ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Έτσι θέλω να θυμάμαι» της Γιόλας Δαμιανού Παπαδοπούλου

Ψηφιακή Βιβλιοθήκη από τη Read Library

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Της Ανδρονίκης Λασηθιωτάκη

ΓΙΟΛΑ ΔΑΜΙΑΝΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
«Έτσι θέλω να θυμάμαι»
σελ. 605

«[...] Η Αφρική είναι μια χώρα γεμάτη μαγεία, αλλά και έπαρση. Αν δεν την αγαπήσει κάποιος γι’ αυτό που είναι, είναι αδύνατο να ζήσει κάτω από το λαμπερό ουρανό της, γιατί η δύναμη της φλόγας της του τσουρουφλίζει την καρδιά. Η αγκαλιά της μοιάζει με ένα απέραντο χταπόδι που, αν σε κλείσει σφιχτά στα πλοκάμια της, μπορεί να σε συνθλίψει.[...]». (Απόσπασμα από τον πρόλογο της συγγραφέως).

Ανοίγοντας πάντα ένα νέο βιβλίο αυτό που αναζητάς είναι το ταξίδι. Και η Γ. Δαμιανού Παπαδοπούλου πάντα τα καταφέρνει. Κάθε φορά καταφέρνει να μας μπάζει σε μια αποκαλυπτική οδύσσεια. Καταφέρνει περίτεχνα και με τρόπο απλό να μας χαρίζει ταξίδια σε ένα εσωτερικό ψυχικό κόσμο αλλά και σε ταξίδια άλλα, σε μυρωδιές, σε ήχους ξένους και σε εικόνες μακρινές. Κάθε ταξίδι, μια επιβεβαίωση πως η ζωή δεν μπορεί… και δεν πρέπει να είναι μόνο χαμόγελο ή μόνο δάκρυ. Η αληθινή ζωή πρέπει να είναι και τα δύο. Θεωρώ πως στο «Έτσι θέλω να θυμάμαι» παραθέτει και στοιχεία από τις προσωπικές της μνήμες, μιας και έχει ζήσει στο Κόνγκο και στη Νιγηρία μεγάλο μέρος της ζωής της. Μνήμες... Έτσι όπως θέλει να θυμάται!

Πρόκειται για ένα βιβλίο από αυτά που πάντα θυμάται κανείς, όσα χρόνια κι αν περάσουν, όχι μόνο γιατί το χαρακτηρίζει η γλαφυρότητα της γραφής του αλλά και γιατί η συγγραφέας μάς άνοιξε την πόρτα της ψυχής της.

Ο ήρωας της ιστορίας της, ο Μάικλ, γεννήθηκε στη Νιγηρία από Έλληνα πατέρα και Αφρικανή μητέρα. Τα παιδιά στο σχολείο τον φώναζαν παλιομιγά, αυτό όμως δεν τον πολυπείραζε όσο είχε δίπλα τον πατέρα του, που με την αγάπη του τού έδινε δύναμη και σιγουριά. Όταν όμως ο πατέρας του εξαφανίζεται κι ο Μάικλ αρχίζει απεγνωσμένα να τον αναζητεί, χάνει τη γη κάτω απ’ τα πόδια του. Θα τα καταφέρει ωστόσο να ορθοποδήσει και θα εξελιχθεί σ’ ένα γοητευτικό άντρα και σπουδαίο επιστήμονα. Και τότε θα γνωρίσει και θα ερωτευτεί τη Μέλα, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη ζωή του…

Το βιβλίο επανακυκλοφορεί μόνο σε ψηφιακή μορφή και διανέμεται ψηφιακά αποκλειστικά από την εφαρμογή Read Library.
Βρείτε πληροφορίες για το βιβλίο και τη συγγραφέα του στην ιστοσελίδα https://www.read-library.com/
lasithiotakisa@sppmedia.com

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση