ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ολοκληρώθηκε η α΄ φάση των έργων στον Άγιο Ανδρόνικο Κυθρέας

Για τα έργα διατέθηκαν περισσότερα από 250.000 ευρώ

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Η Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς συνεχίζει να προσφέρει σημαντικό έργο σε ολόκληρη την Κύπρο, θέλοντας, διά του αμοιβαίου σεβασμού στα μνημεία του νησιού, να συμβάλλει έμπρακτα στην καλλιέργεια κλίματος αλληλοκατανόησης μεταξύ των κατοίκων του νησιού, σε όποια κοινότητα και αν ανήκουν. Στο πλαίσιο λοιπόν των στοχευμένων δράσεων που αναλαμβάνει για την αναστήλωση θρησκευτικών μνημείων, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των έργων στήριξης και συντήρησης της εκκλησίας των Αγίου Ανδρονίκου και Αθανασίας στην κατεχόμενη Κυθρέα, στην ομώνυμη ενορία της κωμόπολης, που ξεκίνησαν τον Μάιο του 2019. Για τα έργα διατέθηκαν περισσότερα από 250.000 ευρώ.

Την περασμένη Δευτέρα η υπεύθυνη του UNDP στην Κύπρο Tiziana Zennaro, οι συμπρόεδροι της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς Τάκης Χατζηδημητρίου και Ali Tuncay, ο Σώτος Κτωρής επιστημονικός συνεργάτης της Επιτροπής και άλλοι επισκέφθηκαν την κωμόπολη της Κυθρέα και έτυχαν ενημέρωσης από τον T/κ εργολάβο για τα έργα που έγιναν έως τώρα στον ναό. Τα έργα που έγιναν περιλάμβαναν τη συντήρηση της τοιχοποιίας και της υποβλητικής πύλης του ναού, την προστασία των αγιογραφιών.
Ο δήμαρχος Κυθρέας Πέτρος Καρεκλάς μετέβη, επίσης, το πρωί της Δευτέρας με τρεις δημοτικούς συμβούλους στην Κυθρέα, προσκεκλημένοι της Τεχνικής Επιτροπής για την ανακοίνωση της συμπλήρωσης της Α΄ φάσης αναστήλωσης του Αγίου Ανδρονίκου. Τα μέλη της δημοτικής αρχής ενημερώθηκαν από τον Τ/κ εργολάβο για τις εργασίες που έγιναν στον ναό, καθώς και για τα τεχνικά προβλήματα που αναφύονται, αλλά και για την περαιτέρω οικονομική δαπάνη που απαιτείται. Σε ανάρτησή του στο facebook ευχαρίστησε την Επιτροπή και τους συνεργάτες της, σημειώνοντας ότι «το θέμα θα παραμείνει για μας στην ατζέντα μέχρι να ολοκληρωθεί σε μια επόμενη φάση η αναστήλωση και συντήρηση!».

Το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP) σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρουν ότι η Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς εργάζεται για να συντηρήσει την εκκλησία των Αγίου Ανδρονίκου και Αθανασίας, χρησιμοποιώντας κονδύλια της Ε.Ε. «Σύντομα, όταν τους επόμενους μήνες θα παραδοθεί, θα μπορούμε να εξερευνήσουμε αυτό το πολιτιστικό μνημείο» καταλήγει η ανάρτηση.

Βασικός χρηματοδότης η Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο βασικός χρηματοδότης της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά με το έργο της Επιτροπής να στηρίζεται στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Development Programme [UNDP]). Από το 2012 η Ε.Ε. έχει χρηματοδοτήσει με σχεδόν από 18 εκατομμύρια διάφορα έργα αναστήλωσης και αποκατάστασης μνημείων όλων των κοινοτήτων του νησιού. Άλλες πηγές χρηματοδότησης είναι η Εκκλησία της Κύπρου και το Εφκάφ –όπως στην περίπτωση της χρηματοδότησης αποκατάστασης της μονής του Αποστόλου Ανδρέα. Χρηματοδότηση έχει προσφέρει και η Κυπριακή Δημοκρατία. Μικρές προσφορές προέρχονται και από άλλες πηγές του εξωτερικού, καθώς και από ιδιώτες, αλλά και διάφορες κατεχόμενες κοινότητες.

Καρπασία και Αρμενομονάστηρο

Χάρη στη συνδρομή του UNDP τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν αναστηλωθεί περισσότερα από 30 μνημεία (ναοί [ορθόδοξοι, μαρωνίτικοι και αρμένικοι], τζαμιά και άλλα κτήρια. Αυτή την περίοδο συνεχίζονται και οι εργασίες στον ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στη Γιαλούσα στην Καρπασία, καθώς και στον ναό των Αγίων Σεργίου και Βάχου στον Άγιο Σέργιο, που θα ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα του 2020. Τον Ιανουάριο του 2020 ξεκίνησαν και οι εργασίες στα σημεία του τείχους, στους προμαχώνες Quirini και Arabahmet, που κατέρρευσε το προηγούμενο διάστημα. Σημαντικό έργο το οποίο θα ξεκινήσει το συντομότερο είναι και η αποκατάσταση του Αρμενομονάστηρου Σουρπ Μαγκάρ (Αγίου Μακαρίου), που βρίσκεται στο δάσος της Χαλεύκας στον Πενταδάκτυλο. Το πρώτο στάδιο των εργασιών αναμένεται να ολοκληρωθεί ώς το καλοκαίρι του 2020 με χρηματοδότηση ύψους 400.000 ευρώ που προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εν εξελίξει έργα της Επιτροπής είναι στην Παναγία της Άσσιας και στον Άγιο Αρτέμωνα στην Αφάνεια και σε διαδικασίες προσφοροδότησης το τζαμί στην Ορούντα.

ΈΝΤΥΠΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Μοναδικός περιορισμός για τη συναυλία των Foo Fighters είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Οι Foo Fighters χωρίς μάσκες

Θα βρεθούν στο Madison Square Garden, για να δώσουν την πρώτη συναυλία που πραγματοποιείται μετά τον Μάρτιο του 2020
Kathimerini.gr
 |  ΜΟΥΣΙΚΗ