ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

ΕΛΚ: Αδυναμία της Πολιτείας να εξετάσει έγκαιρα την αίτησή της

Λόγω απρόβλεπτων διοικητικών περιστάσεων δεν θα γίνει στην Κύπρο η Γενική Συνέλευση του European Writers’ Council

Απόστολος Κουρουπάκης

Απόστολος Κουρουπάκης

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Δεν φαίνεται να έχουν τέλος τα ζητήματα και οι δυσλειτουργίες στο υφυπουργείο Πολιτισμού, μετά τις καθυστερήσεις για το Πρόγραμμα Πολιτισμός ΙΙΙ, το σκοτάδι που επικρατεί για το τι μέλλει γενέσθαι με τα Κύπρια, προβλήματα ανακύπτουν και στον πολύπαθο τομέα του βιβλίου.

Η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου με σημερινή ανακοίνωσή του σημειώνει με απογοήτευση ότι η Γενική Συνέλευση του European Writers’ Council (EWC), η οποία είχε αποφασιστεί και προετοιμαστεί επί μήνες να πραγματοποιηθεί στη Λάρνακα τον Ιούνιο του 2026, δεν θα διεξαχθεί στην Κύπρο, αλλά στις Βρυξέλλες.

Η απόφαση κοινοποιήθηκε στην Ένωση τη Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου από το Διοικητικό Συμβούλιο του EWC και τη γενική γραμματέα Nicole Pfister Fetz. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ένωση, οι λόγοι της μεταφοράς είναι «απρόβλεπτες διοικητικές περιστάσεις πέραν του ελέγχου του EWC και της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου»

Όπως καταγγέλλει στην ανακοίνωσή της η ΕΛΚ η εξέλιξη αυτή «οφείλεται αποκλειστικά στην αδυναμία της Πολιτείας να εξετάσει έγκαιρα και υπεύθυνα την αίτηση χρηματοδότησης που η ΕΛΚ είχε καταθέσει εμπρόθεσμα, αρχές Δεκεμβρίου του 2025, και πλήρως τεκμηριωμένη, κατόπιν εισήγησης του ίδιου του Υφυπουργείου Πολιτισμού».

Επίσης, καταγγέλλεται πως παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ένωσης, για εξέταση της αίτησης ή για έγκαιρη γραπτή επιβεβαίωση στήριξης, δεν έλαβαν καμία απάντηση, με αποτέλεσμα η ΕΛΚ να μην μπορεί να αναλάβει την οικονομική ευθύνη μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης τέτοιου μεγέθους χωρίς θεσμική διασφάλιση.

Επιπλέον στην ανακοίνωσή της η Ένωση Λογοτεχνών αναφέρει πως αυτή η εξέλιξη δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, «αλλά εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διοικητικής δυσλειτουργίας και καθυστερήσεων στον τομέα του πολιτισμού. Τα πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο επιβεβαιώνουν δημόσια αυτό που οι πολιτιστικοί φορείς βιώνουν στην πράξη: σοβαρές καθυστερήσεις, ασάφεια αρμοδιοτήτων και έλλειψη συντονισμού».

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Μεταφορά της Γενικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συγγραφέων/European Writers’ Council (EWC) από τη Λάρνακα στις Βρυξέλλες – Θεσμική Αδυναμία και Πολιτική Ευθύνη του Υφυπουργείου Πολιτισμού

Η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου (ΕΛΚ) ανακοινώνει με απογοήτευση ότι η Γενική Συνέλευση του European Writers’ Council (EWC), η οποία είχε αποφασιστεί και προετοιμαστεί επί μήνες να πραγματοποιηθεί στη Λάρνακα τον Ιούνιο του 2026, δεν θα διεξαχθεί στην Κύπρο.

Τη Δευτέρα, 22/2/2026, λάβαμε την επίσημη κοινοποίηση του Διοικητικού Συμβουλίου του EWC και της Γενικής Γραμματέως Nicole Pfister Fetz, με την οποία ενημερωνόμαστε ότι, «λόγω απρόβλεπτων διοικητικών περιστάσεων πέραν του ελέγχου του EWC και της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, η Ετήσια Γενική Συνέλευση 2026 θα πραγματοποιηθεί στις 12–14 Ιουνίου 2026 στις Βρυξέλλες, στο Βέλγιο, αντί στη Λάρνακα». Στο μήνυμα γίνεται και η εξής αναφορά: «Ευχαριστούμε την Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου για την καλή της θέληση και τις προσπάθειές της. Απολογούμαστε για οποιαδήποτε αναστάτωση ενδέχεται να προκαλέσει αυτή η αλλαγή».
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται αποκλειστικά στην αδυναμία της Πολιτείας να εξετάσει έγκαιρα και υπεύθυνα την αίτηση χρηματοδότησης που η ΕΛΚ είχε καταθέσει εμπρόθεσμα, αρχές Δεκεμβρίου του 2025, και πλήρως τεκμηριωμένη, κατόπιν εισήγησης του ίδιου του Υφυπουργείου Πολιτισμού.

Υπενθυμίζεται ότι η Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Βασιλική Κασσιανίδου, με επιστολή της τον Μάιο του 2025 — επιστολή που συνέβαλε θετικά στην ανάθεση της διοργάνωσης στην Κύπρο — εξέφραζε ένθερμα την πρόθεση στήριξης της προσπάθειας. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2025 με αντιπροσωπεία της ΕΛΚ, εισηγήθηκε όπως υποβληθεί σχετική αίτηση χρηματοδότησης στα Προγράμματα και Σχέδια Επιχορηγήσεων του Υφυπουργείου, πράγμα που έγινε και σύμφωνα με όλες τις διαδικασίες.

Ωστόσο, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας για εξέταση της αίτησης ή, έστω, για έγκαιρη γραπτή επιβεβαίωση στήριξης — στοιχείο απαραίτητο για την αποστολή των διεθνών προσκλήσεων — δεν λάβαμε καμία απάντηση. Υπό αυτές τις συνθήκες, η ΕΛΚ δεν μπορούσε να αναλάβει την οικονομική ευθύνη μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης τέτοιου μεγέθους χωρίς θεσμική διασφάλιση. Κατά συνέπεια, το European Writers’ Council αποφάσισε τη μεταφορά της Γενικής Συνέλευσης στις Βρυξέλλες.

Η ΕΛΚ θεωρεί ότι η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, αλλά εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διοικητικής δυσλειτουργίας και καθυστερήσεων στον τομέα του πολιτισμού. Τα πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο επιβεβαιώνουν δημόσια αυτό που οι πολιτιστικοί φορείς βιώνουν στην πράξη: σοβαρές καθυστερήσεις, ασάφεια αρμοδιοτήτων και έλλειψη συντονισμού.
Η Κύπρος χάνει έτσι μια σημαντική ευκαιρία διεθνούς πολιτιστικής προβολής και ουσιαστικής παρουσίας στον ευρωπαϊκό λογοτεχνικό χάρτη. Η ευθύνη για την απώλεια αυτής της διοργάνωσης δεν μπορεί να αποδοθεί στους δημιουργούς ή στους διοργανωτές, αλλά στην κρατική αδράνεια και στην έλλειψη θεσμικής συνέπειας.

Η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου δηλώνει ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί την υποβάθμιση του πολιτισμού μέσω της αβεβαιότητας και της διοικητικής ανεπάρκειας. Ο σεβασμός προς τους δημιουργούς και προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς προϋποθέτει σοβαρότητα, διαφάνεια και έγκαιρες αποφάσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

X

Μπες στο μυαλό των
αγαπημένων σου αρθρογράφων

Λάβε στο email σου το τελευταίο τους άρθρο τη στιγμή που δημοσιεύεται.

ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗ

Απόκτησε συνδρομή με €50 τον χρόνο για πρόσβαση στην έντυπη έκδοση.

ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗ