ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΥΠΕΞ Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου: Καταδίκασαν τις παράνομες τουρκικές ενέργειες

Σε κοινό τους ανακοινωθέν εξέφρασαν ικανοποίηση για την πρόοδο που σημειώθηκε στο πλαίσιο της τριμερούς τους συνεργασίας

ΚΥΠΕ

Την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που σημειώθηκε στο πλαίσιο της τριμερούς τους συνεργασίας, εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωση οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Ελλάδας, που συναντήθηκαν την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ. Οι κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, Σαμέχ Σούκρι και Νίκος Δένδιας εξέφρασαν τη δέσμευσή τους να εντείνουν αυτή την πρόοδο, ενόψει της επικείμενης συνόδου κορυφής των ηγετών των χωρών τους στο Κάιρο, στις 8 Οκτωβρίου.

Οι Υπουργοί επιβεβαίωσαν τη δέσμευση των κυβερνήσεών τους να προωθήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, με γνώμονα τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς και τον σεβασμό της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητα των κρατών.

Υπογράμμισαν στο πλαίσιο αυτό τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας, καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και δικαιοδοσίας κάθε κράτους στις θαλάσσιες ζώνες του, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Παράλληλα εξέτασαν την πρόοδο που επιτεύχθηκε στους υφιστάμενους τομείς συνεργασίας και την υλοποίηση των σχεδίων και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επέκταση της συνεργασίας σε νέους τομείς.

Όσον αφορά τις ιδιαίτερα κοινές προκλήσεις και προοπτικές στον ενεργειακό τομέα, οι Υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ίδρυση του "Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου", υπογραμμίζοντας τις δυνατότητές του να αποτελέσει καταλύτη για στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου στον τομέα αυτό. Επίσης αναγνώρισαν τη σημασία των έργων που συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια των τριών χωρών και της Ευρώπης.

Σε σχέση με το Κυπριακό, «oι Υπουργοί κάλεσαν την Τουρκία να συμβάλει εποικοδομητικά και συγκεκριμένα στην επανέναρξη δομημένων και προσανατολισμένων σε αποτελέσματα διαπραγματεύσεων για μια συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Μια τέτοια λύση πρέπει να είναι συμβατή με την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους της ΕΕ και να διασφαλίζει πλήρως την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλειά της».

Ταυτόχρονα, καταδίκασαν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως τις κλιμακούμενες, προκλητικές και παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης, σεισμικές έρευνες και στρατιωτική παρουσία στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά και κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Από την άποψη αυτή, οι Υπουργοί τόνισαν επίσης ότι οι ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για μια βιώσιμη και συνολική διευθέτηση του Κυπριακού και αποσταθεροποιούν περαιτέρω την ευρύτερη περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου».

Συζητήθηκαν επίσης ορισμένα περιφερειακά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, η Συρία και η Λιβύη. Συμφώνησαν ότι η ενισχυμένη και συντονισμένη περιφερειακή συνεργασία είναι πρωταρχικής σημασίας για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας και της κρίσης των προσφύγων και της μετανάστευσης. Από την άποψη αυτή, τόνισαν την ανάγκη αντιμετώπισης των βασικών αιτιών της παράνομης μετανάστευσης και της αναγκαστικής μετακίνησης.

Επιπρόσθετα επιβεβαίωσαν την προθυμία τους να συνεχίσουν την εξαιρετική συνεργασία τους στο πλαίσιο των Διεθνών Οργανισμών και ιδιαίτερα στο πλαίσιο του συστήματος των ΗΕ, υποστηρίζοντας επίσης τις υποψήφιες χώρες.

Σε συνέχεια της απόφασης των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων να ιδρύσουν Μόνιμη Γραμματεία στη Λευκωσία, συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν και να ολοκληρώσουν τις συζητήσεις βάσει της πρότασης που υπέβαλε η Κύπρος.

Καταλήγοντας, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου, δηλώνοντας ενθαρρυμένοι από τα σημαντικά αποτελέσματα της τριμερούς συνεργασίας, εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος προς όφελος των λαών των χωρών τους και της ευρύτερης περιοχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση