ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το διπλό «όχι» Ιωάννου στην Ελέγχου έφερε γκρίνιες

Αρνήθηκε να παραστεί στη συνεδρία για το θέμα ασυμβίβαστου Νίκολσον

Τεταμένο ήταν το κλίμα κατά τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεων Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, αναφορικά με το θέμα ασυμβίβαστου που φέρεται να προκύπτει για τον διορισμό του σερ Ντέιβιντ Νίκολσον στη θέση του Προέδρου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), μετά από γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας, δια μέσου επιστολής κάλεσε τον Υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, να παραστεί προκειμένου να συνεχιστεί η συζήτηση που άρχισε κατά την περασμένη συνεδρία επί του θέματος.

Ωστόσο, ο κ. Ιωάννου απάντησε αρνητικά στην πρόσκληση του κ. Κουλία, με τον υπουργό να αναφέρει πως η παρουσία του στην επιτροπή για το θέμα διερεύνησης των καταγγελιών εις βάρος του νεοδιορισμένος Γενικού Διευθυντή του ΟΚΥπΥ, Νίκου Πολύζου, δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του, εξηγώντας, πως ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας έχει τη δική του οντότητα ως και προσωπικότητα ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Σημειώνοντας δε, ως εκ τούτου, ο διορισμός του κ. Πολύζου έγινε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΥπΥ, θεωρώ ότι στην επιτροπή θα έπρεπε να προσκληθεί η καθ΄ύλην Αρμόδια Αρχή, που δεν είναι άλλη από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΥπΥ, το οποίο δια νόμου έχει αποπερατώσει τις διαδικασίες διορισμού του Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, επανήλθε χθες με νέα επιστολή απαντώντας στο υπουργό Υγείας πως τα όσα αναφέρονται στην επιστολή του κ. Ιωάννου, δε σχετίζονται με το περιεχόμενο της ημερήσιας διάταξης, εξηγώντας, πως «το θέμα αφορά την εξέταση του ασυμβίβαστου που ενδεχομένως να προκύπτει για τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ σερ Ντέιβιντ Νίκολσον, ο οποίος διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο έπειτα από δική σας εισήγησης», καλώντας τον παράλληλα εκ νέου στη συνεδρία.

Από εκεί και πέρα ο υπουργός φαίρεται να αρνήθηκε δεύτερη φορά παραστεί εξηγώντας στον πρόεδρο της Επιτροπής ότι το θέμα του ασυμβίβαστου δεν ήταν εγγεγραμμένο στην ατζέντα, σημειώνοντας εκ νέου πως το θέμα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές του και λόγω του πιεσμένου προγράμματος του δεν θα καταφέρει να παραστεί.

Το γεγονός, ωστόσο ότι τελικώς ο υπουργός Υγείας δεν παρέστη τελικώς στη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου προκάλεσε τις αντιδράσεις τόσο του κύριου Κουλία όσο και άλλων κοινοβουλευτικών εκπροσώπων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Γιώργος Προκοπίου, είπε πως «δεν μπορούμε να μπούμε στην ουσία αν λείπει ο υπουργός», με τον κύριο Κουλιά να τονίζει πως σε περίπτωση που τίθεται θέμα με την κεφαλή του θεσμού - πρώτη φορά συμβαίνει υπουργός να στέλνει γράμμα και να αρνείται να παραστεί σε συνεδρία, σημειώνοντας παράλληλα, ότι «αυτό είναι απαράδεκτο, λυπηρό και θλιβερό». Επίσης πρόεδρος της Επιτροπής, είπε πως το θέμα θα οριστεί για την συνεδρία της επόμενης Πέμπτης, προσθέτοντας πως ο υπουργός πρέπει να αναγκαστεί να ‘ρθει. Υπογράμμισε δε: «πως είναι προσβολή του σώματος και προσβάλλει και την ίδια τη Βουλή ως σώμα και την κυβέρνηση - ανεύθυνη στάση από υπουργό».

Στο πλαίσιο αυτό μετά το πέρας της συνεδρίας ο υπουργός Υγείας μέσω γραπτής του ανακοίνωση εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του «για την προσπάθεια ορισμένων να παρερμηνεύσουν τη μη παρουσία μου στη συνεδρίαση της Επιτροπής με θέμα Διερεύνηση των καταγγελιών εις βάρος του νεοδιορισθέντος Γενικού Εκτελεστικού Διευθυντή του ΟΚΥπΥ, κάνοντας λόγο για περιφρόνηση από πλευράς μου προς το Σώμα». Πρόσθεσε δε, ότι θεωρεί άνευ αντικειμένου να σχολιάσει ότι, ενώ η αρχική πρόσκληση αφορούσε στο πιο πάνω θέμα, στην πορεία προέκυψε ότι η Επιτροπή προτίθετο να συζητήσει το θέμα του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ αντί του Γενικού Εκτελεστικού Διευθυντή, ενώ διευκρίνισε πως πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικούς αξιωματούχους με διαφορετικά καθήκοντα και με διαφορετικό τρόπο προσέγγισης των καταγγελιών που είχαν τεθεί από τον Γενικό Ελεγκτή προς διερεύνηση.

Τόνισε δε: «τον πλήρη σεβασμό μου προς τον θεσμό της Βουλής των Αντιπροσώπων και το πολυσήμαντο έργο που επιτελούν οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, με τα Μέλη των οποίων έχω αγαστή συνεργασία από την ανάληψη των καθηκόντων μου. Θεωρώ, επίσης, ότι τον ίδιο σεβασμό θα έπρεπε να έχουν όλες οι πλευρές, ώστε να διαφυλαχθεί η συνεργασία όλων προς όφελος των πολιτών».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση