ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 01:37
 

Αναζητώντας τα εκλεκτότερα κυπριακά προϊόντα

Tα Βραβεία Ποιότητας «Γαστρονόμος» 2019 θα γίνουν για έκτη συνεχή χρονιά την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου στο κτήριο του ΘΟΚ

Του Γιάννη Αδειλίνη

Του Γιάννη Αδειλίνη

Ένα ηλιόλουστο μεσημέρι του περασμένου Σεπτεμβρίου στην ειδικά διαμορφωμένη βεράντα του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου, όλα ήταν έτοιμα για την τυφλή γευσιγνωσία του «Γαστρονόμου» σε τυποποιημένα παρθένα ελαιόλαδα. Στο στρωμένο με άσπρο τραπεζομάντηλο ξύλινο τραπέζι, διακρίνονταν εμφανώς τα μπλε γυάλινα ποτηράκια, το ειδικό σκεύος για να μυρίσουν και να γευτούν το ελαιόλαδο οι κριτές. Οι sommelier ελαιολάδου Τάσσος Κυριακίδης και Jill Mayers είχαν έλθει ειδικά από τις ΗΠΑ και η εμπειρία τους αποδείχθηκε πολύτιμη στην επιλογή του καλύτερου.

Μαζί με την ερευνήτρια της κυπριακής γαστρονομίας Μαριλένα Ιωαννίδου και τη σεφ Αθηνά Λοϊζίδου, γεύτηκαν 11 κυπριακά, τυποποιημένα παρθένα ελαιόλαδα. Με τυφλή δοκιμασία χωρίς να βλέπουν τις ετικέτες τους, εστίασαν στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των ελαιολάδων, εάν είναι ήπια ή έντονα στη γεύση, στη φρεσκάδα και στην αρμονία. Μετά από συζητήσεις και προτάσεις δεκάδων προϊόντων, ο «Γ» ήταν έτοιμος για την τελική επιλογή των προϊόντων στα Βραβεία Ποιότητας, τη μεγάλη γιορτή των Κύπριων παραγωγών που έρχεται την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Τα μέλη της επιτροπή γευσιγνωσίας του περιοδικού συναντήθηκαν εν απαρτία τον περασμένο Οκτώβριο στο εστιατόριο 1900 Bistrot στη Λαϊκή Γειτονιά αυτή τη φορά, για μια πολλαπλή, τυφλή γευσιγνωσία. Στο ισόγειο πάνω στα τραπέζια της δοκιμής βρίσκονταν 11 αιγινά ή αιγοπρόβεια χαλλούμια από μικρούς παραγωγούς και στην κουζίνα ετοιμάζονταν οκτώ σούπες τραχανά σε ξεχωριστές κατσαρόλες. Αρκετά από τα προϊόντα των δοκιμών προέρχονταν από τις πιο απομακρυσμένες γωνιές της Κύπρου. Στα τραπέζια και οι φάκελοι των κριτών με τις δεκάδες σελίδες ώστε να αξιολογηθούν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των υποψήφιων για βραβείο προϊόντων, λαμβάνοντας υπόψη την εμφάνιση, την υφή, το άρωμα, τη γεύση και την επίγευση σε κάθε ένα από τα παραδοσιακά προϊόντα.

Ο Γιώργος Τσαντιώτης, ιδιοκτήτης του εστιατορίου και νέο μέλος της επιτροπής γευσιγνωσίας, υποδέχθηκε την ομάδα με χαμόγελο και είχε μια καλή κουβέντα για τον καθένα ξεχωριστά. Τα μέλη της επιτροπής πολύ ικανά: ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων του ΤΕΠΑΚ Φώτης Παπαδήμας, ο σεφ Χριστόφορος Πέσκιας που ήρθε ειδικά από την Ελλάδα, η Αθηνά Λοϊζίδου και η Μαριλένα Ιωαννίδου που είχαν λάβει μέρος στην προηγούμενη γευσιγνωσία, ο δημοσιογράφος Απόστολος Κουρουπάκης και ο υπεύθυνος των Βραβείων Ποιότητας, Γιάννης Αδειλίνης. Στον πάνω όροφο, στο διαμορφωμένο κελάρι του1900 Bistrot, είχαν τοποθετηθεί στο μεγάλο τετράγωνο τραπέζι τα ποτήρια του κρασιού για μια τυφλή δοκιμή 32 κυπριακών κρασιών.

Μια παλέτα με λευκά, ροζέ και κόκκινα αλλά και παλαιωμένες κουμανταρίες, που προορίζονταν για το βραβείο εξαιρετικής ποιότητας. Μέλη της οινικής επιτροπής γευσιγνωσίας o Βάσος Μανώλη, head sommelier των Pralina Experience, o Γιώργος Λουκάκης, head sommelier του Parklane Resort & Spa, o Ανδρέας Εμμανουήλ, sommelier και πρόεδρος του Ομίλου Οινοφίλων Κύπρου, o Σωτήρης Νεοφυτίδης, sommelier του Parklane Resort & Spa, ο Ανδρέας Κυπριανού, sommelier και ιδιοκτήτης των Vino Cultura και Ρους και η Ντένη Καλλιβωκά, δημοσιογράφος γεύσης κρασιού και ποτού η οποία ήρθε ειδικά για αυτές τις γευσιγνωσίες από την Ελλάδα. Τα κρασιά κρίθηκαν για τη διαύγεια και το χρώμα τους, την ένταση στη μύτη και το στόμα, την καθαρότητα, τα αρώματα και την επίγευση που προκαλούν.

268 κυπριακά προϊόντα Τα Βραβεία Ποιότητας ξεκίνησαν από τον «Γαστρονόμο» στην Ελλάδα για πρώτη φορά πριν από 12 χρόνια, σε μια προσπάθεια του περιοδικού να αναδείξει περίφημα ελληνικά προϊόντα. Γρήγορα έγινε θεσμός και αγκαλιάστηκε από τους παραγωγούς. Διαλεχτά και ποιοτικά προϊόντα της Ελλάδας, επιλεγμένα ένα προς ένα με πλήρη γνώση, και με τη σιγουριά που εξασφαλίζουν τα ταξίδια, η έρευνα και το σε βάθος ρεπορτάζ της ομάδας του περιοδικού. Τα τελευταία έξι χρόνια ο «Γαστρονόμος» στην Κύπρο ακολουθεί την ίδια διαδρομή, βραβεύοντας εξαιρετικά κυπριακά προϊόντα.

Φτιαγμένα από παραγωγούς, μεταποιητές και εμπόρους τροφίμων από όλο το φάσμα του αγροδιατροφικού τομέα. Αγωνιστές της ζωής και της παραγωγής που κέρδισαν τον θαυμασμό και τον σεβασμό μας για τα εκλεκτά προϊόντα που διαθέτουν στην αγορά, με σύγχρονη επαγγελματική αντίληψη. Τα βραβεία έχουν έναν και μοναδικό σκοπό: αναζητούν και βρίσκουν τους Κύπριους παραγωγούς που γέννησαν ιδέες και αγωνίστηκαν για να τις υλοποιήσουν, από τον πρωτογενή ως τον τριτογενή τομέα. Αυτούς που κυνήγησαν το όνειρό τους ρισκάροντας, που σέβονται τον καταναλωτή και το περιβάλλον και κάθε χρόνο καταφέρνουν να μας εκπλήττουν με εξαιρετικά προϊόντα και με αυστηρά ποιοτικά κριτήρια.

Στα έξι χρόνια της διαδρομής λοιπόν, ο «Γ» φέρνει πιο κοντά στους καταναλωτές τα δικά μας αυθεντικά, κυπριακά προϊόντα και αναδεικνύει τα καλύτερα. Στον τελικό απολογισμό ο «Γαστρονόμος» έχει βραβεύσει μέχρι τώρα 61 προϊόντα Κύπριων παραγωγών, ενώ στις τυφλές γευσιγνωσίες έχει δοκιμάσει και βαθμολογήσει 268 κυπριακά προϊόντα! Σε λιγότερα από τρεις εβδομάδες, μια ολόκληρη χρονιά με πολλά ψαξίματα και δοκιμές συμπυκνώνεται σε μια βραδιά. Την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου στο κτήριο του ΘΟΚ θα δοθούν τα Βραβεία Ποιότητας 2019. Τα χαμόγελα των παραγωγών θα μας γεμίζουν και εμάς χαρά, γιατί θα μοιραστούν μαζί μας τους κόπους και τις προσπάθειές τους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

«Μάλλον θα πρέπει να αποκτήσουμε ανοσία στις νέες θεωρίες συνωμοσίας, όπως και στον νέο ιό», λέει στην «Κ» ο καθηγητής Μιούρχεντ. SHUTTERSTOCK

Ο νέος ιός της συνωμοσίας

Οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν την τιμητική τους κάθε φορά που η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει ένα μικρό ή ένα μεγάλο πρόβλημα
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΒΙΒΛΙΟ
X