ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο κενό η κίνηση της Τουρκίας για μορατόριουμ στην ΑΟΖ

Αρνητική η απάντηση της Λευκωσίας που χαρακτήρισε την πρόταση προσχήματα της Άγκυρας – κανονικά οι γεωτρήσεις των εταιρειών

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Την αναμενόμενη κατάληξη είχε η πέρα από κάθε έννοια δικαίου, πρόταση της Τουρκίας για μορατόριουμ γεωτρήσεων μέχρι την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Η Άγκυρα έχοντας ενώπιον της, τις καθολικές διπλωματικές αντιδράσεις κρατών της περιοχής, της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των ΗΠΑ, εμφανίσθηκε να κάνει ανοίγματα γνωρίζοντας εκ των προτέρων το ανέφικτο της πρότασής της, για μορατόριουμ εντός της ΑΟΖ. Κάτι στο οποίο εστιάζει και η Λευκωσία η οποία στην αντίδρασή της, ξεκάθαρα κάνει λόγο για τουρκικά προσχήματα. Η Άγκυρα μέσω ανακοίνωσης του Υπουργείου Εξωτερικών, έβαλε στο τραπέζι τον τερματισμό των ενεργειακών δραστηριοτήτων, εξισώνοντας τις παράνομες και παράτυπες δραστηριότητες των τουρκικών γεωτρύπανων, με τις εργασίες που θα πραγματοποιηθούν τα επόμενο διάστημα εταιρείες, οι οποίες έχουν αδειοδοτηθεί νόμιμα από την Κυπριακή Δημοκρατία. Στα όσα υποστήριξε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, προτάσσοντας την προστασία των Τ/κ, η Λευκωσία αντέταξε την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για δημιουργία καταπιστευτικού λογαριασμού, με δικαιούχο την τ/κ κοινότητα στον οποίο θα καταλήξει το μερίδιο από το Φυσικό Αέριο. Πρόταση που έθετε ως μοναδική προϋπόθεση τον τερματισμό των προκλήσεων και παρανομιών, με την αναγνώριση εκ μέρους της Τουρκίας της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με βάση τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών.

Ενόχληση Τουρκίας

Πίσω από την κίνηση της Τουρκίας να εμφανισθεί διαλλακτική, απέναντι το κλίμα έντασης που η ίδια έχει προκαλέσει στην ευρύτερη περιοχή, βρίσκεται πρώτα και κύρια η στάση της Γαλλίας καθώς τα όσα διημείφθησαν, την Πέμπτη στη Ρώμη, στις επαφές του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη αλλά και στο τηλεφώνημα του Ιταλού ΥΠΕΞ Λουίτζι Ντι Μάιο στον Νεβλούτ Τσαβούσογλου. Η Άγκυρα όπως φάνηκε και από την αντίδραση του Υπουργείο Εξωτερικών, ενοχλήθηκε από τα αποτελέσματα των διπλωματικών κινήσεων Αθηνών και Λευκωσία, κάνοντας λόγω στην περίπτωση της Ιταλίας για ατυχείς δηλώσεις, ενώ για τα όσα είπε δημόσια ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν έκρυψε τον εκνευρισμό της.

Τα επόμενα βήματα

Όπως φαίνεται και από επίσημες αντιδράσεις κυβερνητικών στελεχών, η Λευκωσία παρά τις τουρκικές παρανομίες και προκλήσεις θα προχωρήσει ως έχει σχεδιαστεί με το ενεργειακό της πρόγραμμα εντός της ΑΟΖ. Κατεύθυνση με την οποία φαίνεται συμφωνούν και οι εταιρείες, ΕΝΙ και TOTAL οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν λίαν συντόμως εργασίες στο τεμάχιο 6. Επί του προκειμένου, η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη από τα όσα είπε ο CEO της ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτσι στον Νίκο Χριστοδουλίδη, με τον οποίο συναντήθηκε την Πέμπτη στη Ρώμη. Απορρίπτοντας κάθε προσπάθεια στρατικοποίησης των δραστηριοτήτων εντός της ΑΟΖ, η κυβέρνηση ρίχνει τους τόνους από την παρουσία του αεροπλανοφόρου «Σαρλ Ντε Γκολ» στην περιοχή, υποστηρίζοντας πως η παρουσία γαλλικών μέσων ενισχύουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται στο διπλωματικό πεδίο για άρση των παρανομιών της Άγκυρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση