ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στην Αθήνα προς αναζήτηση κοινής πλεύσης

Το ραντεβού Αναστασιάδη στην ελληνική πρωτεύουσα στις 14 Ιουλίου σε συνάρτηση με τα σενάρια κρίσης που αγγίζουν την Κύπρο

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Το κλίμα έντονης ανησυχίας που εξάγεται από την πλευρά της Ελλάδας, αλλά προσφάτως και από τον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με τη πιθανή αποτυχία αναχαίτισης της συνεχιζόμενης τουρκικής επιθετικότητας στη Μεσόγειο με διπλωματικά μέσα, είναι ένα στοιχείο που παρακολουθείται με ιδιαίτερη προσοχή στη Λευκωσία και ένας λόγος, αν όχι ο βασικός, που ώθησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εξωτερικεύσει δημοσίως τις ανησυχίες του για το αποτύπωμα μιας ενδεχόμενης κλιμάκωσης της τουρκικής κρίσης, που θα αγγίζει την Κύπρο.

Ένα ζήτημα που φέρνει στην επιφάνεια ευαίσθητες πτυχές, που ενώ δεν αγγίζουν το κοινό στόχο των δύο χωρών, αναδεικνύουν τη διαφορετική θεώρηση πραγμάτων που φαίνεται να επικρατεί σε κύκλους πλησίον της κυβέρνησης στην Αθήνα. Διαφορετικότητα που δεν είναι τωρινό φαινόμενο και κατά καιρούς ταλανίζει τον άξονα Αθηνών – Λευκωσίας, καθώς θέτει υπό αμφισβήτηση το κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις των πολιτικών ηγετών.

Στην προκειμένη περίπτωση τα όσα εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στη συνέντευξή του στην «Κ», για τις επιλογές που έχει η Κύπρος απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα αλλά και το τι «υπαγορεύει, κατά τον Νίκο Αναστασιάδη, ο πατριωτικός ρεαλισμός και ορθολογισμός και όχι μια ρητορική κενών συνθημάτων», καθιστούν την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην ελληνική πρωτεύουσα άκρως ενδιαφέρουσα, προκειμένου να διαλυθούν οι όποιες σκιές έχουν δημιουργηθεί και να αναζητηθεί μια κοινή συνισταμένη που να μην επιδέχεται αμφισβητήσεων, απέναντι στις επιθετικές τουρκικές κινήσεις από το Αιγαίο έως τη Μεσόγειο και τη Λιβύη. 

Η επίσκεψη

Η επίσκεψη Αναστασιάδη στην Αθήνα, στις 14 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί σε μια περίοδο όπου εντείνονται οι πληροφορίες αλλά και οι ανησυχίες που εκφράζονται για ενδεχόμενη αψυχολόγητη αντίδραση της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή ή τη Λιβύη, το επόμενο διάστημα. Σε Αθήνα και Λευκωσία καταγράφεται κινητικότητα για την ενδεχόμενη πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου, απροσδιορίστου εντάσεως και εύρους το επόμενο διάστημα. Η συνάντηση Μητσοτάκη – Αναστασιάδη θεωρείται καθοριστικής σημασίας και θα πραγματοποιηθεί εν μέσω συνεχιζόμενων δημοσίων επικρίσεων κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπό τη μορφή διαρροών στον Τύπο ή μέσω δημοσίων απόψεων προσώπων που κινούνται στις παρυφές των κυβερνητικών δωμάτων στην ελληνική πρωτεύουσα.

Όπως έχει φανεί, οι δημόσιες απόψεις του Νίκου Αναστασιάδη έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια στο πολιτικό παρασκήνιο των Αθηνών χωρίς την αντίδραση από κυβερνητικής πλευράς. Εικόνα που δεν περνά απαρατήρητη στη Λευκωσία και που ούτε λίγο ούτε πολύ έχει προκαλέσει μια ιδιάζουσα κατάσταση, η οποία χρήζει, όπως λέγεται από έμπειρους πολιτικούς αναλυτές, λεπτών χειρισμών. Επί τούτου χαρακτηριστική ήταν η άποψη που εξέφρασε στην «Κ» πηγή με γνώση όσων τεκταίνονται πίσω από τα φώτα για τη μετάβαση Αναστασιάδη στην Αθήνα. Με νόημα λέγεται πως «η 14η Ιουλίου θα είναι μια ενδιαφέρουσα ημερομηνία για τα δρώμενα σε Ελλάδα και Κύπρο». Κυβερνητικές πηγές που θέλησαν να τηρήσουν την ανωνυμία τους, κληθείσες να σχολιάσουν από την «Κ» αν υπάρχουν σκιές μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας, κατηγορηματικά απέρριψαν τα όσα παρουσιάζονται τονίζοντας πως η Αθήνα σε όλα τα επίπεδα εξουσίας, δείχνει αποφασιστικότητα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.

Στην Αθήνα οι δύο ηγέτες, πέρα από τα τετριμμένα ενώπιον των τηλεοπτικών φακών, θα αναζητήσουν συγκλίσεις σε ζωτικής σημασία θέματα που αφορούν κυρίως τον χειρισμό ζητημάτων, στο σενάριο που η τουρκική επιθετικότητα μετεξελιχθεί σε κάποιο επεισόδιο και θα επεκταθεί πέραν του Καστελόριζου, ένα σενάριο το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα υπόλοιπα τα οποία τυγχάνουν μελέτης από κυπριακής πλευράς τους τελευταίους μήνες.

Το Καστελόριζο

Το πέρασμα Μπορέλ από την τουρκική πρωτεύουσα, πέρα από το κλίμα δυσφορίας που προκάλεσε, ένεκα των όσων είπε δημόσια ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, άφησε πίσω και πληροφορίες για τα όσα φέρεται να του μετέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για το ποια θα είναι η τουρκική αντίδραση στην περίπτωση που η Ε.Ε προχωρήσει σε νέες κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Ο τούρκος ΥΠΕΞ, σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, απείλησε πως η χώρα του ως αντίποινα θα πραγματοποιήσει σεισμογραφικές έρευνες στο Καστελόριζο. Πληροφορίες που επιβεβαιώνουν στην «Κ» πηγές και στη Λευκωσία, οι οποίες ωστόσο εκτιμούν πως η Άγκυρα προσπαθεί να δώσει υπόσταση στην επιθετικότητά της, αναζητώντας προφάσεις για να την εκδηλώσει. Οι ίδιες πηγές θεωρούν πως η Άγκυρα είναι αυτή που προσπαθεί να δημιουργήσει ρήγμα ανάμεσα σε Αθήνα και Λευκωσία το οποίο σε επίπεδο κυβερνήσεων δεν υπάρχει.

Τα σενάρια

Πολύ πριν η τουρκική επιθετικότητα πάρει διαστάσεις, στη Λευκωσία παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τα όσα τεκταίνονται στην περιοχή, μελετώντας και αναλύοντας, όπως μας ειπώθηκε χαρακτηριστικά από αρμόδια πηγή, ουκ ολίγα σενάρια. Οι εκτιμήσεις που εκφράζονται για πιθανή εκτόνωση της τουρκικής επιθετικότητας προς ανατολάς και στην περιοχή της Κύπρου, δεν φαίνεται να συγκεντρώνουν ισχυρές πιθανότητες στις αναλύσεις που γίνονται, χωρίς αυτό ωστόσο να προκαλεί εφησυχασμό. Στις αναλύσεις που γίνονται η προσπάθεια είναι να δοθεί απάντηση σε δυο ερωτήματα: Πρώτον η Τουρκία μπορεί να ασκήσει πίεση μέσω Κύπρου; Αν εκδηλωθεί μια επιθετική, κίνηση σε πιο σημείο θα μπορούσε να εμφανιστεί; Στο πρώτο υποθετικό ερώτημα η απάντηση που δίνεται είναι υπό τη μορφή ερώτησης.

Πως μπορεί να ασκήσει πίεση σε Ελλάδα και Ε.Ε η Τουρκία, όταν π.χ. εδώ και πολλά χρόνια οι κατοχικές δυνάμεις προσπαθούν να αλλάξουν το καθεστώς της πράσινης γραμμής, όπως στην περίπτωση των Στροβιλιών. Στο δεύτερο ερώτημα η απάντηση που δίνεται είναι πιο ξεκάθαρη. Ναι, μπορούν. Έχουν 7 με 8 σημεία που για δεκαετίες τα «καλλιεργούν» για να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν. Επί της θαλάσσης η απουσία ικανοποιητικής ναυτικής δύναμης, ουσιαστικά δεν μπορεί να αποτελέσει πεδίο άσκησης μεγαλύτερης πίεσης, από την υφιστάμενη με τα τουρκικά γεωτρύπανα. Στη Λευκωσία παρατηρώντας και αναλύοντας γεγονότα και πληροφορίες, θωρούν ότι η μόνη ένταση που υπάρχει στην περιοχή είναι στην πλευρά της Λιβύης, όπου επίκειται κτύπημα της Τουρκίας ως απάντηση στην επίθεση που δέχθηκε από αέρος. Η επίθεση που θεωρείται θέμα ημερών θα είχε σημειωθεί, σύμφωνα με στρατιωτικές εκτιμήσεις, αν η Τουρκία δεν είχε απωλέσει το στοιχείο του αιφνιδιασμού, στον υπόγειο πόλεμο των πληροφοριών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εμπλοκή του μητροπολίτη Ησαΐα, η αμηχανία των κομμάτων και ο περίεργος ρόλος του Χρίστου Χρίστου
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ