ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ομιλία Αναστασιάδη: Με επίκεντρο την ανασφάλεια σε μη λειτουργική λύση

Επικεντρώθηκε και στα όσα επιτεύχθηκαν στις συνομιλίες κατά τη διάρκεια της πρώτης πενταετίας

Σε ανασκόπηση με φόντο τις εξελίξεις στο κυπριακό τα τελευταία χρονια και με βασικό άξονα το συναίσθημα της ανασφάλειας σε περίπτωση μη λειτουργικής λύσης, αλλα και τα θετικά που εχει κερδίσει η ε/κ πλευρά προχώρησε ο Πρόεδρος Αναστασιαδης, κατα τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο προεδρικό. Ανασφαλεια που είχε σημεία αναφοράς τοσο για την ε/κ πλευρά οσο και για την Τ/κ πλευρά, με τη σύνδεση αναφορικά με τη δεύτερη να εχει να κανει με την επιμονή στο βέτο και κατα ποσό αυτή μπορει να καλυφθεί απο την πρόταση για αποκέντρωση.

Δεν έλειπαν παράλληλα απο τα όσα ανέφερε ο κ. Αναστασιαδης τα όσα επετεύχθησαν τοσο κατα το παρελθόν οσο και κατα τη διάρκεια της δίκης του πολιτικής στο κυπριακό.

Σημεία αιχμής αποτέλεσαν η κατάθεση χάρτη απο Τ/κ πλευράς και το οτι η Τουρκία έκατσε για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι με την Κυπριακή Δημοκρατία για να συζητήσει, σημεία που έχουν επαναληφθεί και στο παρελθόν. Στο ίδιο παρανομαστή, των όσων έχουν κερδηθεί απο ε/κ πλευράς, εμπίπτουν και οι αναφορές Αναστασιαδη στο πλαίσιο Γκουτερες.

Εντύπωση προκάλεσε πάντως η έντονη σπονδή με την οποία τονισε πως θα ήταν παράφρων να απορρίψει όσα διεκδικούσε η ε/κ πλευρά, συνδέοντας τα με το περίγραμμα του πλαισίου Γκουτερες, θέλοντας προφανώς να απαντήσει με έμφαση στο ότι δεν σκέφτεται άλλες μορφές λύσης. Σε εκείνο το σημείο αναφέρθηκε αναλυτικά στις ανησυχίες που ο ίδιος εχει αναφορικά με τις επιπτώσεις που μπορει να επιφέρει μια μη λειτουργική λύση. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος για τον οποίο έγινε εν τελεί αυτή η συνέντευξη Τύπου. Όχι για να ξεκινήσει μια απο αέρος διαπραγμάτευση αλλα για να επεξηγήσει ο ίδιος τα των σκέψεων του περί διοικητικής αυτονομίας, που θα εχει ως αποτέλεσμα τη σμίκρυνση του συναισθήματος ανασφάλειας.

Εξού και δεν αναφέρθηκε κατα τη διάρκεια της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενδελεχώς σε εξουσίες, που θα μπορούσαν να αποδοθούν στις συνισωστες πολιτείες αλλα έμεινε σε γενικές αναφορές και κυρίως πέριξ των θετικών στοιχείων που θα εχει η αποκέντρωση εξουσιών. Τονισε μάλιστα πως δεν ειναι νέα η πρόταση για αποκέντρωση αλλα την είχε καταθέσει και πάλι ο ίδιος το 2010, μη δεχόμενος την ιδια ώρα πως αποκέντρωση εξουσιών σημαίνει χαλαρή ομοσπονδία. Σημείο που αναμένεται να προκαλέσει τις δικές του αναλύσεις.

Εν κατακλείδι

Ζητούμενο είναι για την ώρα αν η ομιλία Αναστασιάδη και οι απαντήσεις στις δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ξεδιάλυναν το τοπίο γύρω από τα όσα έχουν πέσει στο τραπέζι. Ο ίδιος έμοιαζε να αντιλαμβάνεται πάντως τις συζητήσεις οι οποίες έχουν αναπτυχθεί, και κυρίως γύρω από την πολυπλοκότητα που διέπει το κυπριακό με τα νέα δεδομένα, εξού και δεν προχώρησε την ιδέα περί αποκέντρωσης πέραν του σημείου ότι αυτή αποτελεί τροφή για σκέψη και μόνο για την ώρα.

Άρα νερό στο διάλογο αναμένεται να ρίξουν οι αναφορές των κομμάτων από αύριο το πρωί, ενώ τα πρώτα "βέλη" έπεσαν κυρίως γύρω από τα όσα ειπώθηκαν πέριξ του ενεργειακού. 

Στην ουσία των πραγμάτων όμως, το κυπριακό θέλει ως πρώτο βήμα τη συμφωνία ανάμεσα στις πλευρές στους όρους αναφοράς, κάτι που θα ξεκινήσει με την κάθοδο της κ. Λουτ και πάλι. Δηλαδή, τη διαδικασία που θα οδηγήσει στις συνομιλίες. Κάτι που μόνο απλό δεν είναι.  

Ήταν ενδεικτικό όπως και ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης είπε, ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία σε αυτό, τότε πιθανότατα δεν θα κάνει κίνηση ο ΓΓ των ΗΕ. Κι αυτό είναι το επόμενο, άγνωστο βήμα, που θα πρέπει να εξετάσει ήδη η ε/κ πλευρά. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση