ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πώς σχολιάστηκε στη Βουλή η παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη

Η συνεδρίαση στην Επιτροπή Θεσμών άρχισε με τοποθετήσεις των βουλευτών για το θέμα, αναφερόμενοι στο έργο του κ. Μιχαηλίδη, στο αν πρέπει να σχολιάζεται η απόφαση και στην επόμενη μέρα

Του Παύλου Νεοφύτου

Η απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου για παύση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη ήταν αδύνατο να μην απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, η οποία συνεδριάζει σήμερα με θέμα την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2024 για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Κύπρο.

Η συνεδρίαση άρχισε με τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής για το θέμα, αναφερόμενοι στο έργο του κ. Μιχαηλίδη, στο αν πρέπει να σχολιάζεται από τους βουλευτές ή όχι η απόφαση του Ανωτάτου και στην επόμενη μέρα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής και βουλευτή του ΔΗΣΥ, Δημήτρη Δημητρίου, οι αποφάσεις των δικαστηρίων θα πρέπει να γίνονται σεβαστές και αποδεκτές. «Αλοίμονο αν εμείς οι βουλευτές αμφισβητούμε αποφάσεις της δικαιοσύνης», τόνισε, για να σημειώσει ότι δεν τιμά τους θεσμούς το ότι φτάσαμε σε δίκη. «Οι θεσμοί είναι και πρέπει να είναι υπεράνω προσώπων. Η ζωή θα συνεχιστεί και η δημοκρατία θα πρέπει να λειτουργήσει», σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου.

Την απογοήτευσή του που η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής χάνει έναν συναγωνιστή, εξέφρασε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς.

«Ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου θεωρώ ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία ήταν ο θεσμός για τον οποίο κάθε Κύπριος ήταν περήφανος για τον Γενικό του Ελεγκτή», είπε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε στη βοήθεια που παρείχε στην Επιτροπή ο κ. Μιχαηλίδης, για να διατυπώσει την άποψη ότι «αυτή τη στιγμή το μήνυμα που περνά είναι ένας εκφοβισμός, οι απόλυτες εξουσίες πλέον που έχουν ορισμένοι». 

«Θεωρώ άκυρο και υπονομευτικό για τον θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα να αμφισβητούμε οι βουλευτές μία ομόφωνη απόφαση έμπειρων και ικανών δικαστών της Κύπρου», σημείωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ανδρέας Θεμιστοκλέους.

Η Αλεξάνδρα Ατταλίδου του Βολτ Κύπρου ανάφερε ότι η κοινωνία θα κρίνει την απόφαση και όχι η ίδια. Σημείωσε ότι οι εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή βοηθούσαν το έργο των βουλευτών της Επιτροπής και ότι «τον άνθρωπο που μας βοηθούσε στη διερεύνηση και αποκάλυψη πλείστων σκανδάλων τον έσυραν στο δικαστήριο δύο άτομα της προηγούμενης κυβέρνησης». Πρόσθεσε ότι, αφού έπεσε πλέον ο πήχης και παύονται άτομα όπως ο κ. Μιχαηλίδης για αναξιόπιστη συμπεριφορά, πρέπει να γίνει το ίδιο και για άλλους που συνδέονται με σκάνδαλα.

Σύμφωνα με τον Μαρίνο Μουσιούττα της ΔΗΠΑ, «η απόφαση του Ανωτάτου είτε μας αρέσει είτε όχι πρέπει να είναι σεβαστή. Οφείλουμε και σαν Επιτροπή Θεσμών να κάνουμε ότι μπορούμε για να διαφυλάξουμε στο μέτρο των δικών μας δυνατοτήτων και αρμοδιοτήτων τους όποιους θεσμούς και να μην βάζουμε εμείς λόγια και πράγματα, τα οποία ακριβώς κάνουν τον κόσμο να θεωρεί ότι ή η Βουλή ή το άλφα ή το βήτα σώμα, δεν εκτελούν με τον καλύτερο τρόπο τα καθήκοντα». Πρόσθεσε ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης έκανε καλά κατά τη διάρκεια της σταδιορδομίας του και οφείλουν και η Βουλή και η εκτελεστική εξουσία να σταθούν στα καλά που έχουν γίνει και να ανεβάσουν τον πήχη πιο πάνω, έτσι ώστε ο νέος Γενικός Ελεγκτής ή το ελεγκτικό συμβούλιο να έχουν τον πήχη ψηλά και να συνεχιστή η διερεύνηση των υποθέσεων με τον σωστό και πρέποντα τρόπο.

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Πασιουρτίδης του ΑΚΕΛ είπε ότι «δυστυχώς αυτό δεν είναι το τέλος του δρόμου», για να σημειώσει ότι οι παρενέργειες θα είναι τεράστιες, δημιουργώντας αρνητικές συνέπειες, οι οποίες θα δημιουργούνταν ούτως ή άλλως, όποια και να ήταν η απόφαση. Ανάφερε επίσης ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων είναι εκεί για να κρίνονται, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει έτσι κι αλλιώς δεύτερος βαθμός για να κριθούν δικαστικά και είναι δεσμευτικές. «Βέβαια μιλάμε για μία διαδικασία, η οποία έχει και πολλές πολιτικές πτυχές. Άρα δεν πρέπει να περιορίζεται κάποιος μόνο στο νομικό κομμάτι», πρόσθεσε. Παράλληλα κάλεσε τον καθένα να αναλογιστεί αν ο ορισμός της ανάρμοστης συμπεριφοράς με βάση την υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου μπορεί να εφαρμοστεί στον παυθέντα Γενικό Ελεγκτή.

Ο Νίκος Γεωργίου του ΔΗΣΥ είπε ότι το πολιτικό του σχόλιο αφορά στο «πώς φτάσαμε μέχρι εδώ; Μπορούσε να αποτραπεί; Δεν αποτράπηκε». Σημείωσε ότι «όσοι αμφισβητούν την απόφαση, δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και το κράτος δικαίου. Δεν μπορεί σε αυτόν τον τόπο να περάσει ο λαϊκισμός και η ισοπέδωση των πάντων».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση