ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Την εφαρμογή του ΓεΣΥ συζήτησαν Σιζόπουλος-ΟΕΒ

Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν μεταξύ άλλων την οικονομία, τα εργασιακά και κυρίως την εφαρμογή του ΓεΣΥ

ΚΥΠΕ

Εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση αποδέχονταν την πρόταση που κατέθεσε η ΕΔΕΚ από το 2015 θα μπορούσαμε να είχαμε ήδη την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη σε πλήρη εφαρμογή και χωρίς να επιβαρύνουμε τους πολίτες με πρόσθετες φορολογίες, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ύστερα από συνάντηση με το νέο Πρόεδρο της ΟΕΒ Γιώργο Πέτρου, ο οποίος συνοδευόταν από τον Γενικό Διευθυντή της Ομοσπονδίας Μιχάλη Αντωνίου.

Από την πλευρά του, ο κ. Πέτρου είπε ότι με την οικονομική επιβάρυνση που θα επιβληθεί σε σχέση με τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις και το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ), μπορούν να δοθούν ορισμένες φοροελαφρύνσεις τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζόμενους που δεν επηρεάζουν τα οικονομικά της Κυβέρνησης.

Κατά τη συνάντηση που έγινε στα γραφεία της ΕΔΕΚ, στο πλαίσιο του κύκλου επαφών που πραγματοποιεί ο νέος Πρόεδρος της ΟΕΒ με πολιτικά κόμματα από την ανάληψη των καθηκόντων του την 1η Ιανουαρίου του 2019, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, την οικονομία, τα εργασιακά και κυρίως την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Σιζόπουλος αφού είπε ότι ήταν μια πραγματικά εποικοδομητική συζήτηση, ανέφερε ότι άκουσε τις απόψεις τις ΟΕΒ για το ΓεΣΥ και μετέφερε τις θέσεις της ΕΔΕΚ γύρω από αυτό και τη σωστή, όπως είπε, «εφαρμογή ενός σχεδίου υγείας, το οποίο να μπορεί με αξιοπιστία να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του λαού και κυρίως να μπορέσει να προσφέρει υψηλού επιπέδου περίθαλψη σε εκείνους τους πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την εξασφαλίσουν με άλλους τρόπους».

«Αυτός πρέπει να είναι ο βασικός στόχος ενός γενικού σχεδίου υγείας. Όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα δεν έχουν ανάγκη γενικό σχέδιο υγείας για να εξασφαλίσουν την υγεία και την περίθαλψη τους», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι «εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση αποδεχόντουσαν την πρόταση που κατέθεσε η ΕΔΕΚ επίσημα και γραπτά από το 2015 θα μπορούσαμε να είχαμε ήδη την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη σε πλήρη εφαρμογή με μεγάλη βοήθεια στους ασθενείς, με αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και το πιο σημαντικό χωρίς να επιβαρύνουμε τους πολίτες με πρόσθετες φορολογίες είτε ως μισθωτούς είτε ως αυτοτελώς εργαζόμενους είτε ως εργοδότες».

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι δεν εισακούστηκε η άποψη της ΕΔΕΚ και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει «τι ενδεχομένως κρυβόταν στο παρασκήνιο, ποια συμφέροντα και ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετούνταν».

«Με αποτέλεσμα σήμερα να βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ και ο καθένας να μπορεί να αντιληφθεί τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν, το γεγονός ότι δεν υπάρχει οργανωμένη και συγκροτημένη σκέψη και τρόπος εφαρμογής του, με τους κινδύνους ενδεχόμενης κατάρρευσης να ελλοχεύουν με ό,τι αυτό συνεπάγεται», πρόσθεσε.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι η ΕΔΕΚ θα συνεργαστεί με όλους εκείνους τους φορείς που πραγματικά πιστεύουν σε μία σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ, να συμβάλουμε προληπτικά στο να αποφύγουμε αυτούς τους τεράστιους κινδύνους και να μην επιτρέψουμε την κατάρρευση αυτού του συστήματος με τις τεράστιες συνέπειες που θα υπάρξουν στην κυπριακή κοινωνία», προσθέτοντας ότι τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και η Κυβέρνηση και οι εμπλεκόμενοι φορείς «θα πρέπει να αντιληφθούν ότι το ΓεΣΥ δεν είναι Κυπριακές Αερογραμμές, ούτε Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα που η ενδεχόμενη κατάρρευση του ΓεΣΥ να έχει εναλλακτικές επιλογές».

«Δεν θα υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν και στην περίθαλψη του λαού και στην οικονομία θα είναι τεράστια», ανέφερε.

Αναφορικά με το ΓεΣΥ, ο κ. Πέτρου, αφού σημείωσε ότι η ΟΕΒ συζήτησε αρκετές πτυχές του με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, ο οποίος είναι «πολύ γνώστης του συστήματος» υγείας, είπε ότι η Ομοσπονδία έχει εκφράσει ορισμένες θέσεις χωρίς να τις έχει ακόμη τελειοποιήσει, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει τις επαφές του με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ «μέχρι που αυτός ο τόπος έχει ένα ΓεΣΥ που του αρμόζει», όπως είπε.

Ερωτηθείς αν η ΟΕΒ ζήτησε συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών για το θέμα των εισφορών του ΓεΣΥ, ο κ. Πέτρου απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η Ομοσπονδία υπέβαλε τις εισηγήσεις της προς τον Υπουργό Οικονομικών.

Ανέφερε ότι «με την οικονομική επιβάρυνση που πάει να επιβληθεί», όπως είναι Κοινωνικές Ασφαλίσεις και ΓεΣΥ, «υπάρχουν ορισμένες φοροελαφρύνσεις που μπορούν να δοθούν και δεν επηρεάζουν τα οικονομικά της Κυβέρνησης» και πρόσθεσε ότι αυτά είναι «χρήματα τα οποία στοιβάζονται κάπου χωρίς να έχουν χρήση και αυτά μπορούσαν να δοθούν πίσω για να ελαφρύνουμε και τον κόσμο γενικά αλλά και τις επιχειρήσεις».

Κληθείς να πει αν θέση της ΟΕΒ είναι να δοθούν οι εισφορές μετά που θα συμβληθούν οι γιατροί και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια στο ΓεΣΥ, ο κ. Πέτρου είπε ότι η εισήγηση της ΟΕΒ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, προσθέτοντας ότι η Ομοσπονδία εισηγείται «και κάποιες εισφορές για να ελαφρυνθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια και να βοηθηθούν οι άποροι με τις ιδιωτικές κλινικές για να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία μας και να βοηθηθούν οι άνθρωποι που σήμερα βρίσκονται στη λίστα αναμονής».

Νίκολσον και θέση ΕΔΕΚ

Ερωτηθείς αν δικαιώνεται η θέση της ΕΔΕΚ σε σχέση με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) Ντέιβιντ Νίκολσον, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «αυτό είναι πια φανερό μετά και την έρευνα και την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή και τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα αλλά και την τροπή που έχει πάρει το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ακόμη μια επιβεβαίωση των θέσεων της ΕΔΕΚ, των προληπτικών παρεμβάσεων που είχε κάνει πριν από ένα χρόνο».

«Από την πλευρά τη δική μας δεν έχουμε να προσθέσουμε οτιδήποτε, ίσως θα έπρεπε κάποιοι να δικαιολογήσουν τη στάση που τήρησαν εκείνη την περίοδο αλλά και τις επιθέσεις που δεχθήκαμε αναίτια και όχι με καλή διάθεση», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει στο πλαίσιο της διαφάνειας, της αγωνίας της για το μέλλον της υγείας του λαούς αλλά και την προσπάθεια μας, όπως είπε, «για την σωστή εφαρμογή ενός σχεδίου υγείας να αποκαλύπτουμε τα σκάνδαλα, τις διαπλοκές, τα παρασκήνια και όλα αυτά που έρχονται εις γνώση μας αλλά πάντοτε στη βάση τεκμηρίωσης και αποδεικτικών στοιχείων», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X