ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απεβίωσε ο γνωστός πεζογράφος Αντώνης Σουρούνης

Σε ηλικία 74 χρόνων μετά από χρόνια ασθένεια

ΚΥΠΕ

Έχασε την μάχη με το θάνατο μετά από χρόνια ασθένεια σε ηλικία 74 ετών, ο πεζογράφος Αντώνης Σουρούνης.

Γεννημένος το 1942 στη Θεσσαλονίκη και μεγαλωμένος εκεί, ο Α. Σουρούνης έφυγε μετανάστης στη Γερμανία και εγκαταστάθηκε εκεί μετά το πέρας των γυμνασιακών του σπουδών όπου σπούδασε στο πλευρό συγγενών του που είχαν ήδη εγκατασταθεί εκεί.

Σπούδασε κοινωνιολογία και πολιτικές επιστήμες στα πανεπιστήμια της Κολωνίας, του Σάαρμπρικεν και του Ίνσμπρουκ στην Αυστρία. Στη συνέχεια εργάστηκε σε ποικίλα επαγγέλματα: από τραπεζικός υπάλληλος μέχρι ναυτικός και από hotel boy μέχρι επαγγελματίας παίκτης ρουλέτας. Έζησε στη Φρανκφούρτη έως το 1970 όταν επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη, ενώ από το 1987 ήταν μόνιμος κάτοικος Αθηνών και βιοποριζόταν ως συγγραφέας. Τα τελευταία χρόνια είχε επιστρέψει στη γενέτειρά του.

Έγραψε διηγήματα και μυθιστορήματα, στα οποία οι ήρωες ήταν «βγαλμένοι» από την ζωή του και τις εμπειρίες του στη Γερμανία κυρίως αλλά και στην Ελλάδα: άνθρωποι με τα πιο περίεργα επαγγέλματα, άνθρωποι του περιθωρίου, άνθρωποι λαϊκοί, ενώ στα τελευταία του έργα επικράτησε περισσότερο η ματιά του μετανάστη. Τα μυθιστορήματα που έγραψε είναι: Ένα αγόρι γελάει και κλαίει (1969), Οι συμπαίχτες (1977), Οι πρώτοι πεθαίνουν τελευταίοι (1985), Πάσχα στο χωριό (1991), Ο χορός των ρόδων (1994), Γκας ο γκάνγκστερ (2000), Το μονοπάτι στη θάλασσα (2006). Παραμύθι: Το μπαστούνι (1983). Διηγήματα: Μερόνυχτα Φραγκφούρτης (1982), Τα τύμπανα της κοιλιάς και του πολέμου (1983), Υπ` όψιν της Λίτσας (1992), Μισόν αιώνα άνθρωπος (1996), Κυριακάτικες ιστορίες (2002), Νύχτες με ουρά (2010). Επίσης, συμμετείχε μαζί με τους Κ. Μουρσελά, Γ. Σκούρτη, Π. Τατσόπουλο στο συλλογικό μυθιστόρημα Το παιχνίδι των τεσσάρων (1998), καθώς και σε συλλογικές εκδόσεις διηγημάτων.

Το 1995 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το βιβλίο Ο χορός των ρόδων. Το 2006 βραβεύτηκε από την εξαμηνιαία λογοτεχνική επιθεώρηση του περιοδικού να ένα μήλο και έναν χρόνο αργότερα από το περιοδικό Διαβάζω με το «Βραβείο μυθιστορήματος» για το έργο του Το μονοπάτι στη θάλασσα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων, που ενημέρωσε για τον θάνατό του, η κηδεία του θα γίνει σήμερα Πέμπτη 6 Οκτωβρίου στις 4.00 το απόγευμα, στην Αγία Αναστασία Θεσσαλονίκης .

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση