ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διπλωματική εκστρατεία Κύπρου - Ελλάδας για τις τουρκικές προκλήσεις

Αθήνα και Λευκωσία χάραξαν τα επόμενα βήματα – Στο Συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων η παρουσία του «Γιαβούζ» στο 7

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Σε διπλωματική εκστρατεία επιδίδονται το τελευταίο διάστημα Κύπρος και Ελλάδα, σε μια προσπάθεια αναχαίτησης της νέας τουρκικής πρόκλησης με την παρουσία του τουρκικού γεωτρύπανου, στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ. Η εσπευσμένη άφιξη του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Δένδια στη Λευκωσία, έρχεται να προστεθεί στο αυστηρό μήνυμα του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο προς την Άγκυρα, για τις παράνομες ενέργειες της εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Οι ΥΠΕΞ των δυο χωρών καθόρισαν τις αντιδράσεις που θα ξεδιπλωθούν το επόμενο διάστημα σε πολιτικό, διπλωματικό και νομικό επίπεδο. Στο όλο σκηνικό που έχει στηθεί στην ανατολική Μεσόγειο έρχεται να προστεθεί και το συριακό ζήτημα μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να αποσύρει τις αμερικάνικες δυνάμεις από την περιοχή, αφήνοντας στην ουσία χώρο στην Τουρκία να εισβάλει στην Συρία. Μια απόφαση που έχει προκαλέσει πολιτική αναταραχή στο εσωτερικό των ΗΠΑ και πολεμικό κλίμα στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας.

Πομπέο προς Άγκυρα

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, σε συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά και τον ΣΚΑΪ ήταν απολύτως σαφής για τον πως θα δράση η χώρα του, στο ενδεχόμενο που η Τουρκία αμφισβητήσει περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ με αμερικανικά συμφέροντα. Ερωτηθείς για την πιθανότητα παρέμβασης των ΗΠΑ ο κ. Πομπέο απάντησε. «θα πρόκειται για μία από τις περιπτώσεις όπου όχι μόνο θα εφαρμοστεί το διεθνές δίκιο αλλά νομίζω κάθε χώρα θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι η Αμερική κάνει πάντα αυτό που χρειάζεται ώστε να προστατεύσει τα επιχειρηματικά της συμφέροντα και τους ανθρώπους της».

Δένδιας-Χριστοδουλίδης

Δυο και πλέον ώρες κράτησε η επίσκεψη του Νίκου Δένδια και της ελληνικής διπλωματικής ομάδας που τον συνόδευε, στο Υπουργείο Εξωτερικών στη Λευκωσία. Επίσημα τις δυο πλευρές απασχόλησαν οι τουρκικές προκλήσεις αλλά και οι προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου στο κυπριακό. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, επί κυπριακού εδάφους αποτίμησε θετικά τα όσα άφησε πίσω της η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Αθήνα, αναφορικά με την τουρκική συμπεριφορά στην κυπριακή ΑΟΖ. Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά οι δυο πλευρές θεωρούν πως οι αναφορές Πομπέο τόσο στο ελληνικό ΥΠΕΞ όσο και σε εκδηλώσεις που μίλησε, αποτελούν μια ισχυρή βάση για το πλέγμα των επόμενων κινήσεων που έχουν σχεδιαστεί σε ευρωπαϊκό αλλά και περιφερειακό επίπεδο.

Συμβούλιο ΥΠΕΞ

Το επόμενο ηχηρό μήνυμα προς της Άγκυρα, επιδιώκεται να σταλεί από πλευράς Ε.Ε. Οι δημόσιες αντιδράσεις αξιωματούχων της Ε.Ε αλλά και κάποιων ευρωπαίων ηγετών θεωρούνται ως ένα ικανοποιητικό σημάδι για τα όσα φαίνεται να επιδιώκει η κυπριακή και ελληνική διπλωματία. Με δεδομένη την προηγούμενη απόφαση της Συνόδου Κορυφής, το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις 14ης Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, θεωρείται πολύ σημαντικό. Εκεί Κύπρος και Ελλάδα με τη συνδρομή και άλλων κρατών μελών θα επιχειρήσουν να πιέσουν διπλωματικά την Άγκυρα σε μια προσπάθεια άρσης των παρανομιών στην κυπριακή ΑΟΖ. Στη συνάντηση της Λευκωσίας η κυπριακή πλευρά ενημέρωσε τον Έλληνα ΥΠΕΞ για τα νομικά μέτρα που έχει στην φαρέτρα της, τα οποία έχουν δείξει πως είναι αποτελεσματικά με πιο πρόσφατη περίπτωση την αποχώρηση τεσσάρων εταιρειών από τις παράνομες εργασίες που πραγματοποιούν τα δυο τουρκικά γεωτρύπανα στην περιοχή.

Τριμερής Καΐρου

Η 7η τριμερής στο Κάιρο την Τρίτη θα είναι το πρώτο βήμα όπου η Ελληνική και Κυπριακή πλευρά θα επιδιώξουν να εξασφαλιστεί ισχυρή υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και καταδίκη της Τουρκίας. Η τουρκιές παραβατικές ενέργειες θα είναι στην ατζέντα των ηγετών Κύπρου-Ελλάδας και Αιγύπτου. Το Κάιρο που αντέδρασε διπλωματικά από την πρώτη στιγμή που το «Γιαβούζ» εισήλθε στο τεμάχιο 7, θα υποστηρίξει τα δικαιώματα της Κύπρου εντός της ΑΟΖ απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της Άγκυρας και καταδικάζοντας τις παράνομες διεκδικήσεις της. Επί του προκειμένου ενδεικτικά είναι τα όσα είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αλ Αχράμ», ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης. «Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν την τελευταία και πιο προκλητική τουρκική κίνηση» αναφέρει και σημειώνει πως «τουρκικές προκλήσεις -όπως αυτές που εξελίσσονται στην Κύπρο- σαφέστατα δεν δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα για τη θετική επανεκκίνηση που η Ελλάδα επιθυμεί και επιδιώκει». Ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής είναι η ενέργεια, οι περιφερειακές εξελίξεις, η ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι σχέσεις Αιγύπτου – ΕΕ. Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου και με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Στην κυπριακή αντιπροσωπεία θα μετέχουν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση