ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ξεσπαθώνει η κυβέρνηση κατά ΑΚΕΛ με φόντο την οικονομία και το Cypra

Η απάντηση του ΚΕ στις επικρίσεις του ΑΚΕΛ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το ΑΚΕΛ, ζητώντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη σε οικονομία και επιχειρήσεις μέσα σε αυτό το δυσμενές οικονομικό κλίμα, λόγω του κορωνοϊού, παραβιάζει ανοιχτές θύρες καθώς γνωρίζει καλά ότι το κράτος και η Κυβέρνηση έχει διαθέσει πέραν του 1 δις 300 εκ. ευρώ και συνεχίζει να διαθέτει για στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που πλήγηκαν λόγω της πανδημίας.Αυτό αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Ι. Κούσιος απαντώντας στις επικρίσεις του κόμματος.

Αυτούσια η δήλωση:

Η στήριξη αυτή, όμως, δεν θα μπορούσε να υπάρχει αν η Κυβέρνηση δεν ακολουθούσε τη συνετή οικονομική πολιτική των τελευταίων οκτώ ετών που οδήγησε ταχύτερα στην έξοδο από το μνημόνιο - που μας έβαλε η διακυβέρνηση ΑΚΕΛ - και επέτρεψε στην κυπριακή οικονομία να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές - από όπου μας έβγαλε η διακυβέρνηση του ΑΚΕΛ - και μάλιστα με τα ιστορικά χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Είναι, επίσης, οι ορθές και συνεκτικές πολιτικές της Κυβέρνησης για στήριξη των εργαζομένων που επέτρεψε την έγκριση και την ανακοίνωση από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του μεγαλύτερου κατά κεφαλήν ποσού προς την Κύπρο από το Ταμείο Sure.

Είναι οι πολιτικές της Κυβέρνησης Αναστασιάδη που με την ανάπτυξη που έφερε στην οικονομία έκανε κατορθωτό να υπάρχουν πλεονάσματα, γεγονός που το ΑΚΕΛ κατηγορούσε και χλεύαζε ως πολιτικές λιτότητας και πολιτικές κομποδέματος. Αν ακολουθούνταν και πάλι οι πολιτικές που εισηγείτο το ΑΚΕΛ, σήμερα Κυβέρνηση και κράτος δεν θα ήταν σε θέση να στηρίξουν κανέναν.

Τέλος, είναι εκπληκτικό, το κόμμα που πριν από μερικούς μήνες δεν ψήφισε, με αστείες δικαιολογίες, την αναστολή δόσεων μετά το lockdown για την πανδημία, ώστε να ξαλαφρώσουν νοικοκυριά, εργαζόμενοι και επιχειρήσεις για να κρατηθούν στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνέπειών της πανδημίας, να κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι σκέφτεται το συμφέρον των τραπεζών.

Για το θέμα της αναστολής των εκποιήσεων παραπέμπουμε το ΑΚΕΛ στις δηλώσεις της Κεντρικής Τράπεζας τόσο ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων όσο και δημόσια, καθώς και στις σχετικές δηλώσεις του Υπουργείου Οικονομικών.

Τα γεγονότα είναι αμείλικτα : Το ΑΚΕΛ είναι που οδήγησε στην καταστροφή το Κρατικό Σφαγείο Κοφίνου

Απάντηση και για το Κρατικό σφαγείο Κοφίνου δίδει η κυβέρνηση.

Η σχετική δήλωση του Κ. Κούσιου:

Το ΑΚΕΛ, το κόμμα που ως Κυβέρνηση οδήγησε σε οικονομική καταστροφή, ανάμεσα σε άλλα, και το Κρατικό Σφαγείο Κοφίνου, καθιστώντας αναπότρεπτο το κλείσιμο του, καταγγέλλει την Κυβέρνηση Αναστασιάδη ότι με δική της ευθύνη το ιδιωτικό σφαγείο CYPRA, απέκτησε δεσπόζουσα θέση.

Να θυμίσουμε στο ΑΚΕΛ, μερικά δεδομένα:
• Η ανταγωνιστική θέση του Κρατικού Σφαγείου είχε αρχίσει να υπονομεύεται από το 2003 με την απελευθέρωση της αγοράς. Το ΑΚΕΛ από το 2004 μέχρι το 2013 είχε στα χέρια του το Υπουργείο Εσωτερικών, στην ευθύνη του οποίου υπάγετο το σφαγείο.
• Αφήνοντας το να λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο, στο τέλος του 2012 το Σφαγείο Κοφίνου έφτασε να έχει βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις 30 εκ. ευρώ, τις οποίες δεν μπορούσε να αποπληρώσει σε καμία περίπτωση.
Οι συσσωρευμένες ζημιές του σφαγείου, είχαν αυξηθεί στα 40 εκατομμύρια ευρώ και συνέχιζαν να αυξάνονται με ρυθμό 4-5 εκατομμύρια τον χρόνο.
• Κατά τη δική τους διακυβέρνηση το Σφαγείο Κοφίνου είχε φτάσει στο σημείο να μην μπορεί να πληρώσει ούτε την ΑΗΚ, ενώ υπήρξε και μπαράζ απολύσεων εργαζομένων.
• Το σχέδιο αναδιάρθρωσης και κρατικής χορηγίας που επεδίωξαν πολύ αργά, αλλά και λανθασμένα να εφαρμόσουν, αμφισβητήθηκε επί δικής τους διακυβέρνησης από την εταιρεία CYPRA και η Κυβέρνηση του ΑΚΕΛ δεν κατάφερε να το υπερασπιστεί ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ως αποτέλεσμα η Επιτροπή αποφάσισε πως όχι μόνο ήταν παράνομη η κρατική επιδότηση, αλλά επέβαλλε, ήδη, από το 2010 στην Κυπριακή Δημοκρατία να ανακτήσει τις επιχορηγήσεις που είχε δώσει προς το σφαγείο, κάτι που ήταν εκ των πραγμάτων αδύνατο και οδήγησε τελικά στο κλείσιμο του σφαγείου το Φθινόπωρο του 2013, εν μέσω της οικονομικής κρίσης.
Αν λοιπόν υπάρχει σήμερα θέμα δεσπόζουσας θέσης του συγκεκριμένου σφαγείου, το ΑΚΕΛ ας κοιτάξει τα έργα και τις ημέρες του και ας αναλογιστεί τις ευθύνες του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση