ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Η Κλωστή της Υπομονής» της Σάντης Αντωνίου

Ψηφιακή Βιβλιοθήκη από τη Read Library

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Της Ανδρονίκης Λασηθιωτάκη

ΣΑΝΤΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
«Η Κλωστή της Υπομονής»
εικονογράφηση: Έλενα Τσιγαρίδου
σελ. 60

Το εικονοβιβλίο «Η Κλωστή της Υπομονής» αφηγείται μία πραγματική ιστορία, αριστοτεχνικά κεντημένη με στοιχεία μυθοπλασίας, βγαλμένη μέσα από τις γειτονιές της Αθηένου του πρώτου μισού του 20ού αιώνα. Πραγματεύεται την αγάπη για τον πολιτισμό και την άυλη κληρονομιά, που έχουν παραλάβει οι νεότερες γενιές, ειδικότερα σε σχέση με την αθηενίτικη δαντέλα «βενίς». Παράλληλα, το παραμύθι εξυμνεί την αξία της υπομονής και της καλλιέργειας δεξιοτήτων στα παιδιά, με προσήλωση στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Η Σάντη Αντωνίου και η Έλενα Τσιγαρίδου συνδέονται μεταξύ τους με την κλωστή της φιλίας. Από τότε που συνέβη αυτό βελονιάζουν μαζί συνταξιδιώτισσες, στον δρόμο της δημιουργίας. Ένωσαν τις δυνάμεις τους λοιπόν, στη συγγραφή και την εικονογράφηση, ενός παραμυθιού, βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία, με το οποίο το Καλλινίκειο Μουσείο και ο Δήμος Αθηένου θέλουν να διαδώσουν την πολιτιστική κληρονομιά. Το παραμύθι τους « Η Κλωστή της Υπομονής» έλαβε το κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Μικρά Παιδιά για το έτος 2019, το οποίο βραβείο είναι αφιερωμένο, από τη συγγραφέα του, στη μνήμη της κ. Αναστασίας Σέας, της αρχικεντήστρας της Αθηένου, που η προσωπική της ιστορία έγινε η αφετηρία για το ταξίδι αυτό. Το βιβλίο αυτό, αφιερώνεται επίσης σε όλους όσοι καταφέρνουν να διατηρούν ζωντανή και επίκαιρη την πολιτιστική μας κληρονομιά, στους αφανείς ήρωες της τοπικής μας ιστορίας.

Η συνταγή του βιβλίου, όπως δήλωνει η συγγραφέας του, εμπεριέχει τρία βασικά συστατικά: την αγάπη για την κληρονομιά, την ιστορία και τις ρίζες μας, το σεβασμό προς τους ανθρώπους που τη διατηρούν ζωντανή και την πίστη για μεταλαμπάδευση στις επόμενες γενιές.

Προκείται για ένα βιβλίο που δεν μοιάζει με κανένα άλλο του είδους του. Παρουσιάζει έξυπνα και με πρωτοτυπία ό,τι έχει να μας πει. Έχει φρεσκάδα στην αρχιτεκτονική του, ενώ οι έμμετροι στίχοι του διαδέχονται το κείμενο, τους χάρτες και τα σχεδιαγράμματα που με μαεστρία μας χαρίζουν ένα εξαιρετικά καλαίσθητο εικαστικό αποτέλεσμα.

Το βιβλίο υπάγεται στο πλαίσιο των δράσεων του Δήμου Αθηένου και του Καλλινίκειου Δημοτικού Μουσείου Αθηένου για την προβολή και ενίσχυση του στοιχείου της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Δαντέλες «βενίς» ή «πιττωτές» και αθηενίτικη ολόπλουμη δαντέλα). Ενώ εκδίδεται με συγχρηματοδότηση από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και με τη στήριξη της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO.

Το βιβλίο διανέμεται ψηφιακά από την εφαρμογή Read Library στην τιμή των 9,99 ευρώ. Αγοράστε το εδώ. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση