ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πίσω από τις δηλώσεις Τατάρ

Στοχεύει το ψήφισμα 186 του ΣΑ, επαναλαμβάνει τα περί αποκλεισμού και εντείνει το αδιέξοδο των συνομιλιών

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Τόσο η συνάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες όσο και το επίπεδο ρητορικής του, δημόσια αλλά και σε συνέντευξη του στην βρετανική εφημερίδα “Telegraph” δεν αφήνουν ιδιαίτερα σημάδια αισιοδοξίας για αλλαγή στάσης στο Κυπριακό -προς την κατεύθυνση της άρσης του αδιεξόδου των συνομιλιών στα πλαίσια της διαμεσολάβησης της κ. Ολγκίν. Αυτό που καθίσταται σαφές είναι πως ο κ. Τατάρ επιμένει στα αφηγήματα της απομόνωσης της τουρκοκυπριακής κοινότητας ενώ, παράλληλα, συνεχίζει να στοιχειοθετεί την επιχειρηματολογία της κυριαρχικής ισότητας και της λύσης στη λογική των δύο κρατών.

Τόσο από την συνάντησή του με τον κ. Γκουτέρες όσο και σε επίπεδο δημόσιων δηλώσεων ο κ. Τατάρ διασυνδέει τις εξελίξεις στη Πύλα (σ.σ. και δη το ζήτημα της διάνοιξης του δρόμου) -και το σημειακό επεισόδιο του περασμένου Αυγούστου- με κινήσεις της Ε/κ πλευράς εργαλειοποιώντας το ως «απειλή χρήσης» ενώ παράλληλα κινείται προς τις γνωστές κατευθύνσεις της «κυριαρχικής ισότητας», του απομονωτισμού των Τ/κ αλλά και σε μια πρωτοφανή δήλωση -σημειολογικού ενδιαφέροντος- που παρομοιάζει ένα συμβάν βίας στη νεκρή ζώνη με μια κατάσταση τύπου Γάζας στη Κύπρο. Το εν λόγω πλαίσιο δείχνει και μια ποιοτική όξυνση της ρητορικής του κ. Τατάρ δεδομένου ότι η δήλωση έγινε σε συνέντευξη σε ευρείας κυκλοφορίας βρετανική εφημερίδα «προπαρασκευαστικά» της συνάντησής του με τον ΓΓ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Πού το πάει

Ο κ. Τατάρ δείχνει, συστηματικά, πλέον να κινείται πολύ συνειδητά σε δύο πεδία:

  • Στο μεγάλο, στρατηγικά, της αποδόμησης της βάσης των συνομιλιών (ΔΔΟ) αλλά με έμφαση σε μια παράλληλη διαδικασία απονομιμοποίησης του υπαρξιακού (σε de jure επίπεδo) για την ΚΔ ψηφίσματος του ΣΑ του ΟΗΕ 186/1964 -πτυχή που στοχεύει «έναντι τρίτων» και
  • Σε ένα πιο τακτικό πεδίο στο οποίο -ενόψει και των διεργασιών της προσωπικής απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρίας-Άνχελα Ολγκίν-Κουεγιάρ, επιδιώκει να ασκήσει πιέσεις για διασφάλιση παραχωρήσεων διαπραγματευτικού οφέλους από την Ε/κ πλευρά

Πέραν της σημαντικής διάστασης των ευρωτουρκικών σχέσεων το πρόσφατο αποτέλεσμα των εκλογών στη Τουρκία και η ήττα Ερντογάν σε πολλαπλά επίπεδα δείχνει να ενισχύει την μονοθεματική ρητορική του κ. Τατάρ -ο οποίος πλέον όχι μόνο επαναλαμβάνει τα περί δύο κρατών αλλά πηγαίνει και ακόμη πιο πέρα διατυπώνοντας, τα τελευταία τρία χρόνια, κι έμμεσες απειλές με ένα πιο «παθητικό» επικοινωνιακά τρόπο.

Τι να αναμένουμε

Εκτός απροόπτου η κ. Ολγκίν θα επανέλθει στη Κύπρο στις αρχές Μαΐου αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα σε μια «τρίτη κάθοδο» στο νησί προκειμένου να διασφαλίσει διπλωματική κινητικότητα στη δύσκολη εξίσωση της άρσης του αδιεξόδου. Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν στην «Κ» πως η κ. Ολγκίν θα πραγματοποιήσει και μια νέα διπλωματική προσπάθεια τύπου «πήγαινε-έλα» με επισκέψεις στις Βρυξέλλες και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπως το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο. Ο διαφαινόμενος στόχος παραμένει για την διπλωμάτη από την Κολομβία να επιδιώξει μια συνάντηση τύπου «τριμερής» με τους δύο ηγέτες και μένει να διαφανεί αν αυτό θα καταστεί εφικτό αλλά και το τι η ίδια αλλά και οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να επιδείξουν «στο τραπέζι» προς την κατεύθυνση άρσης του αδιεξόδου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση