ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πενταμερής ΥΠΕΞ για Αν. Μεσόγειο στο Κάιρο

Οι τουρκικές προκλήσεις στην ατζέντα των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ιταλίας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Διευρύνεται το διπλωματικό μέτωπο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στα όσα απεργάζεται η Άγκυρα, Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος, με τη συνδρομή Γαλλίας και Ιταλίας, αναζητούν τρόπους προκειμένου να ενισχύσουν την ασφάλεια και συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή. Η πενταμερής σύναξη στο Κάιρο, την Τετάρτη, στόχο έχει να συνδράμει τις προσπάθειες που καταβάλλονται, προκειμένου να ακυρωθούν στην πράξη οι τουρκικές επιδιώξεις. Η πενταμερής των Υπουργών Εξωτερικών, που θα φιλοξενηθεί στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, αποσκοπεί στην αξιολόγηση των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και το πώς αντιμετωπίζονται οι προκλήσεις που υπάρχουν, με βάση το διεθνές δίκαιο, ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας προς όφελος όλων των κρατών και των λαών της περιοχής. Η συνάντηση, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη ο οποίος θα βρίσκεται στο Κάιρο την Τετάρτη το πρωί, γίνεται μέσα στο πλαίσιο των άριστων σχέσεων των πέντε χωρών και της συνεχούς ανταλλαγής απόψεων και συντονισμού για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η ατζέντα

Στο τραπέζι των συζητήσεων των πέντε ΥΠΕΞ αναμένεται να βρεθούν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στην Λιβύη, η κατάσταση στη Συρία και οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως μεταδίδεται από αιγυπτιακής πλευράς, οι συνεχιζόμενες ραγδαίες εξελίξεις στη Λιβύη έτσι όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την απόφαση της Άγκυρας για αποστολή στρατευμάτων θα είναι ψηλά στην ατζέντα της πενταμερούς, με βασικό στόχο τη προώθηση προσπαθειών «για εξεύρεση μιας συνολικής πολιτικής διευθέτησης για την κρίση στη Λιβύη και για τις στρατιωτικές ενέργειες που στοχεύουν στο να εμποδίσουν αυτές τις προσπάθειες». Το Κάιρο, μετά την απόφαση της Άγκυρας για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη, είχε αντιδράσει έντονα τονίζοντας πως η απόφαση «θεωρείται καταφανής παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη, ιδιαίτερα του ψηφίσματος 1970 (του 2011), το οποίο επιβάλλει απαγόρευση της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Λιβύη». Το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση που εκδόθηκε, κατηγορεί την Τουρκία πως υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις που μεταφέρονται από τη Συρία στη Λιβύη, και για το λόγο αυτό, είναι αναγκαία, όπως αναφέρεται, η αποκατάσταση του εθνικού κράτους στη Λιβύη και των θεσμών στη χώρα.

Η Λευκωσία

Για την κυπριακή πλευρά η πενταμερής του Καΐρου θεωρείται ένα επιπρόσθετο διπλωματικό ανάχωμα στη συνεχιζόμενη προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Εκτός από την Αίγυπτο και τις προοπτικές, το πρώτο κυπριακό φυσικό αέριο να καταλήξει σε ένα από τα δυο, εκεί, τερματικά υγροποίησης, η συμμετοχή και παρουσία Γαλλίας και Ιταλίας θεωρείται μείζονος σημασίας, τόσο για το ευρύτερο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου όσο και για τα ενεργειακά της ΑΟΖ. Η παρουσία των ΥΠΕΞ των δυο χωρών, θεωρείται στη Λευκωσία ένας ισχυρός παράγοντας που θα στείλει τα ανάλογα μηνύματα, ειδικά την περίοδο αυτή όπου αναμένεται η επανέναρξη των δραστηριοτήτων από πλευράς ΕΝΙ και TOTAL.

ΑΟΖ με Ελλάδα

Για την Ελλάδα η παρουσία των ΥΠΕΞ στο Κάιρο έρχεται στον απόηχο των επαφών Αιγύπτου και Ελλάδας για συμφωνία στην οριοθέτηση ΑΟΖ των δυο κρατών. Ένα θέμα το οποίο φέρει τον χαρακτηρισμό του επείγοντος για την ελληνική πλευρά, μετά και την πρόσφατη συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη. Επί του προκειμένου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, στη συνέντευξή του την περασμένη Κυριακή στην «Κ», εμφανίσθηκε αισιόδοξος για θετική κατάληξη των διαβουλεύσεων που πραγματοποιούνται. Ερωτηθείς αν υπάρχουν πιθανότητες οριοθέτησης ΑΟΖ με χώρες όπως η Ιταλία και η Αίγυπτος, ο κ. Δένδιας ανέφερε πως οι συνομιλίες αυτές διεξάγονται σε μια συγκυρία ευνοϊκή, με χώρες φιλικές που επιθυμούν, όπως και η Ελλάδα, μια εγκάρδια συνεννόηση και ότι όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν τα απτά οφέλη που θα προκύψουν από την επίτευξη σχετικών συμφωνιών οριοθέτησης. Καταληκτικά τόνισε πως σαφώς υπάρχουν πιθανότητες οριοθέτησης με τις χώρες αυτές.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση