ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χ. Γεωργιάδης για καλώδιο: «Η ευκαιρία δε θα βρίσκεται πάντα μπροστά μας»

Πώς σχολιάζει τη διχογνωμία στον ΔΗΣΥ και τους προβληματισμούς Νεοφύτου και Χατζηγιάννη. Καταλογίζει στην κυβέρνηση τάση ατολμίας και αναποφασιστικότητας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

«Από τη στιγμή που τόσο η ΕΕ όσο και η Ελλάδα πείστηκαν να συνεισφέρουν οικονομικά στην υλοποίηση του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης, ώστε η Κύπρος να ενωθεί με το κοινό ευρωπαϊκό δίκτυο και από τη στιγμή που οι ΗΠΑ και άλλοι ισχυροί ξένοι παράγοντες στηρίζουν την υλοποίηση του έργου, η Κύπρος θα πει ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί λόγω του άλυτου Κυπριακού προβλήματος;» Αυτό το ερώτημα έθεσε ο αναπληρωτής πρόεδρος και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, εκφράζοντας σε δηλώσεις του στον ΣΠΟΡ FM και την εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ τη διαφωνία του με άλλα δύο στελέχη του κόμματος, τους Αφέρωφ Νεοφύτου και Κυριάκο Χατζηγιάννη, οι οποίοι προβάλλουν το επιχείρημα ότι κανΈνα ενεργειακό έργο δεν μπορεί να γίνει στην Κύπρο με άλυτο το Κυπριακό. «Με αυτή τη νοοτροπία δε θα έπρεπε να γίνει μέλος της ΕΕ», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Σε σχέση με την απουσία των κ.κ. Νεοφύτου και Χατζηγιάννη από τη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ, η οποία συζήτησε το ζήτημα του καλωδίου και εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία το κόμμα ζητά από το Προεδρικό να λάβει χωρίς καθυστέρηση αποφάσεις, ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε ότι «όλοι κλήθηκαν». Ανάφερε ότι δεν υπάρχει εσωκομματική αντιπαράθεση για το θέμα και ότι απλά παρατηρείται η διαφωνία δύο στελεχών.

Θα προκύψει φθηνότερο ρεύμα;

Σχολιάζοντας τη θέση του κ. Νεοφύτου, ότι δεν έχει ενώπιόν του επίσημα στοιχεία για το αν θα προκύψει φθηνότερο ρεύμα για τον Κύπριο πολίτη, ο κ. Γεωργιάδης διερωτήθηκε πώς γίνεται η σύνδεση της Κύπρου με το κοινό ευρωπαϊκό δίκτυο να μην αποδώσει όφελος για τους καταναλωτές, χαρακτηρίζοντας αυτονόητο αυτό το αποτέλεσμα. Επίσης διερωτήθηκε πώς γίνεται η ΕΕ να δίνει 657 εκατομμύρια ευρώ στο συγκεκριμένο έργο χωρίς δεδομένα για το όφελος. Σημείωσε ότι μπορεί, σύμφωνα με την πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι, ο Κύπριος πολίτης να συνεισφέρει για τα έξοδα του έργου, όμως αυτό θα γίνει σε βάθος 35 χρόνων για το ποσό που θα απομείνει από τη συνεισφορά ΕΕ και Ελλάδας, ενώ την ίδια ώρα, τόνισε, θα είναι κατά πολύ μειωμένος ο λαγαριασμός του ρεύματος, λόγω της σύνδεσης της Κύπρου με το κοινό ευρωπαϊκό δίκτυο, στο οποίο, πρόσθεσε, συμμετέχουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και νησιά.

«Η ευκαιρία δε θα βρίσκεται πάντα μπροστά μας»

Εκτιμώντας ότι η Κύπρος βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμη και καθοριστικη ευκαιρία και τονίζοντας ότι σήμερα το πρωί σε συνέδριο στη Θεσσαλονίκη η Αμερικανίδα πρέσβειρα της Κύπρου αναφέρθηκε σε στήριξη της χώρας της, καθώς το έργο αυτό έχει γεωπολιτικό ενδιαφέρον, ο κ. Γεωργιάδης προειδοποίησε ότι αυτή η ευκαιρία δε θα βρίσκεται πάντα μπροστά μας και ότι είναι άγνωστο εάν θα έχει η Κύπρος ξανά αυτή την ευκαιρία. Όπως τόνισε, για αυτούς τους λόγους ο ΔΗΣΥ ζήτησε χθες από το Προεδρικό να λάβει χωρίς καθυστέρηση τις τελικές αποφάσεις.

«Τάση ατολμίας»

Ερωτηθείς εάν παρατηρεί παρέμβαση συμφερόντων, ώστε να καθυστερούν οι αποφάσεις, είπε ότι δεν γνωρίζει. «Αλλά αυτό που διακρίνω και αφορά την κυβέρνηση, είναι μία τάση ατολμίας και αναποφασιστικότητας. Αυτό το μήνυμα στείλαμε στην κυβέρνηση, δηλαδή να πάρει αποφάσεις, πάντοτε σε συνεργασία με την Ελλάδα», σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση