ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Η σφαγή του Αιώνα»: Ποιήματα σε μάχη με τον χρόνο

Είναι η δεύτερη ποιητική συλλογή της Αυγής Λίλλη, μετά το «Πρόχειρες σημειώσεις πάνω σε ένα σωσίβιο» το 2011

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Η πνευματική δημιουργία είναι πολλές φορές μακρά κυοφορία, ενίοτε έχει επιπλοκές, άλλοτε είναι στρωτή και στην ώρα του τοκετού ακόμα κάποτε παρουσιάζονται προβλήματα και είναι χρονοβόρος, αλλά στην περίπτωση της Αυγής Λίλλη ο τοκετός ήταν γρήγορος, «εν μια νυκτί» γεννήθηκαν 29 ποιήματα, που απαρτίζουν τη συλλογή «Η σφαγή του Αιώνα», που παρουσιάζεται σήμερα 6 Φεβρουαρίου 2019, στον πολυχώρο Γκαράζ στη Λευκωσία.

Είναι η δεύτερη ποιητική συλλογή της Αυγής Λίλλη, μετά το «Πρόχειρες σημειώσεις πάνω σε ένα σωσίβιο» το 2011. Μα ο εύκολος τοκετός δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση γρήγορη σύλληψη και για την Αυγή τα 29 ποιήματα ερχόντουσαν σταδιακά, σκέψεις που γίνονταν λέξεις γονιμοποιούσαν τον πνευματικό της ορίζοντα για διάστημα τριών ετών, από το 2015 έως το 2018 και όπως είπε ήδη η ποιήτρια «Μέσα μου εγώ εγκυμονώ ένα ποίημα κι αν δεν το γεννήσω θα πεθάνω». Λέει η ίδια: «Μου αρέσει να τα αποκαλώ ‘29 ποιήματα εν μια νυκτί’, διότι όταν προσπαθούσα να τα βάλω στην ιδανική σειρά μου θύμισαν σκέψεις που ξεδιπλώνονται σε μια βραδινή μάχη ενός ποιητικού υποκειμένου που προσπαθεί να αποκοιμηθεί, αλλά δεν τα καταφέρνει, μέχρι να ξημερώσει, εισέρχεται ανέλπιστα βαθιά στην ανθρώπινη ύπαρξη, τις απορίες, τα σφάλματα και τις επιθυμίες της, και μόνον τότε βρίσκει γαλήνη, όταν βρίσκει κάτι μεγαλύτερο και υπερβατικότερο από τα γήινα: την ποίηση».

Η ποίηση απάγκιό της, λοιπόν, μα τα δημιουργήματά της τα άφησε λίγο μετά τη γέννησή τους ελεύθερα, ως δημιουργός έκανε το χρέος της έτεκε λέξεις και σύντομα, αφού τα σχημάτισε και τα εμπότισε με το είναι της τα παρέδωσε στον κόσμο, για να αναμετρηθούν και να ζήσουν στον χρόνο, ασχέτως διάρκειας, άλλωστε ο Καρυωτάκης μίλησε και για τη φθορά: «Στην άμμο τα έργα στήνονται μεγάλα των ανθρώπων, και σαν παιδάκι τα γκρεμίζει ο Χρόνος με το πόδι» και η Αυγή θέλησε να δώσει τη δική της μάχη, αψηφώντας το πόδι, στερεώνοντας την άμμο.

Η Αυγή Λίλλη σημειώνει ότι κοινός άξονας των 29 ποιημάτων που περιλαμβάνονται στη νέα ποιητική της συλλογής είναι η σχέση μας με τον χρόνο, ο οποίος από τη στιγμή που γεννιόμαστε μάς καθιστά φορείς θανάτου, του δικού μας και των άλλων, προσφέροντάς μας, αλλά στερώντας μας κάθε μέρα που περνά κομμάτι από τη ζωή που μέλλει να ζήσουμε και τονίζει «Τα ποιήματα πραγματεύονται το ζήτημα της άνισης μάχης που έχουμε συνέχεια με τον χρόνο, ένα υπαρξιακό αδιέξοδο του εσώτερου κόσμου του ανθρώπου που μεγαλώνει, ωριμάζει και αντιλαμβάνεται με πόνο ψυχής ότι αφήνει πια τη νεότητα πίσω του».

Η ποιήτρια αναζητεί τρόπους εξουδετέρωσης του χρόνου, ίσως να ακολουθεί εμμονικά αυτό το μοτίβο, αλλά παίζει με τον χρόνο, και το πόδι του θέλει να δέσει, ώστε να υπάρξει ανα-γέννηση. Η «Σφαγή του Αιώνα», λοιπόν, κατά την ποιήτρια είναι η βαθύτερη και διαχρονικότερη επιθυμία του ανθρώπου: Να υπερβεί τον χρόνο. Μα γιατί σφαγή; Οι ζωές μας ορίζονται από στιγμές, δηλαδή απειροελάχιστο χρόνο ή ακόμα και από περιόδους ολόκληρες, που βιώνουμε τη χαρά, τη θλίψη, τον έρωτα, την «αμαρτία», την ήττα, το λάθος, μα και κάθε τραυματική ανάμνηση και όλα αυτά είναι σφαγή, είναι μαχαίρι, νύσσον άμα και τέμνον όργανο, που σχίζει τον χρόνο και μας ορίζει, και άλλοτε μας παρακινεί να ξεκινήσουμε και πάλι, «να υπάρξουμε ξανά».

Στην παρουσίαση της συλλογής θα γίνει απαγγελία ποιημάτων από την ηθοποιό και λάτρη της ποίησης Ιωάννα Κορδάτου και την ποιήτρια. Απ’ ό,τι πληροφορούμαι δεν θα γίνει γραμμική ανάγνωση, αλλά οι δύο απαγγελείς θα προσπαθήσουν να εξηγήσουν με γλυκό λόγο τη «Σφαγή του Αιώνα». Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Βάιος Λιαπής καθηγητής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Θεατρικές Σπουδές του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου και ο ποιητής Γιώργος Χριστοδουλίδης. Πληροφορίες: Εκθεσιακός χώρος «Γκαράζ», Αμμοχώστου 16, Λευκωσία. Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 7:30 μ.μ. Τηλέφωνο 99556226.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση