ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΕΣ: Ξεπέρασαν τις δυνατότητες της Κύπρου οι οικονομικοί μετανάστες

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Προεδρικό μέγαρο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το μεταναστευτικό

ΚΥΠΕ

Ο αριθμός των οικονομικών μεταναστών δεν μπορεί πλέον να γίνει ανεκτός γιατί έχει ξεπεράσει τις δυνατότητες της Κύπρου, η οποία δεν έχει τις υποδομές να υποδεχθεί αυτούς τους ανθρώπους, και είναι αυτό που πρέπει να κατανοήσουν η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, για το μεταναστευτικό.

Είναι αυτούς τους μετανάστες που θέλουμε να επιστρέψουμε, είπε ο κ. Νουρής, υπογραμμίζοντας πως «δεν πρόκειται να επιστρέψουμε κανένα ο οποίος θα σταλεί σε μια χώρα στην οποία θα είναι εν κινδύνω η ζωή του. Θέλουμε να επιστρέψουμε τους ανθρώπους που προέρχονται από στις λεγόμενες ασφαλείς τρίτες χώρες και που απλά μετακινούνται προς την Κυπριακή Δημοκρατία για την εξεύρεση ενός καλύτερου μέλλοντος», πρόσθεσε.

Είπε πως ενώ οι υπόλοιπες χώρες πρώτης γραμμής σε ό,τι αφορά την υποδοχή μεταναστών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας έχουν αυξημένο αριθμό μεταναστευτικών ροών που ποτέ δεν έχει περάσει το 1% του συνολικού πληθυσμού, στην Κυπριακή Δημοκρατία αυτός ο αριθμός έχει φτάσει στο 3,8%. «Σήμερα έχουνε απροστάτευτα παιδιά στη Δημοκρατία, έχουμε πρόσφυγες στη Δημοκρατία. Αυτούς θέλουμε και μπορούμε και έχουμε στη δυνατότητα και να τους περιθάλψουμε και να τους υποδεχτούμε», επεσήμανε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Ανέφερε πως το τριήμερο που πέρασε έφθασαν στην Κύπρο γύρω στους 223 μετανάστες από τους οποίους 153 εμφανίστηκαν σήμερα. Είπε επίσης πως υπάρχει μια πρόσθετη πληροφόρηση ότι ένα μικρό σκάφος έχει εντοπιστεί στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου και παρακολουθείται από τις υπηρεσίες της Δημοκρατίας για να δούμε πού θα καταλήξει. Ο κ. Νουρής είπε πως σήμερα υπάρχουν 12 χιλιάδες άτομα στα οποία έχει ήδη προσφερθεί διεθνής προστασία, υπάρχουν 17 χιλιάδες αιτήσεις ασύλου των οποίων εκκρεμεί η εξέταση, ενώ υπάρχουν και 4 χιλιάδες αιτήσεις ενώπιον του δικαστηρίου διεθνούς προστασίας. Όλοι αυτοί συμποσούνται σε έναν αριθμό που πλησιάζει τις 32 χιλιάδες και φτάνουν στο 3,8% του πληθυσμού της Δημοκρατίας, ανέφερε.

Ο κ. Νουρής είπε πως αντικείμενο συζήτησης κατά τη σημερινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν τα επικείμενα Συμβούλια των Υπουργών Εσωτερικών και Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στα οποία αναμένεται να συζητηθεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την Ελλάδα και το ζήτημα των αυξημένων μεταναστευτικών ροών που παρατηρούνται και προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Έχει γίνει μια ανασκόπηση και έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τόσον όσον αφορά τις τοποθετήσεις στις οποίες οι Υπουργοί που συμμετάσχουν στα αρμόδια συμβούλια θα πρέπει να προβούν όσο και στο γεγονός ότι τροχιοδρομούνται συγκεκριμένα μέτρα αναφορικά με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην Κύπρο», ανέφερε. Όπως επεσήμανε σκοπός και στόχος είναι αφενός η επίσπευση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και αφετέρου η επίσπευση και επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφών «ώστε η χώρα μας να μπορέσει να μειώσει τον αριθμό των οικονομικών μεταναστών που βρίσκονται στη Δημοκρατία για να μπορέσουμε στο τέλος της ημέρας να προσφέρουμε αυτά που μπορούμε να προσφέρουμε και θα θέλουμε να προσφέρουμε σε αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη».

Σήμερα οι αριθμοί είναι απαγορευτικοί για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε μια σωστή πολιτική και είναι για αυτό τον λόγο που εκπονείται μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση στρατηγική η οποία θα τεθεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας με πρόσθετες λεπτομέρειες και θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα, είπε ο ΥΠΕΣ.

Σε εξέλιξη συγκεκριμένη διαδικασία ενίσχυσης των υποδομών στους Πουρνάρα και Κοφίνου

Ερωτηθείς αν υπάρχει έτοιμο επιχειρησιακό σχέδιο σε περίπτωση που η Κύπρος αντιμετωπίσει κάτι παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, ο κ. Νουρής είπε πως "είναι ήδη σε εξέλιξη μια συγκεκριμένη διαδικασία ενίσχυσης των υποδομών που η Δημοκρατία διαθέτει στους χώρους του Πουρνάρα αλλά και της Κοφίνου. Έχουν δοθεί οδηγίες από τον ομιλούντα και έχουν ενισχυθεί οι χώροι υποδοχής αριθμητικά. Εξετάζουμε επίσης και το γεγονός των αυξημένων ροών ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα που δημιουργούν αυτή την εγρήγορση και είμαστε σε επιφυλακή με την έννοια ότι θέλουμε να διαφυλάξουμε την ασφάλεια στη Δημοκρατία αλλά βεβαίως και να διαχειριστούμε αυτούς τους αιτητές με τον τρόπο που η Ευρωπαϊκή Συνθήκη καθορίζει".

Ερωτηθείς αν δόθηκαν στη σύσκεψη οδηγίες ώστε να καταγγελθεί η Τουρκία σε όλα τα βήματα και σε παρατήρηση πως υπήρξε και συνεννόηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε μια μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στον οποίο, πέραν από τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στις προσπάθειες που η Ελλάδα καταβάλλει, έγινε και ένας συντονισμός των δράσεων των δυο κυβερνήσεων οι οποίες βεβαίως θα εκδηλωθούν και στα Συμβούλια των Υπουργών στην ΕΕ και ως εκ τούτου αυτές οι θέσεις μας θα εκδηλωθούν και θα κατατεθούν τόσο στο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών όσο και στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών".

Ερωτηθείς αν τα μέτρα που είχε ανακοινώσει ο προκάτοχός του δεν είναι πλέον τόσο αποδοτικά και θα πρέπει να πάμε με κάποια ίσως αυστηρότερα και εάν θα υπάρξει συνεννόηση με γειτονικές χώρες όπως π.χ. ο Λίβανος σε ό.τι αφορά τη διαχείριση αυτών των ροών, ο κ. Νουρής σημείωσε πως «η κατάσταση του μεταναστευτικού είναι μια μεταβαλλόμενη κατάσταση επομένως επιβάλλεται να υπάρχει και ευελιξία από πλευράς της Δημοκρατίας και εγρήγορση στη διαχείριση και αντιμετώπιση.

"Κάθε μέρα, ανάλογα με το πρόβλημα και τον τρόπο που μετεξελίσσεται η διαχείριση του μεταναστευτικού, θα πρέπει η Δημοκρατία να ανταποκρίνεται κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο", ανέφερε.

Διαβεβαίωσε "ότι είναι με αυτό τον τρόπο ακριβώς που πολιτευόμαστε και τροχιοδρομούμε διαδικασίες ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε στον βαθμό των δικών μας δυνατοτήτων το πρόβλημα που μας εμφανίζεται".

Επεσήμανε πως " ένα τεράστιο πρόβλημα που θέλουμε να αναδείξουμε και να εγείρουμε μέσα στα θέματα γενικότερης πολιτικής που η ίδια η ΕΕ οφείλει να εφαρμόσει είναι τη συγκρότηση μιας πανευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, στην οποία η ΕΕ θα αναλάβει ρόλο όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με τις ασφαλείς τρίτες χώρες, στις οποίες πρέπει να επιστρέφονται οι μετανάστες".

"Αυτό είναι κάτι που από μόνη της η Κύπρος είναι εξαιρετικά δύσκολο να το πετύχει. Είναι για αυτό τον λόγο που είναι μια δική μας διεκδίκηση, η οποία ευτυχώς είναι διεκδίκηση και άλλων χωρών, ιδιαίτερα των χωρών πρώτης γραμμής, ώστε να μπορέσουμε ως ΕΕ πλέον, να διαπραγματευτούμε με τις διάφορες τρίτες χώρες την επιστροφή αυτών των ανθρώπων στην πατρίδα τους», σημείωσε.

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «έχω ήδη προσκαλέσει και έχει ήδη αποδεχθεί την πρόσκληση για να επισκεφθεί τη χώρα μας τόσο η αρμόδια Επίτροπος κα Γιόχανσον όσο και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Σχοινάς, που είναι οι καθ` ύλην αρμόδιοι για το μεταναστευτικό, για να συζητήσουμε και να δουν ιδίοις όμμασι το πρόβλημα και πώς εξελίσσεται στην Κύπρο".

"Εκείνο όμως που πρέπει αυτή την ώρα να γίνει αντιληπτό είναι ότι ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ μας αλλά εις βάρος μας και επιβάλλεται να κινηθούμε τάχιστα και σας βεβαιώνω ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε καθημερινά", ανέφερε.

Ερωτηθείς αν η Δημοκρατία έχει δικαίωμα να σταματήσει μετανάστες από το να εισέλθουν στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα, ο κ. Νουρής είπε ότι «στα νόμιμα σημεία εισόδου της Κυπριακής Δημοκρατίας βεβαίως και έχει το δικαίωμα να αποτρέψει την εισδοχή, αλλά θα πρέπει να είμαστε γνώστες, και είμαστε γνώστες του γεγονότος ότι υπάρχουν τα διεθνή σώματα και η νομοθεσία, η οποία δίδει και συγκεκριμένα δικαιώματα και στους μετανάστες".

"Δεν έχουμε καμιά διάθεση ούτε να παρατυπήσουμε ούτε να παρανομήσουμε. Αυτό που θέλουμε να γίνει από όλους αντιληπτό είναι ένα και μόνο: το γεγονός ότι η μικρή Κυπριακή Δημοκρατία των 850 χιλιάδων ατόμων έχει συγκεκριμένες αντοχές και μπορεί να αντέξει ένα συγκεκριμένο αριθμό μεταναστών. Σήμερα έχουμε απροστάτευτα παιδιά στη Δημοκρατία, έχουμε πρόσφυγες στη Δημοκρατία. Αυτούς και θέλουμε και μπορούμε και έχουμε τη δυνατότητα και να τους περιθάλψουμε και να τους υποδεχθούμε".

Ερωτηθείς τι θα γίνει για να καλυφθούν τα «κενά» στην πράσινη γραμμή, είπε ότι «γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται όλα εκείνα που πρέπει να γίνουν. Είναι όμως ένα θέμα το οποίο χειρίζεται και το Υπουργείο Άμυνας και λόγω της λεπτότητας του συγκεκριμένου θέματος δεν θα ήθελα να προβώ σε κανένα άλλο σχόλιο».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X