ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

H αναγνωστική μέθοδος της καραντίνας

Εχει ως εξής: διαλέγουμε ένα μυθιστόρημα, ελληνικό ή ξένο, κλασικό ή σύγχρονο

Kathimerini.gr

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Χωρίς να το καταλάβω διάβασα σε δέκα μέρες (που πέρασαν σαν νερό μέσα στην επανάληψη της απομόνωσης) το 500 σελίδων μυθιστόρημα του Μαξίμ Γκόρκι «Οι Αρταμάνοφ» (εκδ. Πατάκη), στην εκπληκτική μετάφραση του Αρη Αλεξάνδου. Είναι το βιβλίο που εγκαινίασε το 2018 τη σειρά «Sub rosa», που επιμελείται η Ελένη Κεχαγιόγλου. Με ενθουσίασε.

Χθες άρχισα το «Σώσα» του Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ (μετ. Μιχάλης Πάγκαλος, εκδ. Κίχλη), είμαι ήδη στη σελίδα 100 και ανυπομονώ να το συνεχίσω. Αυτά τα γράφω όχι για να διαφημίσω την πειθαρχία μου ή τις εμμονές μου, αλλά για να πω πόσο εύκολο είναι να διαβάζεις πολύ, και πολλά πράγματα σε μία μέρα, αλλά κάθε μέρα. Το «κάθε μέρα» είναι σημαντικό, γιατί μόνο έτσι καλλιεργείται η συνήθεια, και μόνο έτσι προχωράει αυτό που θα έλεγα αναγνωστικό πρόγραμμα.

Εχει ως εξής: διαλέγουμε ένα μυθιστόρημα, ελληνικό ή ξένο, κλασικό ή σύγχρονο. Με το μυθιστόρημα ως βάση του προγράμματος, διαβάζουμε το ελάχιστο 50 σελίδες την ημέρα. Θα δείτε ότι ο στόχος είναι εσκεμμένα ρεαλιστικός ώστε να μην υπάρχει κανένα άγχος. Παράλληλα, επιλέγουμε μια συλλογή διηγημάτων και ανάλογα την έκτασή τους διαβάζουμε ένα ή δύο την ημέρα. Μαζί, έχουμε πάντα ένα βιβλίο non-fiction, ιστορία ή φιλοσοφία ή καλές τέχνες. Αυτό μπορεί να διαβαστεί ως θεματική ενότητα τριών τίτλων, σταδιακά, ούτως ώστε η ανάγνωση τριών βιβλίων π.χ. για τους βαλκανικούς πολέμους, για τον ελληνικό εβραϊσμό ή για το μοντέρνο κίνημα, να έχει αφήσει ένα σώμα εμπειρίας και γνώσης καθώς και συγκριτικής μελέτης.

Η τριάδα των τίτλων στην ίδια θεματική είναι βασική και οργανώνεται με έναν τίτλο ανά είκοσι μέρες ανάλογα και τον αριθμό των σελίδων. Το πρόγραμμα αυτό αφήνει άπειρο χρόνο για επιπλέον διάβασμα, διότι σε πέντε λεπτά μπορείς να διαβάσεις ένα ή δύο ποιήματα (και να σημειώσεις κιόλας) και να γνωρίσεις έτσι ποιητές και επίσης σε άλλα πέντε λεπτά μπορείς να διαβάσεις ένα άρθρο στην εφημερίδα, σε ένα λογοτεχνικό ή ιστορικό περιοδικό. Αν διαβάζετε και σε ξένες γλώσσες, τόσο το καλύτερο. Μια μικρή ανασκόπηση της εβδομάδας θα σας αφήσει έκπληκτο από το πόσο πολύ διαβάσατε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

X