ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΠτΒ: Με συνέργειες να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση

Η Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι οι επιστήμονες ήδη έχουν προειδοποιήσει ότι το καμπανάκι της κλιματικής αλλαγής χτύπησε έντονα

ΚΥΠΕ

Μέσω συνεργειών μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το σοβαρό ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της πράσινης μετάβασης, είπε η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, χαιρετίζοντας την Παρασκευή Ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Κύπρου, στη Λευκωσία, με θέμα "Πράσινη Μετάβαση: Καθαρή ενέργεια μέσω της χρήσης της ηλιακής ενέργειας σε βιομηχανικές εφαρμογές".

Την ημερίδα διοργάνωσε το Ινστιτούτο Κύπρου, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και την Πρεσβεία της Ισπανίας, η οποία προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αυτό το εξάμηνο.

Η Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι οι επιστήμονες ήδη έχουν προειδοποιήσει ότι το καμπανάκι της κλιματικής αλλαγής χτύπησε έντονα. "Είναι καιρός να δούμε τι κάνουμε και ειδικά στην Κύπρο, που είναι μια χώρα που τουλάχιστον είναι ευλογημένη με ηλιοφάνεια τόσες μέρες τον χρόνο", ανέφερε.

Σημείωσε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το πλεονέκτημα μέσω της πράσινης μετάβασης για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον αλλά και αυτή η προσπάθεια να μετουσιωθεί σε πολιτικές ωφέλιμες για τον τόπο.

"Έχουμε στόχους τους οποίους πρέπει να φτάσουμε. Ονομάζεται σχέδιο Fit for 55. Δεν μπορεί να καταλήγουμε να πληρώνουμε για αυτούς τους στόχους τους οποίους δεν μπορούμε να πετύχουμε. Γι’ αυτό χρειάζεται, έστω και τώρα, να προχωρήσουμε με τις σωστές πολιτικές για την πράσινη μετάβαση", ανέφερε.

Σημείωσε ότι στην ημερίδα δίδεται η ευκαιρία, λόγω και της συμμετοχής και των επιστημόνων και του ίδιου του Πρέσβη από την Ισπανία, "να αντιληφθούμε ότι μέσω συνεργειών μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είτε καλές πρακτικές είτε και συνέργειες για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα".

Η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη επίσκεψή της στο Ινστιτούτο Κύπρου, αναφέροντας ότι είναι "πραγματικά εντυπωσιασμένη από το επίπεδο της επιστημονικής κατάρτισης αλλά και της ερευνητικής δραστηριότητας που εκπονείται".

"Είναι γι’ αυτό τον λόγο που η Βουλή των Αντιπροσώπων και εγώ προσωπικά θα στηρίξουμε τον ρόλο του Ινστιτούτου, όσο καλύτερα μπορούμε και βεβαίως είναι υποχρέωσή μας, σε συνεργασία με τους επιστήμονες, τους ερευνητικούς φορείς, να βρούμε λύσεις και να δώσουμε απαντήσεις με σωστές πολιτικές για ένα ζήτημα, το οποίο δυστυχώς μας έχει ξεπεράσει και αφορά την πράσινη μετάβαση".

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, ανέφερε, στον δικό της χαιρετισμό, ότι σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή αποτελεί σημαντική απειλή για τον πλανήτη, η ανάγκη για μια γρήγορη μετάβαση σε ΑΠΕ είναι επείγουσα. Ωστόσο, σημείωσε ότι είναι κρίσιμο να λάβουμε υπόψη ότι η πράσινη μετάβαση πρέπει να περιλαμβάνει τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και τη μείωση της ηλεκτρικής κατανάλωσης.

Υπογράμμισε ότι, ενώ είμαστε υπέρ της ηλιακής ενέργειας, "πρέπει να λάβουμε υπόψη τον κύκλο ζωής των φωτοβολταϊκών. Ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας προβλέπει ότι μέχρι το 2050 τα απόβλητα από τα φωτοβολταϊκά μπορεί να φτάσουν σχεδόν 78 εκατομμύρια τόνους παγκόσμια. Αυτό τονίζει τη σημασία μιας αποτελεσματικής στρατηγικής ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των φωτοβολταϊκών, μετατρέποντας μία πιθανή περιβαλλοντική πρόκληση σε μια οικονομική ευκαιρία" .

Η κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, η πράσινη μετάβαση είναι προτεραιότητα και η επιτάχυνση των διαδικασιών είναι απαραίτητη και για την οικονομία και για την κοινωνία. "Η Κύπρος έχει δεσμευτεί σε μία πράσινη μετάβαση που όχι μόνο θα προωθεί την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, αλλά θα εκμεταλλεύεται πλήρως τα οικονομικά οφέλη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας", ανέφερε.

Σημείωσε ότι η ΕΕ παροτρύνει τα κράτη μέλη της να μειώσουν το αποτύπωμά τους και να υιοθετήσουν πράσινες εναλλακτικές, προωθώντας μαζικές επενδύσεις σε ΑΠΕ. Είπε ότι τον Μάρτιο 2023 η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία για ισχυρότερη νομοθεσία για να αυξήσει τον στόχο για συμμετοχή ΑΠΕ στο 42,5% μέχρι το 2030, με τη φιλοδοξία να φτάσει μέχρι και 45%, κάτι που θα σήμαινε διπλασιασμό του υφιστάμενου μεριδίου των ΑΠΕ.

"Η Κύπρος, ως κράτος μέλος της ΕΕ, προκειμένου να συμβάλει στην πράσινη μετάβαση, έχει ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα, την ηλιακή ακτινοβολία που απολαμβάνουμε όλη τη χρονιά", ανέφερε, σημειώνοντας ότι η Κύπρος βρίσκεται σε μία μοναδική θέση να εκμεταλλευτεί αυτό τον φυσικό πόρο και να κάνει σημαντικά βήματα προς τη βιωσιμότητα.

Η επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Μυρτώ Ζαμπάρτα, αναφέρθηκε στην COP28 που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Ντουμπάι, προκειμένου ο κόσμος να αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή. "Η ΕΕ πρωτοστατεί σε αυτή την προσπάθεια και έχει στόχο να είναι ηγέτης όχι μόνο στην οριοθέτηση των στόχων για την περιβαλλοντική προστασία αλλά και στην πράσινη ανάπτυξη", ανέφερε.

Σημείωσε ότι ένα μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής συμφωνίας είναι η αύξηση των ΑΠΕ και εδώ η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει ένα φωτεινό παράδειγμα, είπε, σημειώνοντας ότι στόχος πρέπει να είναι η αυτάρκεια κάθε σπιτιού, κάθε δημόσιου κτηρίου, κάθε βιομηχανικής μονάδας.

Ο Πρέσβης της Ισπανίας στην Κύπρο, Γκαμπριέλ Φεράν Καριόν, στον δικό του σύντομο χαιρετισμό είπε ότι Κύπρος και Ισπανία, εξαιτίας της θέσης τους στη Μεσόγειο, επωφελούνται από τον ήλιο ως πηγή ενέργειας. Σημείωσε ότι η πράσινη μετάβαση και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν ψηλά στις προτεραιότητες της ισπανικής Προεδρίας, καθώς συμβάλλουν στη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης και επομένως μειώνουν την έκθεση στην εξάρτηση από τρίτες χώρες. "Επιτυγχάνοντας τους στόχους σχετικά με την ηλιακή ενέργεια, η ΕΕ θα είναι σε καλύτερη θέση να πετύχει τους στόχους για την κλιματική ουδετερότητα και την απανθρακοποίηση", είπε.

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, Καθηγητής Σταύρος Μαλάς, είπε ότι το Ινστιτούτο Κύπρου πρωταγωνιστεί στην έρευνα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Είναι υποχρέωση, ειδικά στην Κύπρο, να συζητάμε την πράσινη μετάβαση, είπε. "Η χώρα μας είναι ενεργειακά απομονωμένη και γίνεται μια έντονη συζήτηση για το πώς φεύγουμε από αυτή την ενεργειακή απομόνωση. Είναι όμως γεωγραφικά χειραφετημένη, γιατί επιδέχεται μια μεγάλη ροή φυσικής ενέργειας από τον ήλιο. Απ’ ό,τι μου λένε οι συνεργάτες μου, αν καλύψουμε όλη την Κύπρο με φωτοβολταϊκά, θα έχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε τις ανάγκες όλης της Ευρώπης σε ενέργεια", είπε.

Σημείωσε ότι για να γίνει αυτή η μετάβαση "πρέπει να κάνουμε σωστές κινήσεις. Και το λέω αυτό, παρουσία της Προέδρου της Βουλής, γιατί γίνεται τώρα μια συζήτηση δημόσια και χωρίς σωστές αποφάσεις, οι οποίες να έχουν βάθος, δεν μπορούμε να κάνουμε αυτή τη μετάβαση. Όλες οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί τα τελευταία είκοσι χρόνια σε σχέση με την ενεργειακή μας πολιτική δεν ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Οφείλουμε αυτή τη φορά να κάνουμε σωστές κινήσεις", υπογράμμισε.

Μετά το πέρας της παρουσίασης, ακολούθησε συζήτηση, σχετικά με την προώθηση της ηλιακής ενέργειας στην κυπριακή βιομηχανία, με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών και ερευνητών, καθώς και εκπροσώπων υπουργείων, κοινωνικών φορέων και εταιρειών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση