμα που συνέταξε η Νέα Δημοκρατία, έχει αρκετές συγκλίσεις με αυτό της Κύπρου.

Ο ρόλος Αβέρωφ

Ιδιαίτερα στενές σχέσεις έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου αλλά και κοινές θέσεις σε ο,τι αφορά την οικονομία και τις πολιτικές εσωτερικής διακυβέρνησης. Καθόλου τυχαία η κίνηση του Συναγερμικού Προέδρου να μεταβεί στην Αθήνα και να συγχαρεί προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη. Όπως αναφέρουν πηγές στην Πινδάρου βρίσκονται σε συχνή τηλεφωνική επικοινωνία και ανταλλάζουν απόψεις τόσο για θέματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο κομμάτων αλλά και των δύο χωρών. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν έχει κρύψει άλλωστε την ιδιαίτερη σχέση των δύο. Φάνηκε τον περασμένο Απρίλιο όταν σε διάσκεψη μπροστά στα ΜΜΕ, ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την ελπίδα και την πεποίθηση να είναι ο επόμενος Έλληνας Πρωθυπουργός. Φάνηκε βεβαίως και όταν ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιλέχθηκε ως ομιλητής στο μεγάλο προεκλογικό συνέδριο του ΔΗΣΥ με τίτλο «Η Κυπριακή Οικονομία η πορεία προς τα μπρος». Θα πρέπει να σημειωθεί πως σχέση που χρονολογείται με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει ο γραμματέας διεθνών σχέσεων του ΔΗΣΥ ο Αλέξανδρος Σίνκας, ο οποίος είχε συμβάλει στην επίσκεψη Μητσοτάκη το 2015.Φοιτητικά χρόνια και κοινοί αγώνες

Βεβαίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι ο μόνος που έχει στενούς δεσμούς με τη Λευκωσία. Η σύνδεση Δημοκρατικού Συναγερμού και Νέας Δημοκρατίας είναι γνωστή, με τα συναγερμικά στελέχη να επισημαίνουν εκ νέου το γεγονός ότι αποτελούν ομογάλακτα κόμματα. Εξαιτίας αυτής των στενών δεσμών, της συνεργασίας Πρωτοπορίας-ΔΑΠ στα Πανεπιστήμια και τους κοινούς αγώνες στην Ε.Ε μέσω της κοινής τους ομάδας το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, πολλά συναγερμικά στελέχη και μέλη της κυβέρνησης έχουν στενές σχέσεις με πρόσωπα της νέας ομάδας που διαμορφώνεται στο Μαξίμου.

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης ο οποίος θεωρείται ο επικρατέστερος ως διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού στο ενδεχόμενο που ο κ. Μητσοτάκης εκλεγεί, έχει φιλικές σχέσεις με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρη Δημητρίου, με Αλέξανδρο Σίνκα αλλά και με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Γλαύκου Κληρίδη Μιχάλη Σοφοκλέους. Το ίδιο και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης το όνομα του οποίου ακούγεται για το υπουργείο Παιδείας και για το υπουργείο Ενέργειας ο οποίος μεταξύ των προαναφερόμενων είχε ιδιαίτερα στενές σχέσεις με τον Τάσο Μητσόπουλο.

Επί Κασουλίδη

Πολύ στενούς δεσμούς με την Λευκωσία και την Πινδάρου διατηρεί βεβαίως και ο στενός συνεργάτης και σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας Ευτύχης Βαρδουλάκης. Ο κ. Βαρδουλάκης είχε εργαστεί στην προεκλογική εκστρατεία του Ιωάννη Κασουλίδη το 2008 και διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την «κασουλιδική ομάδα» και συγκεκριμένα με τους Μιχάλη Σοφοκλέους και Δημήτρη Δημητρίου. Με τα ίδια στελέχη, έχει πολύ καλές σχέσεις η εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας της οποίας το όνομα ακούγεται για το υφυπουργείο παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος θεωρείται πως έχει κλειδώσει το υπουργείο Οικονομικών έχει ιδιαίτερα στενές σχέσεις και καλή επικοινωνία με τον Χάρη Γεωργιάδη. Καλή επικοινωνία με την Πινδάρου, έχει και ο στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη Τάκης Θεοδωρικάκος. Ο ίδιος διατηρεί πολύ καλές σχέσεις βεβαίως και με το ΑΚΕΛ δεδομένης και της στενής συνεργασίας τους στο παρελθόν σε θέματα δημοσκοπήσεων. Στο κάδρο των στενών σχέσεων Πινδάρου- Νέας Δημοκρατίας δεν πρέπει να αγνοείται και ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας στην Κύπρο Γιάννης Γιωργούλλας.

Και οικονομικοί κύκλοι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτός από πολιτικά πρόσωπα φαίνεται πως διατηρεί στενούς δεσμούς και με Κύπριους επιχειρηματίες. Γνωστές είναι οι σχέσεις του με την οικογένεια Χατζηιωάννου και συγκεκριμένα με τον Πόλυ Χατζηιωάννου, με τον γενικό διευθυντή της V+O Πάνο Τσιρίδη αλλά και με άλλους Κύπριους επιχειρηματίες στον τομέα της ναυτιλίας.

Ρίζες και στο ΔΗΚΟ

Μπορεί Τάσσος Παπαδόπουλος και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης να είχαν σοβαρές διαφορές σε ζητήματα που αφορούν το κυπριακό, όμως αυτό δεν προεξοφλεί διάσταση απόψεων μεταξύ Κυριάκου Νικόλα. Αντίθετα φαίνεται να έχουν σύγκλιση απόψεων σε ζητήματα που αφορούν επί του παρόντος κυρίως την οικονομία. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ έσπευσε να συγχαρεί τον Έλληνα Πρωθυπουργό με την ανακοίνωση του αποτελέσματος μέσω twitter. «Η Κύπρος προσβλέπει στη διαχρονική ανιδιοτελή, πολύτιμη στήριξη της Ελλάδας, τόσο στην Ε.Ε και την ανατολική Μεσόγειο όσο και στον αγώνα για σωστή λύση του κυπριακού».

Το σίγουρο είναι βέβαια πως και μεταξύ ΔΗΚΟ και της ομάδας του νέου Πρωθυπουργού υπάρχουν στενές σχέσεις. Ο Άγγελος Συρίγος ο οποίος θα έχει ρόλο στο κυβερνητικό σχήμα διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με πρόσωπα στο ΔΗΚΟ. Υπενθυμίζεται πως ήταν κεντρικός ομιλητής σε μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου του οποίου η ομιλία για το κυπριακό υπήρξε αντικείμενο εσωτερικής αντιπαράθεσης. Μαζί του στενή σχέση διατηρεί ο διευθυντής του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος Χρύσης Παντελίδης ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα για τις εκλογές. Στην Ελλάδα βρέθηκαν και οι Άθως Αντωνιάδης και Γιώργος Σολωμού οι ποίοι μέσα από τις αναρτήσεις τους τι τελευταίο διάστημα τάχθηκαν υπέρ της εκλογής Μητσοτάκη. Στην Αθήνα για τις εκλογές βρέθηκε και ο στενός συνεργάτης του Νικόλα Παπαδόπουλου Θεόδωρος Τσακίρης, ο οποίος διατηρεί στενές φιλικές σχέσεις με τον Κωστή Χατζηδάκη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση