ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι ΗΠΑ στηρίζουν Κύπρο και Ελλάδα στο ενεργειακό

Ο Φράνσις Φάνον υπερασπίστηκε «το δικαίωμα της Κύπρου να διαχειρίζεται τους πόρους της»

Του Βασίλη Νέδου

Τη στήριξη των ΗΠΑ στο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται το φυσικό αέριο που βρίσκεται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της χώρας, υπογράμμισε χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα την Ενέργεια, Φράνσις Φάνον. Σε τηλεφωνική συνέντευξη Τύπου, ο κ. Φάνον υπερασπίστηκε «το δικαίωμα της Κύπρου να διαχειρίζεται τους πόρους της», ενώ αναφέρθηκε και στις πρόσφατες επαφές που είχε στην Αθήνα, στο Κίεβο και στην Βαρσοβία, στο πρώτο ταξίδι του στην περιοχή, από την τοποθέτησή του στη συγκεκριμένη θέση τον Μάιο. Στην Αθήνα ο κ. Φάνον συναντήθηκε με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, στελέχη του ΥΠΕΞ και του Γραφείου του Πρωθυπουργού, στους οποίους, όπως είπε, μετέφερε την επιδοκιμασία της Ουάσιγκτον για τις προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα στην κατεύθυνση της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας, αλλά και τη μετατροπή της χώρας σε διαμετακομιστικό κόμβο, με τη συμμετοχή της στον «Νότιο Διάδρομο» αλλά και στον διασυνδετήριο αγωγό με τη Βουλγαρία (IBG). Σε ερώτηση για τον ρόλο της Τουρκίας ο κ. Φάνον περιορίστηκε να εκφράσει τη θετική άποψη των ΗΠΑ για τη συμμετοχή της Αγκυρας στον «Νότιο Διάδρομο» (Southern Gas Corridor), μέσω του οποίου αζέρικο φυσικό αέριο θα μεταφερθεί στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, είπε: «Βλέπουμε ότι η Τουρκία έχει την ευκαιρία να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο και να στηρίξει τον “Νότιο Διάδρομο”».

Αντιθέτως, ο κ. Φάνον εξέφρασε την πάγια διαφωνία της Ουάσιγκτον με τα δύο βασικά σχέδια που προωθεί η Μόσχα, με τη συμμετοχή της Τουρκίας αλλά και ευρωπαϊκών χωρών, όπως ο «Turkish Stream» και ο «Nord Stream II». Και στις δύο περιπτώσεις, όπως εξήγησε ο κ. Φάνον, στόχος της Μόσχας είναι να παρακάμψει την Ουκρανία ως βασικό διαμετακομιστικό σημείο για τη μεταφορά ενέργειας από τη Ρωσία προς την Ευρώπη.

Η ακύρωση, όπως είπε, των δύο αυτών αγωγών, είναι «ο μόνος τρόπος να διατηρήσει η Ουκρανία το στάτους του διαμετακομιστικού εταίρου». Επιπλέον, αν και διευκρίνισε ότι η Ουάσιγκτον δεν προαναγγέλλει ποτέ τις κινήσεις που θα κάνει στο μέλλον σε αυτό το πεδίο, προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε εταιρεία» συνεργάζεται με τη Ρωσία στον ενεργειακό τομέα «διατρέχει σοβαρούς κινδύνους να υποστεί κυρώσεις».

Ο κ. Φάνον αναφέρθηκε επί τούτου, ιδιαίτερα για τον «Nord Stream II» (θα μεταφέρει διά της Βαλτικής Θάλασσας απευθείας φυσικό αέριο από τη Ρωσία προς τη Γερμανία), υπενθυμίζοντας ότι και στα δύο νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ, υπάρχει διακομματική στήριξη, η οποία έχει καταγραφεί και σε νομοσχέδια, κατά του «Nord Stream II».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X