ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τσίπρας: Αυστηρό το μήνυμα της Ευρώπης προς Τουρκία

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι οι αποφάσεις φανερώνουν μια « σημαντική μεταστροφή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων»

ΚΥΠΕ

Την απόλυτη ικανοποίησή του για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έναντι της Τουρκίας για το ζήτημα των παράνομων ενεργειών της στην Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece. Χαρακτηρίζοντας τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ως τις καλύτερες που θα μπορούσε να αναμένει η Ελλάδα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα ξεκάθαρο, αποφασιστικό και αυστηρό μήνυμα της Ευρώπης προς της Τουρκία.

«Η μεγάλη τομή της χθεσινής απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ότι περνάει από το επίπεδο της ρητορικής καταδίκης στην προαναγγελία αυστηρών στοχευμένων μέτρων έναντι στης Τουρκίας αν συνεχίσει την προκλητική της συμπεριφορά και τη συμπεριφορά της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι οι συγκεκριμένες αποφάσεις φανερώνουν μια «μεγάλη και σημαντική μεταστροφή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων», η οποία είναι «αποτέλεσμα σημαντικών προσπαθειών να αναδειχθεί ο ρόλος και η σημασία της Ελλάδας και της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή, μέσα από πολυμερείς συνεργασίες στρατηγικού χαρακτήρα, αλλά και της συστηματικής στρατηγικής υπεράσπισης του δικαίου της Ελλάδας και της Κύπρου στις διαφορές τους με την Τουρκία, μέσα από την οποία αναδείξαμε ότι δεν πρόκειται για διμερείς διαφορές αλλά για ζητήματα ευρωτουρκικών σχέσεων», όπως ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας συνιστά ένδειξη αδυναμίας, ενώ εκτίμησε ότι παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος ενός ατυχήματος στο Αιγαίο δεν μπορεί να αποκλειστεί, δεν είναι στους σχεδιασμούς της Τουρκίας να προκαλέσει ένα θερμό επεισόδιο, «γιατί αν το έκανε αυτό θα επιδείνωνε ακόμα περισσότερο τη θέση της», όπως είπε.

«Η Τουρκία σήμερα είναι απομονωμένη, βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ», σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι το κεντρικό δίλημμα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ίδια είναι «αν θα μείνει προσανατολισμένη προς τη Δύση ή θα πάει στην Ανατολή».

Ερωτηθείς σχετικά με την αναφορά του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν περί της πιθανότητας αποστολής γαλλικού στόλου για περιπολίες στην περιοχή, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι με τον Γάλλο Πρόεδρο έχει μια μακρά και διαρκή συνεργασία, στο πλαίσιο της οποίας τα συγκεκριμένα θέματα έχουν συζητηθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό.

«Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Στην περιοχή υπάρχουν συμφέροντα, τα οποία παίζουν έναν πολύ μεγάλο ρόλο. Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν καταφέρει όχι μόνο να αναδείξουν ότι η ΑΟΖ της Κύπρου είναι ταυτόχρονα και ΑΟΖ της Ευρώπης, ότι η ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι και ευρωπαϊκή υφαλοκρηπίδα, αλλά και να προχωρήσουν και στην έρευνα και αξιοποίηση των φυσικών τους πόρων, με γαλλικές, ιταλικές και αμερικανικές εταιρίες που μετέχουν στη συγκεκριμένη διαδικασία», σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

«Αντιλαμβάνεται κανείς λοιπόν ότι εδώ δεν πρόκειται απλώς για μια αλληλεγγύη ηθικού χαρακτήρα –η οποία βεβαίως και αυτή είναι πολύ σημαντική– αλλά όταν ο Γάλλος Πρόεδρος γνωρίζει ότι η γαλλική Total κάνει έρευνες και εξορύξεις στην περιοχή και έρχεται αυθαιρέτως και μονομερώς από την άλλη πλευρά μια κρατική εταιρεία της Τουρκίας –και ενδεχομένως πίσω από αυτές τις κινήσεις υπάρχει το υπονοούμενο ότι μπορεί να εμποδιστούν αυτές οι δραστηριότητες– δεν πρόκειται ούτε η Γαλλία ούτε καμιά άλλη χώρα να το αφήσει έτσι», σχολίασε ο κ. Τσίπρας.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του Κυπριακού, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα διαμηνύει προς την Τουρκία ότι επιθυμεί τον διάλογο, ωστόσο δεν μπορεί να υπάρξει «λύση του Κυπριακού με παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων στο νησί και με διατήρηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων».

«Η στρατηγική που ακολουθούμε εμείς είναι στρατηγική που διαρκώς ενισχύει τη θέση της χώρας και δεν ανοίγει κανένα παράθυρο υποχωρητικότητας σε θέματα εθνικής κυριαρχίας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα η Τουρκία να επιχειρήσει να προβεί σε γεωτρήσεις στην περιοχή του Καστελόριζου, ο κ. Τσίπρας απέκλεισε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να πλησιάσει στην περιοχή.
 
«Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν σχέδια, και αυτά τα σχέδια είναι σε γνώση μας, τα έχουμε μελετήσει, έχουν έρθει στο ΚΥΣΕΑ, έχουν εγκριθεί. Δεν θα φτάσουν ως εκεί γιατί θα τους αποτρέψουμε να φτάσουν ως εκεί», υπογράμμισε ο ίδιος, ενώ παράλληλα τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα που έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την κυριαρχία της».

«Δεν υπάρχει σενάριο όπου θα βρεθεί γεωτρύπανο να κάνει γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα γιατί αυτό δεν θα μπορέσει να γίνει πράξη, θα εμποδιστεί», ξεκαθάρισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση