ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Stephen Lillie: Αυτή είναι η βρετανική προσέγγιση

Αυτό που συζητούμε είναι η αποκεντρωμένη ομοσπονδία όχι η συνομοσπονδία ή τα δύο κράτη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μετά από μία μακρά περίοδο φημολογίας, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής Στίβεν Λίλι αποκαλύπτει στην «Κ» τι είναι τελικά οι περιβόητες βρετανικές πρωτοβουλίες. «Συζητούμε για μια σε μεγάλο βαθμό αποκεντρωμένη ομοσπονδία, η οποία δε νομίζω να είναι αμφιλεγόμενη, αφού πρόκειται για ιδέα που κατέθεσε ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης» εξηγεί ο Στίβεν Λίλι. «Μιλάμε για άτυπες ιδέες, όχι ένα συμπαγές σχέδιο, και δεν πρόκειται για αυτό που προσπάθησαν διάφοροι κύκλοι να περιγράψουν.

Οι ιδέες αυτές εμπίπτουν στην ολότητά τους στο συμφωνημένο υπό τα ΗΕ πλαίσιο για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, η οποία ειλικρινά αποτελεί τη μόνη βιώσιμη διέξοδο» Απορρίπτει ότι η Βρετανία προωθεί στην ουσία την συνομοσπονδία και ξεκαθαρίζει πως δεν είναι αρκετό να επαναλαμβάνουμε τον όρο ΔΔΟ, ως σλόγκαν, αλλά να επικεντρωθούμε στη λεπτομέρεια της εφαρμογής. Εκφράζει τη θέση πως η απόπειρα επανεκκίνησης από το σημείο που κατέληξε το Κραν Μοντανά αποτελεί συνταγή για μακρές και άκαρπες συζητήσεις.

«Εξακολουθώ να πιστεύω» σημείωσε «ότι με ενέργεια, δημιουργικότητα, ευελιξία και πολιτική θέληση είναι εφικτή η λύση του Κυπριακού. Το ΗΒ θα υποστηρίξει κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση». Η φράση «δύο κράτη εσωτερικά, ένα εξωτερικά», δεν είναι κάτι νέο για μένα. Θα έχουμε στο ένα χέρι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο ομοσπονδιακό κράτος να χειρίζεται διεθνείς σχέσεις όπως διπλωματία και άμυνα και κάποιες άλλες αναγκαίες εξουσίες για να διασφαλίζονται η ακεραιότητα και η λειτουργικότητα της Κύπρου ως κυρίαρχου κράτους. Και στο άλλο χέρι θα έχουμε δύο συνιστώσες πολιτείες να χειρίζονται τα περισσότερα θέματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα των ανθρώπων, πχ οι τομείς της υγείας, των μεταφορών κλπ. Αυτό είναι η ΔΔΟ.  

Σε ό,τι αφορά τη φράση «καμία οντότητα δεν θα μπορεί να ασκεί κυριαρχία επί της άλλης», ποια είναι η εναλλακτική; Ότι μια κοινότητα θα μπορεί να ασκεί κυριαρχία επί της άλλης; Είχε συμφωνηθεί ήδη στην Κοινή Διακήρυξη του 2014 ότι η κυριαρχία πηγάζει εξ ίσου από ΕΚ και ΤΚ. Δεν ανήκει στην μια κοινότητα ή στην άλλη.

Διαβάστε την συνέντευξη στην Μαρίνα Οικονομίδου στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση