ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠΕΟ: Συμβολική εκδήλωση για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς

«Η πανδημία δημιούργησε πρωτόγνωρη κατάσταση στην χώρα μας.» δήλωσε ο Άντρος Κυπριανού

ΚΥΠΕ

Συμβολική εκδήλωση για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς πραγματοποιήθηκε σήμερα έξω από τα γραφεία της ΠΕΟ, στη Λευκωσία.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, είπε ότι βιώνουμε φέτος μια παράξενη Πρωτομαγιά.

«Η πανδημία δημιούργησε πρωτόγνωρη κατάσταση στην χώρα μας. Φέρνει επίσης μαζί της μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση. Ως ΑΚΕΛ και Λαϊκό Κίνημα από την πρώτη στιγμή πρωτοστατήσαμε για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση. Επιμέναμε στη λήψη μέτρων, στο να εισακουστούν οι ειδικοί και να εφαρμοστούν αποφάσεις που να διαφυλάξουν τη δημόσια υγεία. Πρωτοστατήσαμε στη στήριξη και στην προστασία χιλιάδων εργαζομένων, ανέργων, μικρομεσαίων, αγροτών, κτηνοτρόφων, αυτοεργοδοτούμενων, ανθρώπων των γραμμάτων και του πολιτισμού, ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Προσπαθήσαμε να πείσουμε για την ανάγκη να στηριχθούν όσοι το χρειάζονται», πρόσθεσε.

Όλο αυτό το διάστημα, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, «προσπαθήσαμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικοί και γόνιμοι στις παρεμβάσεις μας ώστε να βοηθήσουμε την κοινωνία να αντιμετωπίσει αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση».

«Παρόλο που στη διαχείριση της έγιναν λάθη, υπήρξαν αδυναμίες και αντιφάσεις, συνειδητά τηρήσαμε χαμηλούς τόνους κριτικής. Θέλουμε πάνω απ’ όλα η κοινωνία και η οικονομία να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους. Όταν αυτό επιτευχθεί θα έχουμε να πούμε αρκετά», σημείωσε.

Όπως είπε, αν κάτι απέδειξε με το σκληρότερο τρόπο η πανδημία, είναι την ανάγκη κεντρικού κρατικού σχεδιασμού σε αυτά που κάθε πολιτισμένη κοινωνία πρέπει να έχει ως πρώτη προτεραιότητα: υγεία, παιδεία, κοινωνικό κράτος.

«Όλα αυτά που για χρόνια το ΑΚΕΛ υποδείκνυε ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεπουλιούνται, να υποθηκεύονται στη λογική του κέρδους. Μας έλεγαν ότι αυτές οι θέσεις είναι ξεπερασμένες, παλιομοδίτικες, ιδεοληψίες άλλων εποχών. Να που σήμερα επιβεβαιώθηκε ότι η υγεία, η παιδεία, το κοινωνικό κράτος, η οικογενειακή πολιτική είναι δημόσια αγαθά, είναι δουλειά του κράτους να τα ενισχύει, να τα προάγει και να τα προσφέρει στους πολίτες κάθε σύγχρονης κοινωνίας. Θα υπενθυμίζουμε συνεχώς αυτά τα συμπεράσματα. Θα γίνουμε ακόμα πιο δυναμικοί και μαχητικοί στη διεκδίκηση τους, τώρα που πλέον αποδείχτηκε ότι τα ζητήματα αυτά δεν είναι ιδεοληψίες αλλά ζητήματα ζωής ή θανάτου, ζητήματα που αφορούν τους πολλούς», ανέφερε.

Σημείωσε ότι όλοι μαζί «θα πετύχουμε να νικήσουμε την πανδημία, θα καταφέρουμε να βγούμε από αυτό τον εφιάλτη αν τηρήσουμε τις αποφάσεις».

«Την ίδια στιγμή πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν υποφέρουμε όλοι το ίδιο. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η καραντίνα είναι αλλιώς στα λιγοστά τετραγωνικά, αλλιώς όταν κάποιος στην οικογένεια δεν έχει εισόδημα, όταν το άγχος για το ενοίκιο, τις δόσεις και τις υποχρεώσεις επικρατεί. Όλα αυτά απασχολούν τους πολλούς στην κυπριακή κοινωνία και σε όλα αυτά οφείλουμε να επικεντρωθούμε ως Κίνημα. Η επόμενη μέρα θέτει μπροστά μας πολλά θέματα. Να σωθούν θέσεις εργασίας και μισθοί, να υπάρχει δίχτυ προστασίας για όσους έχουν ανάγκη ή θα βρεθούν να έχουν ανάγκη. Το κυριότερο: να μη φορτωθούν οι εργαζόμενοι το λογαριασμό και αυτής της κρίσης», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι κάθε κρίση ξεγυμνώνει το σύστημα μέσα στο οποίο ζούμε. «Αναδεικνύει τα αίτια αλλά και τις πραγματικές ανάγκες. Δημόσια υγεία, δημόσια παιδεία, κράτος που να νοιάζεται και να στηρίζει όσους το χρειάζονται, δουλειά με δικαιώματα. Για όλα αυτά το ΑΚΕΛ και το Λαϊκό Κίνημα πάλεψε και θα συνεχίσει να παλεύει. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε με όλους τους ανθρώπους που αγαπούν την Κύπρο, την ειρήνη και την πρόοδο, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους για την απελευθέρωση και επανένωση του Τόπου μας», συμπλήρωσε.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, στη δική του ομιλία, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΕΟ, είπε ότι τα μέτρα για την προστασία της υγείας, «δυστυχώς δεν επέτρεψαν φέτος να γιορτάσουμε από κοινού με τους Τ/κ συμπατριώτες μας την σημερινή μεγάλη μέρα των εργαζομένων».

«Παρά τις αντικειμενικές όμως δυσκολίες, έχουμε εκδώσει και φέτος μαζί με τα τουρκοκυπριακά ταξικά συνδικάτα, κοινή Πρωτομαγιάτικη διακήρυξη, η οποία απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, με την οποία επαναβεβαιώνουμε την δέσμευση μας στον αγώνα για ειρήνη, και κοινωνική πρόοδο, για δίκαιη και αμοιβαία αποδεχτή λύση του Κυπριακού, που θα επανενώσει την πατρίδα μας στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Για ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, αποστρατικοποιημένο και ανεξάρτητο, χωρίς προστάτες και κηδεμόνες», πρόσθεσε.

Ο κ. Κυρίτσης είπε, επίσης, ότι το σύνθημα «οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη» και η παράφραση του, όπως διατυπώνεται στην φετινή διακήρυξη της ΠΣΟ για την εργατική πρωτομαγιά «Η υγεία πάνω από τα κέρδη» γίνεται σήμερα όσο ποτέ επίκαιρο.

«Στη χώρα μας, τα κρατικά νοσηλευτήρια λόγω της πολιτικής σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας που ακολούθησε η κυβέρνηση Αναστασιάδη τα τελευταία χρόνια, από την άποψη της διοικητικής και οργανωτικής ικανότητας αλλά και της επάρκειας μέσων, αποδείχτηκαν το λιγότερο απροετοίμαστα στην μάχη ενάντια στον επικίνδυνο ιό. Είναι η επαγγελματική ευσυνειδησία και η αυταπάρνηση των επαγγελματιών υγείας και γενικά των εργαζομένων στα νοσοκομεία, που απέτρεψε την κατάρρευση τους και κράτησε όρθια την δημόσια υγεία. Ένας ιδιαίτερος χαιρετισμός και έκφραση ευγνωμοσύνης αξίζει στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, που σε πολλές περιπτώσεις χωρίς τα απαραίτητα μέσα, δίνουν την μάχη με την ασθένεια, όπως ιδιαίτερος χαιρετισμός αξίζει και στους εργαζόμενους που εργάζονται κατά κανόνα κάτω από αντίξοες εργασιακές συνθήκες, για την κάλυψη των βασικών αναγκών, σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης», συμπλήρωσε.

Ο κ. Κυρίτσης είπε, επιπρόσθετα, ότι τα υγειονομικά μέτρα είναι ασφαλώς αναγκαία και είναι δουλειά των ειδικών και των επιστημόνων να τα καθορίζουν με γνώμονα την προστασία της υγείας του λαού.

«Τα όποια μέτρα όμως έχουν επιπτώσεις και επηρεάζουν τους εργαζόμενους, από την πρώτη στιγμή απαιτήσαμε και πετύχαμε να είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με τις οργανώσεις που τους εκπροσωπούν. Η ΠΕΟ και η Αριστερά γενικότερα, είχε μια υπεύθυνη αλλά και αποφασιστική παρέμβαση η οποία έφερε απτά και θετικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους και την κοινωνία», σημείωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι μετά τις πρόσφατες αποφάσεις για χαλάρωση των μέτρων και της διαδικασίας επανεκκίνησης της οικονομίας, «επικεντρώνουμε φυσιολογικά την προσοχή μας στην επόμενη μέρα».

«Απαιτούμε, η επανεκκίνηση να γίνει οργανωμένα και με προσοχή, με βασική προϋπόθεση την διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων. Βασικός μας στόχος σε όλη αυτή την διαδικασία, ήταν και παραμένει η αποτροπή απολύσεων, η διατήρηση των όρων εργοδότησης και η εξασφάλιση εισοδήματος που να διασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση για όλους τους εργαζόμενους για όσο διάστημα είναι εκτός εργασίας», πρόσθεσε.

Ο κ. Κυρίτσης είπε, ακόμη, ότι στις συνθήκες που διαμορφώνονται στην οικονομία και τις εργασιακές σχέσεις παραμένει και γίνεται ακόμα πιο επιτακτική ως προτεραιότητα, η νομοθετική κατοχύρωση βασικών, ελάχιστων δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους.

« Ιδιαίτερα όσον αφορά το μισθό, το ωράριο και τα Ταμεία Προνοίας. Για όσους τομείς καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις οι οποίες ρυθμίζουν αυτά τα δικαιώματα, διεκδικούμε η εφαρμογή τους να γίνει νομικά υποχρεωτική και εκεί και όπου δεν υπάρχουν συλλογικά συμφωνημένα ελάχιστα δικαιώματα, διεκδικούμε να διαμορφωθεί νομοθετικά, μηχανισμός συλλογικής διαπραγμάτευσης, μέσα από τον οποίο αυτά τα δικαιώματα να καθορίζονται. Όπως προτεραιότητα παραμένει επίσης και το ξανακτίσιμο του κοινωνικού κράτους το οποίο έχουν αποδομήσει οι νεοφιλελεύθερες αντιλαϊκές πολιτικές των τελευταίων χρόνων. Αξιοπρεπής συντάξεις, επανεξέταση του πέναλτυ του 12% για όσους αφυπηρετούν στα 63, κοινωνική στέγη και στεγαστική πολιτική για τους νέους, πρόνοια για τους φοιτητές, τους πολύτεκνους, τους ανάπηρους, πρόνοια για τις εργαζόμενες γυναίκες ώστε η ισότητα να μην παραμένει κενό σύνθημα», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, μένουμε δυνατοί ώστε να μην επιτρέψουμε πισωγυρίσματα. «Μένουμε δυνατοί ώστε με την ισχύ της οργανωμένης δράσης και της συλλογικής εκπροσώπησης, να συνεχίσουμε να σφραγίζουμε τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις. Να συνεχίσουμε να παλεύουμε για την ειρήνη για τα δίκαια των εργαζομένων και όλων των καταπιεσμένων, ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης, για καλύτερες μέρες, για την Κύπρο και το λαό της σε μια ειρηνική και επανενωμένη κοινή πατρίδα», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X