ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΥΠΑΜ: Θα συνεχίσει η διεύρυνση αμυντικών - στρατιωτικών συνεργασιών

Η ομιλία του κ. Μιχάλη Γιωργάλλα στην έναρξη του πρώτου Γαλλο-Κυπριακού Εργαστηρίου Ασφάλειας και Άμυνας

ΚΥΠΕ

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να προωθεί και να διευρύνει τις αμυντικές και στρατιωτικές της συνεργασίες, για να λειτουργήσει ως πυλώνας σταθερότητας, περιφερειακής συνεργασίας και ευημερίας, είπε την Τρίτη ο Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας, στην ομιλία του στην έναρξη του πρώτου Γαλλο-Κυπριακού Εργαστηρίου Ασφάλειας και Άμυνας, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία μεταξύ 16 και 17 Μαΐου.

Πρόκειται για μια «σημαντική πρωτοβουλία», που ανοίγει το δρόμο για νέες διόδους συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών «και προωθεί τη φιλόδοξη ατζέντα μας», είπε, σημειώνοντας ότι η Κύπρος και η Γαλλία έχουν μακροχρόνια και βαθιά ριζωμένη αμυντική και στρατιωτική συνεργασία.

«Θεωρούμε την αμυντική μας εταιρική σχέση με τη Γαλλία ως στρατηγική και έχει ακόμη τεράστιες δυνατότητες», είπε ο Υπουργός αναφερόμενος και σε δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά τη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο στις 3 Μαΐου στο Παρίσι.

«Και, ορθώς πράττοντας, οι αντίστοιχες αμυντικές βιομηχανίες μας πρωτοστατούν ήδη στην αξιοποίηση ευκαιριών για έρευνα, τεχνολογία και καινοτομία», είπε ο κ. Γιωργάλλας, σημειώνοντας ότι κυπριακές και γαλλικές εταιρείες συνεργάζονται ήδη για έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ αξίας περίπου €150 εκατομμυρίων.

«Η συνεργασία σας έχει άμεσο αντίκτυπο στις οικονομίες, τις βιομηχανίες, την έρευνα και την καινοτομία μας», είπε ο κ. Γιωργάλλας, αναφέροντας ότι, «αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η εκδήλωση, η οποία στοχεύει να φέρει πιο κοντά τις αντίστοιχες αμυντικές μας βιομηχανίες είναι τόσο σημαντική». Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πέρα από τα ερευνητικά έργα και να θεσμοθετήσουμε τη διμερή μας αμυντική βιομηχανική συνεργασία, είπε ακόμη.

Καθώς η ΕΕ επικεντρώνεται πλέον πολύ στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών δυνατοτήτων και στην προώθηση της συνεργασίας αμυντικών βιομηχανιών μεταξύ των κρατών μελών της, «εκδηλώσεις όπως αυτή σήμερα εξυπηρετούν ακριβώς αυτόν τον σκοπό», είπε.

Σημείωσε ότι η Γαλλία έχει μια εδραιωμένη και αξιόπιστη αμυντική βιομηχανία, με την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία συνεργάζεται εδώ και πολύ καιρό και υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη. Πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει ένα αναπτυσσόμενο οικοσύστημα εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκά αμυντικά και εξοπλιστικά έργα.

«Ενώνοντας τις δυνάμεις μας, οι δύο αντίστοιχες βιομηχανίες μας μπορούν να αξιοποιήσουν ευκαιρίες που υπάρχουν στα έργα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας», ανέφερε.

Αυτός είναι ο λόγος, είπε, για τον οποίο η υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ της Γαλλικής Ναυτιλιακής Ένωσης (GICAN) και του Κυπριακού Συνδέσμου Επιχειρήσεων Έρευνας και Καινοτομίας (CARIE), αργότερα την ίδια ημέρα, «θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας εποχής που είμαι βέβαιος ότι θα οδηγήσει σε περισσότερα κοινά έργα, συνέργειες και βιομηχανική συνεργασία, συμβάλλοντας στον πρωταρχικό στόχο της στρατηγικής και τεχνολογικής αυτονομίας».

Σε εθνικό επίπεδο, είπε, η Κυπριακή Δημοκρατία ευθυγραμμίζεται και εναρμονίζεται με την παγκόσμια και ευρωπαϊκή τάση για περισσότερες επενδύσεις στην άμυνα, την προμήθεια οπλισμού και τις δυνατότητες.

«Η Κύπρος έχει αυξήσει σημαντικά τις αμυντικές της δαπάνες τα τελευταία χρόνια και θα διατηρήσουμε αυτόν τον ρυθμό», είπε, προσθέτοντας πως ένα σημαντικό μέρος των αμυντικών δαπανών της χώρας πηγαίνει στις προμήθειες εξοπλισμών καθώς και στην έρευνα και την καινοτομία.

Είπε ενδεικτικά ότι κυπριακές εταιρείες συμμετέχουν σε δέκα έργα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Αμυντικής Βιομηχανικής Ανάπτυξης (EDIDP) και εφτά έργα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (EDF), ενώ η Κύπρος συμμετέχει σε 13 έργα της PESCO.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι ζούμε σε μια εποχή πρωτόγνωρων προκλήσεων και ότι οι νέες απειλές, οι αναδυόμενες τεχνολογίες και η Τεχνητή Νοημοσύνη «αλλάζουν τη διεξαγωγή του πολέμου».

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να προωθεί και να διευρύνει τις αμυντικές της συνεργασίες, τις διμερείς, τριμερείς και άλλες πολυμερείς αμυντικές και στρατιωτικές συνεργασίες για να λειτουργήσει ως πυλώνας σταθερότητας, περιφερειακής συνεργασίας και ευημερίας, είπε καταλήγοντας.

Στη δική της ομιλία, η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο, Σαλίνα Γκρενέ-Καταλάνο, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών «είναι άριστες, φιλόδοξες» και βαθαίνουν στους τομείς της εκπαίδευσης, της γλωσσικής κατάρτισης, της οικονομίας και της άμυνας και ασφάλειας.

Συγκεντρώνοντας τις ναυαρχίδες των γαλλικών και κυπριακών βιομηχανιών άμυνας και ασφάλειας, το Γαλλο-Κυπριακό Εργαστήριο Ασφάλειας και Άμυνας 2023 θα ενισχύσει τους ήδη στενούς δεσμούς μεταξύ των χωρών, είπε, διότι θα αποτελέσει την ευκαιρία να καθιερωθεί ένας στρατηγικός διάλογος όχι μόνο σε θεσμικό επίπεδο, που υπάρχει ήδη, όπως σημείωσε, «αλλά να αναπτύξουμε αυτόν τον στρατηγικό διάλογο σε οικονομικό επίπεδο μεταξύ των εθνικών μας βιομηχανιών».

Είπε ότι εκπροσωπούνται περισσότερες από 20 γαλλικές και 18 κυπριακές εταιρείες, οι οποίες θα συνοδεύονται από δύο εθνικά κλιμάκια άμυνας και ασφάλειας ενώ, θα υπογραφεί ένα Μνημόνιο Συναντίληψης απόψε στη γαλλική κατοικία μεταξύ των δύο αυτών κλιμακίων, που θα ανοίξει το δρόμο για βαθύτερους δεσμούς μεταξύ των βιομηχανιών των δύο χωρών.

Η Πρέσβειρα αναφέρθηκε στις στενές διμερείς σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών, και στους τομείς της άμυνας και στρατιωτικής συνεργασίας. Ανέφερε ακόμη, ότι οι διάφορες συμφωνίες συνεργασίας και εταιρικές σχέσεις «αντικατοπτρίζουν το κοινό μας όραμα για ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία και την επιθυμία μας να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου». Επιβεβαιώνουν επίσης τη θέση της Γαλλίας ως στρατηγικού συμμάχου και εταίρου για την Κύπρο, είπε.

«Ειδικά σε αυτή την περίοδο του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, της μεγάλης αναταραχής στη διεθνή σκηνή και της έμφασης που δίνουμε εμείς οι Ευρωπαίοι στην ανάγκη ανάπτυξης και ενίσχυσης της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ, είναι ιδιαίτερα σημαντικό που Κύπριοι και Γάλλοι, συναντιούνται σε αυτό το Εργαστήριο για να συζητήσουν αυτήν τη στρατηγική εταιρική σχέση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση