ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Υποσημείωση της Ιστορίας ή μια Σύντομη Ιστορία της Νέας Κύπρου

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Μια αλλιώτικη ιστορία αφηγείται ο σκηνοθέτης Πάρις Ερωτοκρίτου στην πρώτη του σατιρική νουβέλα, η οποία έχει ως βάση έναν άλλο κόσμο… ή μάλλον μια Νέα Κύπρο. Πώς είναι αυτή η Νέα Κύπρος και ποιοι την κατοικούν; Ο γραφίστας Δημήτρης Σωτηρίου, που έχει σχεδιάσει και εικονογραφήσει τη νουβέλα, ανέλαβε την οπτική αφήγηση. Το αποτέλεσμα της εμπνευσμένης συνάντησης των δύο δημιουργών είναι αυτή η πρωτότυπη έκδοση, η οποία μέσα από την τεχνική του «λογοτεχνικού ντοκιμαντέρ», αφηγείται την επανίδρυση της Νέας Κύπρου σ’ ένα απομακρυσμένο νησί του ιαπωνικού αρχιπελάγους! Όσο πιο μακριά δηλαδή γίνεται από την Παλαιά Κύπρο… Τυχαίο ή όχι, αυτό θα το ανακαλύψει ο αναγνώστης.

Όπως αναφέρει ο συγγραφέας, ο Έλιοτ γράφει πως ο κόσμος θα τελειώσει «όχι με ένα πάταγο αλλά με ένα λυγμό». Στην περίπτωση ωστόσο της Κύπρου, ο κόσμος τελειώνει μετά από διαδοχικές επιθέσεις από ορδές αμπελοπουλιών. Άραγε τα αμπελοπούλια παίρνουν επιτέλους την εκδίκησή τους, για όσα έχουν υποφέρει; Είναι ικανά να αναγκάσουν τους Κύπριους να μεταναστεύσουν; Το πώς αυτό το μικροσκοπικό νησιώτικο κράτος καταλήγει σε ένα τόσο αναξιοπρεπές και «βρώμικο» τέλος βρίσκεται μέσα στην εικονογραφημένη καυστική νουβέλα του Ερωτοκρίτου.

Στη σύνοψη του βιβλίου για την «Κ» ο συγγραφέας Πάρις Ερωτοκρίτου γράφει: Ο επιχειρηματίας κ. Θεοχάρους είναι εκτός εαυτού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρά τη στενή τους φιλία, απειλεί να θέσει τέλος στην επιχειρηματική αυτοκρατορία του, η οποία αποτελείται από το παράνομο εμπόριο αμπελοπουλιών στην Κύπρο αλλά και το εξωτερικό. Σ’ ένα άλλο νησί του ιαπωνικού αρχιπελάγους, ένας ερωτοχτυπημένος γενετιστής, ο Gakujii Nakamoto, είναι επίσης απογοητευμένος με την εξέλιξη της ζωής του: η επίπονη προσπάθειά του για την κλωνοποίηση του εαυτού του ώστε να ξανακερδίσει τον πρώτο –και μοναδικό– του έρωτα, δεν εξελίχθηκε όπως ακριβώς ανάμενε. Εγκαταλείπει την Ιαπωνία –και τον «προβληματικό» του κλώνο– και αναζητεί μια νέα ζωή σ’ ένα νησί στη Μεσόγειο, με το όνομα Κύπρος. Ο Κύπριος «επιχειρηματίας» συναντά τον Ιάπωνα γενετιστή και μεταξύ τους αναπτύσσεται μια παράξενη όσο και παράδοξη φιλία. Μια φιλία η οποία οδηγεί στην ολοκληρωτική καταστροφή του νησιού –αλλά και των ιδίων– μετά από μια επικών διαστάσεων επίθεση γενετικά τροποποιημένων αμπελοπουλιών και άλλων αποδημητικών πουλιών.

Η εν λόγω επίθεση αντιμετωπίζεται με ένα ανάλογο blitz της χώρας από μια διεθνή συμμαχία κρατών, έχοντας πρώτα εξασφαλίσει την υπογραφή του Κύπριου Προέδρου. Σύντομα ολόκληρη η Κύπρος ισοπεδώνεται από τις –όχι και τόσο «έξυπνες»– βόμβες της εν λόγω συμμαχίας. Αντιμέτωπος με το δίλημμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είτε να σώσει τον εαυτό του είτε να βοηθήσει τους πολίτες της χώρας του, επιλέγει… το πρώτο και διαφεύγει στο Λονδίνο. Η βομβαρδισμένη Κύπρος «ενοικιάζεται» ως αποθηκευτικός χώρος σε ένα διεθνές κονσόρτσιουμ, ενώ οι λίγοι επιζώντες μεταφέρονται στη «Νέα Κύπρο», ένα μικρό νησί χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, όπου μετά τη νέα τραγωδία η «Ιστορία» ξαναγράφεται – αυτή τη φορά ως φάρσα. Η ιδιότυπη αυτή έκδοση κυκλοφορεί ήδη στα βιβλιοπωλεία σε ολόκληρη την Κύπρο και αναμένει τους αναγνώστες για να τους μεταφέρει σε έναν άλλο κόσμο, μία άλλη Κύπρο, που έστω και φαντασιακά έχουν ανάγκη να καταφύγουν… όπως κάποτε τους έφυγαν για τη Νέα Ιουστινιανή ή όπως σκέφτονται πολλοί να κάνουν σήμερα;

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

Κατά τη διάρκεια της παράστασης τα παιδιά εξερευνούν έννοιες όπως: η υπευθυνότητα, η προσωπική και η κοινωνική ελευθερία, ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΒΙΒΛΙΟ