ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπό τουρκική παρακολούθηση οι εργασίες του Nautical Geo

Παρενόχληση μέσω ασυρμάτου δέχθηκε το ερευνητικό σκάφος μόλις σήκωσε άγκυρες από τη Λάρνακα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Εντός του τεμαχίου 1 της κυπριακής ΑΟΖ κινείται το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo το οποίο έχει ναυλωθεί από την κοινοπραξία του αγωγού Φυσικού Αερίου EastMed, προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνες στο βυθό. Το σκάφος από το πρωί της Παρασκευής που ξεκίνησε εργασίες δεν έχει αντιμετωπίσει προβλήματα παρόμοια με αυτά που του προκάλεσαν τουρκικά πολεμικά σκάφη, αρχές του μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το ερευνητικό πλοίο παρακολουθείται από μακρινή απόσταση από ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το Nautical Geo μόλις σήκωσε άγκυρες από το λιμάνι της Λάρνακας και χάραξε πορεία προς περιοχή του τεμαχίου 1, ανοιχτά της Λεμεσού, δέχθηκε την παρενόχληση του παράνομου παράκτιου σταθμού των κατεχομένων ο οποίος μέσω ασυρμάτου καλούσε τον καπετάνιο του ερευνητικού πλοίου να σταματήσει τις εργασίες και να αποχωρήσει από την περιοχή η οποία, όπως ανάφερε, έχει παραχωρηθεί παράνομα στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων. Η ίδια παρενόχληση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επαναλήφθηκε κατά την διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο ο καπετάνιος του ερευνητικού πλοίου αγνόησε τις προκλήσεις συνεχίζοντας τις εργασίες.

Η πορεία

Το Nautical Geo αναχώρησε από το λιμάνι Λάρνακα στις 6 ή ώρα το απόγευμα προχθές την Πέμπτη. Με κατεύθυνση δυτικά και πλέοντας παράλληλα με τα κυπριακά παράλια, ξεκίνησε εργασίες εντός του τεμαχίου 1 και σε περιοχή που όπως φαίνεται στο χάρτη δεσμεύθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία με navtex που εξέδωσε του Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ). Το πλοίο λαμβάνοντας υπόψη την διάρκεια της navtex θα συνεχίσει τις εργασίες του μέχρι το Σάββατο 23 Οκτωβρίου, εκτός και αν η navtex ανανεωθεί.

Το ιστορικό

Το Nautical Geo βρίσκεται στην Μεσόγειο από τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου πραγματοποιώντας αρχικά έρευνες ανατολικά της Κρήτης όπου και εκεί δέχθηκε τουρκικές προκλήσεις. Στην κυπριακή ΑΟΖ εισήλθε αρχές Οκτωβρίου, Δυο τουρκικές φρεγάτες το παρενόχλησαν με αποτέλεσμα να προσεγγίσει αρχικά το λιμάνι της Λεμεσού και στη συνέχεια να αγκυροβολήσει ανοιχτά του λιμανιού της Λάρνακας, όπου παρέμεινε μέχρι προχθές την Πέμπτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εμπλοκή του μητροπολίτη Ησαΐα, η αμηχανία των κομμάτων και ο περίεργος ρόλος του Χρίστου Χρίστου
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ