ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συνάντηση Αννίτας - Στεφάνου: Η «υπεύθυνη αντιπολίτευση» και ο «διάλογος για διεξόδους»

Επί τάπητος τέθηκαν το Κυπριακό, το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και η λειτουργία της Βουλής

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Εθιμοτυπική συνάντηση είχαν σήμερα η πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου και ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου. Επί τάπητος τέθηκαν θέματα όπως το Κυπριακό, ενόψει της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου την Πέμπτη, το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και η λειτουργία της Βουλής. Σε ερώτηση για το αν η θέση της αντιπολίτευσης στην οποία βρίσκονται και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα στην Κύπρο, τα φέρνει και πιο κοντά, η κα Δημητρίου απάντησε ότι «είναι θέση και των δύο μας να ανήκουμε στην υπεύθυνη αντιπολίτευση. Σημασία έχει γι’ αυτά που συμφωνούμε αν χρειαστεί να βγαίνουμε ακόμα πιο μπροστά και γι’ αυτά που διαφωνούμε να καταθέτουμε τις δικές μας αντιπροτάσεις». Από την πλευρά του ο κ. Στεφάνου είπε: «Όπως δηλώσαμε από την πρώτη στιγμή μετά από την ολοκλήρωση των εκλογών, το ΑΚΕΛ βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Το ΑΚΕΛ πάντοτε μαχητικά υπερασπίζεται τις θέσεις, τις απόψεις και τις διεκδικήσεις του αλλά την ίδια ώρα είναι σοβαρό, υπεύθυνο και πατριωτικό έναντι του τόπου και του λαού και με αυτό τον τρόπο εμείς θα πορευτούμε. Ο διάλογος δίνει πολλές φορές διεξόδους, εάν δεν υπάρχουν συναινέσεις και συνεννοήσεις που είναι το ζητούμενο που είναι και επίσης πολύ φυσιολογικό, διαφορετικές απόψεις υπάρχουν, υπάρχει και ο τρόπος να κάνεις αντιπολίτευση και να είσαι δημιουργικός».

Αυτούσιες οι δηλώσεις της Αννίτας Δημητρίου:

«Είναι σημαντικό και θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο, τον αγαπητό συνάδελφο τον Στέφανο Στεφάνου, τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ γι’ αυτή την πρώτη συνάντηση μετά και τη ανάληψη των καθηκόντων μου ως Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, εθιμοτυπικά. Γνωρίζουμε ότι έχουμε διαφορετικές θέσεις σε αρκετά ζητήματα θα έλεγα, σημασία έχει όμως πάντοτε ότι είμαστε εδώ, να μην λειτουργούμε δογματικά αλλά να βρίσκουμε συνεννοήσεις για το καλό του τόπου και των πολιτών. Ανταλλάξαμε απόψεις για αρκετά ζητήματα πρωτίστως για το Κυπριακό, θα τα δούμε και την Πέμπτη στο Εθνικό Συμβούλιο. Εδώ θα είμαστε να ανταλλάσσουμε απόψεις, να βρίσκουμε τρόπους για να λειτουργήσουμε καλύτερα και ως θεσμοί και ως πολιτικές δυνάμεις και εντός της Βουλής των Αντιπροσώπων. Συζητήσαμε εξάλλου και ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας της Βουλής και βεβαίως θα συνεχίσουμε για την Κύπρο μας και για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά».

Σε ερώτηση για το αν η θέση της αντιπολίτευσης στην οποία βρίσκονται και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα στην Κύπρο, τα φέρνει και πιο κοντά, η Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, απάντησε τα εξής:

«Είναι θέση και των δύο μας να ανήκουμε στην υπεύθυνη αντιπολίτευση. Σημασία έχει γι’ αυτά που συμφωνούμε αν χρειαστεί να βγαίνουμε ακόμα πιο μπροστά και γι’ αυτά που διαφωνούμε να καταθέτουμε τις δικές μας αντιπροτάσεις. Μακάρι να μην χρειαστεί να διαφωνήσουμε σε κάτι αλλά αντιλαμβάνεστε είναι αρκετά περίπλοκα τα ζητήματα, σύνθετα τα ζητήματα που έχουμε να διαχειριστούμε, οι εξελίξεις καταιγιστικές οπόταν αυτό συνεπάγει περισσότερη ευθύνη για εμάς ακριβώς που ανήκουμε στον χώρο της υπεύθυνης αντιπολίτευσης».

Ο γγ του ΑΚΕΛ πρόσθεσε τα εξής:

«Όπως δηλώσαμε από την πρώτη στιγμή μετά από την ολοκλήρωση των εκλογών, το ΑΚΕΛ βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Το ΑΚΕΛ πάντοτε μαχητικά υπερασπίζεται τις θέσεις, τις απόψεις και τις διεκδικήσεις του αλλά την ίδια ώρα είναι σοβαρό, υπεύθυνο και πατριωτικό έναντι του τόπου και του λαού και με αυτό τον τρόπο εμείς θα πορευτούμε. Ο διάλογος δίνει πολλές φορές διεξόδους, εάν δεν υπάρχουν συναινέσεις και συνεννοήσεις που είναι το ζητούμενο που είναι και επίσης πολύ φυσιολογικό, διαφορετικές απόψεις υπάρχουν, υπάρχει και ο τρόπος να κάνεις αντιπολίτευση και να είσαι δημιουργικός».

Στεφάνου: «Πολιτική χωρίς διάλογο δεν μπορεί να υπάρχει»

Καλωσορίζοντας την ίδια και τους συνεργάτες της στο γραφείο του, ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ είναι υπερ του διαλόγου, προχωρώντας στις εξής δηλώσεις:

«Πολιτική χωρίς διάλογο δεν μπορεί να υπάρχει. Οι διαφωνίες που υπάρχουν είναι και θεμιτές, θα έλεγα είναι και αντικειμενικές. Τα κόμματα έχουν διαφορετικές ιδεολογίες, διαφορετικά εφαλτήρια, διαφορετικές οπτικές γωνίες. Το ζήτημα είναι να έχουμε τη δύναμη μέσα από τις διαφωνίες μας να συζητούμε, να κάνουμε διάλογο σε μια προσπάθεια να βρίσκουμε συναινέσεις και συνεννοήσεις.

Θεωρώ ότι πολλές φορές μπορεί να αδικούμε και τον εαυτό μας με την εικόνα που εκπέμπουμε γιατί μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων υπάρχει διάλογος -και εντός και εκτός Βουλής- για πολλά και διάφορα ζητήματα και είναι καλό να το ξέρουν οι πολίτες αυτό το πράγμα. Ο διάλογος βοηθά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης που πρέπει να επιδιώξουμε να υπάρχει μεταξύ των πολιτών, της πολιτικής και των πολιτών. Όταν υπάρχει ορθολογισμός και λογισμός δεν αφήνουμε χώρο στο λαϊκισμό που είναι μια αρρώστια της εποχής που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Σωστά έχετε πει ότι έχουμε πολλές διαφορές το ΑΚΕΛ με τον ΔΗΣΥ ποτέ όμως δεν εγκαταλείψαμε το διάλογο και είμαι βέβαιος ότι στη συνέχεια θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητούμε στη βάση μιας συγκεκριμένης πολιτικής ατζέντας.

Άλλωστε τα προβλήματα είναι εκεί. Και τα ειδικά της Κύπρου και τα γενικότερα που μας επηρεάζουν. Είναι το πρόβλημα της ακρίβειας που επηρεάζει τα νοικοκυριά, και τα ζητήματα διαπλοκής και διαφθοράς που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να έχουμε κράτος διακαίου και μια σειρά από άλλα ζητήματα με κορυφαίο το Κυπριακό. Διότι από εκεί είναι που εξαρτάται το παρόν και το μέλλον του τόπου, άρα η προσπάθεια για να λυθεί το κυπριακό πρέπει να είναι σε πρώτη προτεραιότητα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά εμάς είναι σε πρώτη προτεραιότητα. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει συζήτηση στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου, θα υπάρχει την Πέμπτη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και εκεί θα δούμε τι λογαριάζει να κάνει ο ΠΤΔ αναφορικά με το Κυπριακό».

Με το πέρας της συνάντησης ο κ. Στεφάνου δήλωσε ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης τους συζητήθηκαν διάφορα θέματα και έγινε ανταλλαγή απόψεων αρχής γενομένης από το Κυπριακό. Ο κ. Στεφάνου δήλωσε ότι «θα συζητήσουμε το Κυπριακό και την ερχόμενη Πέμπτη στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Εμείς αναμένουμε να ενημερωθούμε από τον Πρόεδρο για να μπορούμε πλέον να πούμε πιο συγκεκριμένα τις απόψεις μας, να κάνουμε την δική μας εκτίμηση γι’ αυτά που λέει ο Πρόεδρος αλλά και να μεταφέρουμε τις δικές μας απόψεις. Κουβεντιάσαμε και γι’ άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Αναπόφευκτα την δουλειά στη Βουλή, η κ. Δημητρίου είναι και πρόεδρος της Βουλής και ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς και της δραστηριότητας των κομμάτων γίνεται και εντός της Βουλής. Είμαι βέβαιος ότι αυτή η συζήτηση θα συνεχιστεί. Όπως έχουμε πει είμαστε ανοικτοί στο διάλογο στη βάση πάντοτε της πολιτικής ατζέντας και των ζητημάτων που βρίσκονται ενώπιον του τόπου, της κοινωνίας, των εργαζομένων, των απλών ανθρώπων».

Για τα επεισόδια στο κλειστό στάδιο Ελευθερία

Σε ερώτηση για τις εικόνες βίας στα γήπεδα, ο κ. Στεφάνου δήλωσε τα εξής:

«Βεβαίως και μας ανησυχούν είναι καταδικαστέα και απαράδεκτα. Τα θέματα της βίας στα γήπεδα συζητήθηκαν πάρα πολλές φορές, προωθήθηκαν και συγκεκριμένα νομοθετήματα και λήφθηκαν αποφάσεις. Είναι φανερό ότι χρειάζεται να γίνει μια επαναξιολόγηση και είχε γίνει πάρα πολύς συζήτηση για παράδειγμα για την κάρτα οπαδού, για την επάρκεια ή όχι των γηπέδων και άλλων διαδικασιών. Εμείς θέλουμε πάντοτε να λειτουργούμε ως Προμηθείς και όχι μετά από τα όποια επεισόδια. Με αυτή την ευκαιρία πρέπει να συζητηθεί πολύ σοβαρά ξανά, να αξιολογηθεί και το νομικό πλαίσιο και οι διαδικασίες αλλά αυτό δεν θα πρέπει να γίνει σε βάθος χρόνου ούτε και απλά για να μην ληφθούν αποφάσεις σε σχέση και με τα συγκεκριμένα επεισόδια. Άρα εδώ είμαστε και ως κόμμα πιστεύω και ως Βουλή να ακούσουμε τι έχει να πει η κυβέρνηση που πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία».

Η κ. Αννίτα Δημητρίου πρόσθεσε τα εξής:

«Όλοι οι θεσμοί νομίζω συμφωνούμε πρέπει να αναλάβουν τον ρόλο τους. Καταδικαστέα όλα αυτά που βλέπουμε, όλα αυτά μας απασχολούν για ακόμα μια φορά και γι’ αυτό χρειάζεται όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αν χρειαστεί εμείς ως πολιτικές δυνάμεις, ως Βουλή των Αντιπροσώπων, να εκσυγχρονίσουμε το νομοθετικό πλαίσιο εδώ θα είμαστε και είμαι βέβαιη ότι θα απασχολήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων και η θέση μας ακριβώς και ως Δημοκρατικός Συναγερμός συνταυτίζεται με αυτή την άποψη. Δεν μπορεί να υπάρχουν τέτοια επεισόδια, τέτοιες εξελίξεις στις μέρες μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X