ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε κλοιό εσωστρέφειας το ΔΗΚΟ, μετά τις εκποιήσεις

Μυλωνάς, Κουλίας, Ορφανίδης θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις ενώπιον του Εκτελεστικού για τους λόγους που διαχώρισαν την θέση τους από το ΔΗΚΟ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η κίνηση των τριών βουλευτών του ΔΗΚΟ, Παύλου Μυλωνά, Ζαχαρία Κουλία και Χρίστου Ορφανίδη να διαχωρίσουν την θέση τους από την επίσημη θέση του ΔΗΚΟ για το ζήτημα των εκποιήσεων, προκαλεί νέους τριγμούς εντός του κόμματος. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ δεν είχε κρύψει την ενόχλησή του όταν τοποθετείτο εντός της βουλής για την «επικινδυνότητα» της πρότασης νόμου που είχε καταθέσει το ΑΚΕΛ- και συνυπογράφαν μαζί με τους τρεις βουλευτές οι ΔΗΠΑ ΕΔΕΚ Οικολόγοι και ΕΛΑΜ- ούτως ώστε να δίδεται το δικαίωμα στον ενυπόθηκο οφειλέτη να προσφεύγει σε αρμόδιο δικαστήριο για αναστολή της εκποίησης.

Οι διαφωνίες δεν κρύφτηκαν κατά την διάρκεια της ολομέλειας, ιδιαίτερα μεταξύ του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου και του Ζαχαρία Κουλία μετά και την αναφορά του ΔΗΚΟϊκού Προέδρου περί κινδύνου υποβάθμισης. «Τρεις μήνες που θα δώσουμε αναστολή θα μας υποβαθμίσουν; Ας μας υποβαθμίσουν. Μεταξύ της δημοκρατίας και της υποβάθμισης προτιμώ την υποβάθμιση. Σε σωστά κράτη πρέπει να υπερασπιζόμαστε το πολίτευμα μας. Πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημα μας ως βουλευτές» ανέφερε ο κ. Κουλίας με τον κ. Παπαδόπουλο να ανταπαντά πως «ο κ. Κουλίας είναι ειλικρινής. Επιλέγει την υποβάθμιση. Να μας πουν και οι υπόλοιποι βουλευτές αν θέλουν την υποβάθμιση». Ο Παύλος Μυλωνάς από την πλευρά του, όταν τοποθετήθηκε έκανε λόγο για συνειδησιακά ζητήματα και όπως υπογράμμισε δεν θα αποκάλυπτε τι θα έκανε προκαταβολικά.

Η «Κ» είχε αποκαλύψει την Κυριακή ότι παρά το ότι ο Πανίκος Λεωνίδου όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα ΔΗΚΟϊκά αντάρτικα, είχε χαρακτηρίσει την συμπεριφορά αυτή δημοκρατία, η στάση των τριών προκάλεσε έντονη δυσφορία στην ηγεσία του ΔΗΚΟ σε βουλευτές και μέλη του εκτελεστικού γραφείου. Κάποιοι εκ των βουλευτών αισθάνονται εκτεθειμένοι δεδομένου ότι ενώ εκείνοι πειθάρχησαν με την επίσημη θέση του κόμματος –και είχαν σύμφωνα με τους ίδιους πολιτικό κόστος- τρεις βουλευτές είχαν την ευχέρεια να διαφοροποιηθούν εκ του ασφαλούς και να έχουν πολιτικό όφελος από το ακροατήριό τους. Οι ίδιες πηγές ήθελαν το ζήτημα να μην κλείνει συνοπτικά μετά την ολομέλεια της βουλής.

Σε αυτό το πλαίσιο και με αφορμή την σύγκληση της πρώτης συνεδρίας του νέου εκτελεστικού γραφείου, οι τρεις βουλευτές θα κληθούν το απόγευμα από τα υπόλοιπα μέλη του εκτελεστικού γραφείου να εξηγήσουν τους λόγους της απόφασή τους να διαχωρίσουν την θέση τους από αυτή του κόμματος. Ιδιαίτερα τη στιγμή που σε ανακοινώσεις του το ΔΗΚΟ χαρακτήριζε επικίνδυνο για την σταθερότητα της οικονομίας το ενδεχόμενο υποψήφισης της πρότασης νόμου που ψήφισε το ΑΚΕΛ και μαζί του και οι τρεις ΔΗΚΟϊκοί βουλευτές. Υπενθυμίζεται πως τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΚΟ, συμμετέχουν ex officio στο εκτελεστικό γραφείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση