ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τουρκία: Ακόμη ένας Τ/κ στην «μαύρη λίστα»

Τουρκοκύπριος συνδικαλιστής απελάθηκε από την Τουρκία

Η νέα «μαύρη λίστα» της Άγκυρας, στην οποία συμπεριλαμβάνονται Τουρκοκύπριοι πολιτικοί, διανοούμενοι, συνδικαλιστές και ακτιβιστές, στους οποίους απαγορεύεται η είσοδος στην Τουρκία «εμπλουτίζεται». Στην λίστα, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε Κύπρο και Τουρκία τους τελευταίους μήνες, με την τουρκική αξιωματική αντιπολίτευση να την φέρνει στην ημερήσια διάταξη του τουρκικού κοινοβουλίου, προστίθενται νέα ονόματα.

Λίγες εβδομάδες μετά την απέλαση δύο Κυπρίων επιστημόνων και διανοούμενων από την Τουρκία, διακεκριμένος Τουρκοκύπριος συνδικαλιστής απελάθηκε χθες από την Κωνσταντινούπολη. Ο Πρόεδρος του τ/κ συνδικάτου «Basın-Sen» και ακτιβιστής Αλί Κισμίρ υποβλήθηκε σε αστυνομικό έλεγχο και απελάθηκε από την Τουρκία καθώς επέστρεφε από εκδήλωση στην Ευρώπη στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών ΜΜΕ.


Ο Πρόεδρος του τ/κ συνδικάτου «Basın-Sen» και ακτιβιστής Αλί Κισμίρ 

Ο κ. Κισμίρ τέθηκε αρχικά υπό κράτηση με το επιχείρημα ότι του απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα, καθώς επιχείρησε να εισέλθει στην Τουρκία για να υποβληθεί σε τεστ PCR στο αεροδρόμιο της Πόλης. Ο κ. Κισμίρ επέστρεφε από το Ζάγκρεμπ της Κροατίας, όπου παρευρέθηκε στην ετήσια συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (EFJ).

Στον τ/κ συνδικαλιστή παραδόθηκε ένα έγγραφο που περιείχε την απόφαση της απαγόρευσης εισόδου και στην συνέχεια απελάθηκε στα κατεχόμενα χθες το μεσημέρι μετά από καθυστέρηση αρκετών ωρών.

Μετά την επιστροφή του, μιλώντας στην «Κ», ο Κισμίρ ανέφερε ότι θα προσφύγει στην δικαιοσύνη και για το ζήτημα της «μαύρης λίστας» της Τουρκίας και την δική του απέλαση.
Ο κ. Κισμίρ έγινε ο τρίτος πολίτης που απελάθηκε πρόσφατα από την Τουρκία, μαζί με στενό συνάδελφο του τέως τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακινζί, τον επικοινωνιολόγο Αλί Μπιζντέν και τον Κύπριο γιατρό και διανοούμενο Αχμέτ Αν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο κ. Κισμίρ παρευρέθηκε στη συνεδρίαση του EFJ στο Ζάγκρεμπ με ομάδα Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων και Ευρωπαίων εργαζομένων και εκπροσώπων του Τύπου. Στην συνάντηση αναδείχθηκαν τα ζητήματα ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης στην Τουρκία.

Πολιτικές αντιδράσεις

Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις στην τ/κ κοινότητα. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP), εξέδωσε δήλωση αναφέροντας ότι «είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Τύπου (BASIN-SEN), κρατήθηκε στο αεροδρόμιο της Πόλης με το σκεπτικό ότι αποτελεί «απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας» και δεν του επιτράπηκε να εισέλθει στη Δημοκρατία της Τουρκίας. Οι Τουρκοκύπριοι, ανεξάρτητα από την πολιτική στάση τους, δεν αποδέχονται αυτήν την πρακτική και αντιδρούν. Διχαστικές πολιτικές όπως η ταξινόμηση των ανθρώπων σύμφωνα με τις πολιτικές τους απόψεις και η διαίρεση της κοινωνίας δεν είναι αυτό που έχουν συνηθίσει οι Τουρκοκύπριοι».

Το CTP επέκρινε επίσης, δριμύτατα τον τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ και την τριμερή «κυβέρνηση» για την στάση τους στο όλο ζήτημα. Ο αρχηγός του CTP, Τουφάν Ερχούρμαν απευθύνθηκε στην τ/κ ηγεσία και αναρωτήθηκε, «ενδιαφέρεστε άραγε, ως αρμόδιες αρχές για το αν οι πολίτες σας προβληματίζονται για το αν θα μπορέσουν να μεταβούν στην Τουρκία; Αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να προβείτε σε δήλωση επί του θέματος αμέσως, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».

Ο Κουντρέτ Όζερσαϊ, ο ηγέτης του Κόμματος του Λαού (HP), αντέδρασε στην τελευταία εξέλιξη λέγοντας: «Δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο δεν επετράπη στον Κισμίρ να εισέλθει στην Τουρκία, αλλά εάν έχει αντιμετωπίσει αυτή τη μεταχείριση λόγω του προηγούμενου ρόλου ή της πολιτικής του γνώμης, όπως υποστηρίζεται, αυτή η πρακτική δεν είναι ορθή. Τα τελευταία χρόνια, έχουμε βιώσει άσχημα και οδυνηρά παραδείγματα ανάκλησης τουρκικών διαβατηρίων λόγω άσκησης κριτικής στην Τουρκία». Ο κ. Όζερσαϊ απαίτησε από την τ/κ ηγεσία να εντείνει τις πρωτοβουλίες της με την Τουρκία σχετικά με τον «κατάλογο απαγορευμένων προσωπικοτήτων» που επιβαρύνει τις σχέσεις Τουρκίας-τ/κ.

Αντίδραση των συνδικάτων

Σχετικά με την απέλαση του κ. Κισμίρ, η Τουρκοκυπριακή Ένωση Δημοσιογράφων (KTGB) ανακοίνωσε ότι «η παρεμπόδιση της εισόδου δημοσιογράφων σε μια χώρα για οποιονδήποτε λόγο αποτελεί πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου, μια σοβαρή κίνηση για δημιουργία κατάστασης φόβου. Για το λόγο αυτό, απαιτούμε για άλλη μια φορά την αποκάλυψη της «απαγορευμένης λίστας», στην οποία συμπεριλαμβάνονται ο Αλί Κισμίρ και ενδεχομένως δικά μας μέλη».

Η Τουρκοκυπριακή Ένωση Δασκάλων (KTÖS) επέκρινε την Τουρκία ότι «καταχράται τη θέση της» και ότι «οι Τουρκοκύπριοι καλούνται να υπακούσουν».

Η αντίδραση του Τατάρ

Οι νέες εξελίξεις στο ζήτημα του «τουρκικού καταλόγου των απαγορευμένων τ/κ προσωπικοτήτων» έχουν προκαλέσει την οργή πολιτικών παραγόντων, οργανώσεων και μεγάλων μερίδων της τ/κ κοινότητας.

Ο τ/κ ηγέτης αντέδρασε το βράδυ της Κυριακής στην νέα εξέλιξη και στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης στέλνοντας το μήνυμα ότι «η ΤΔΒΚ, η Τουρκία και κάθε χώρα έχουν το δικαίωμα να μην αφήσουν ξένους υπηκόους να εισέλθουν στις χώρες τους εξαιτίας απειλών και προσβολών εναντίον τους και για λόγους ασφαλείας».

Στην συνέχεια, ο κ. Τατάρ δήλωσε τα εξής: «Ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζουν καλύτερα το όλο ζήτημα λογικά είναι ο Πρόεδρος του CTP, Τουφάν Έρχιουρμαν, ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε Πρωθυπουργός. Αν και ο κ. Έρχιορυμαν, δικηγόρος στο επάγγελμα, γνωρίζει πολύ καλά το όλο ζήτημα, επέλεξε να στείλει το μήνυμα ότι είναι λυπηρό το γεγονός ότι απαγορεύεται η είσοδος ορισμένων ατόμων στην Τουρκία, τα οποία κατηγορούν την Τουρκία για «κατοχή», λένε στην Τουρκία «δεν σε θέλουμε», και προσβάλλουν υπερβολικά την Τουρκία, τον Πρόεδρο και τις αρχές της.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση