ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το παρασκήνιο της παραμονής του «Σαρλ ντε Γκωλ»

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο δεν πλέει μόνο του, αλλά συνοδεύεται και από τέσσερις φρεγάτες

Του Βασίλη Νέδου

Μήνυμα για την επιλογή της Γαλλίας να παραμείνει ενεργή στην Ανατολική Μεσόγειο και στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) αποτελεί η επιλογή παραμονής του αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ» στην ευρύτερη περιοχή, αντί να προωθηθεί, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός της επιχείρησης «FOCH 2020», στα στενά του Ορμούζ. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες το αεροπλανοφόρο κινείται σε μια περιοχή από τα ανατολικά, τα νότια και εν συνεχεία τα δυτικά της Κύπρου, έχοντας πλεύσει σε πολλά από τα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ τα οποία παραβιάζονται συστηματικά από ερευνητικά πλοία και πλωτά γεωτρύπανα της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) και, κυρίως, το 8.

Στο οικόπεδο 8, το οποίο έχει αδειοδοτηθεί για την κοινοπραξία Total/ENI, πραγματοποιεί γεωτρήσεις το «Γιαβούζ» ήδη από τον Ιανουάριο. Το γαλλικό αεροπλανοφόρο δεν πλέει μόνο του, αλλά συνοδεύεται και από τέσσερις φρεγάτες, οι οποίες, ενίοτε, καταπλέουν στο λιμάνι της Λάρνακας. Με το «Σαρλ ντε Γκωλ» και τη ναυτική δύναμη 473 που το πλαισιώνει, θα ενωθεί ξανά στις 21 Φεβρουαρίου η φρεγάτα «Ψαρά» του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), με σκοπό να τη συνοδεύσει στο υπόλοιπο της δραστηριότητάς της στη Μεσόγειο. Σημειώνεται ότι το γαλλικό αεροπλανοφόρο θα πλεύσει τις επόμενες ημέρες και στα ανοικτά της Λεμεσού. Παρά το γεγονός ότι δεν αποκλείεται πρόσκαιρη μετακίνηση του αεροπλανοφόρου από την περιοχή, στο τελευταίο 10ήμερο του Φεβρουαρίου θα βρίσκεται εκ νέου μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Κρήτης.

Η επιλογή να παραμείνει το «Σαρλ ντε Γκωλ» στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αφενός ενταγμένη στη γαλλική απόφαση να προασπίσει τα συμφέροντά της στην περιοχή, αφετέρου στην ολοένα και πιο στενή αμυντική συνεργασία Παρισιού - Λευκωσίας. Πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστή μέσω του γαλλικού Τύπου (La Tribune) η υπογραφή συμβολαίων για αγορά γαλλικών πυραυλικών συστημάτων εδάφους αέρος και εδάφους επιφανείας, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, Παρίσι και Λευκωσία βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για τη συνεργασία στο επίπεδο του ναυτικού και της αεροπορίας. Οι υπουργοί Αμυνας Γαλλίας και Κυπριακής Δημοκρατίας, Φλοράνς Παρλί και Σάββας Αγγελίδης, ενδέχεται μάλιστα να έχουν νέα συνάντηση στα τέλη του μήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X