ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:01
 

Μια συλλογή για τον σύγχρονο άνθρωπο

Παρουσιάζεται στο «Γκαράζ» το βιβλίο «Λαίμαργα» από τις εκδόσεις Ακτίς

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Το δεύτερο συλλογικό έργο της Wunderart Productions με τον τίτλο «Λαίμαργα» παρουσιάζεται αύριο Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου, στις 7:30 το απόγευμα στον εκθεσιακό χώρο ΓΚΑΡΑΖ στη Λευκωσία. Η συλλογή κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2018 από τις Εκδόσεις Ακτίς.

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Αντώνης Πετρίδης, αναπληρωτής καθηγητής στο Πρόγραμμα Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και αποσπάσματα θα διαβάσουν οι συγγραφείς του βιβλίου Φώτης Αποστολίδης, Χριστίνα Βραχίμη, Ελένη Ιωαννίδου, Παναγιώτης Λάρκου, Αυγή Λίλλη, Ρωξάνη Νικολάου, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου και Μαρία Τζιαούρη- Χίλμερ.

Η συλλογή
«Το «Λαίμαργα» αποτελεί ένα συλλογικό έργο ποίησης, πεζογραφίας και σουρεαλιστικής γραφής στο οποίο η λαιμαργία, στην κυριολεκτική και μεταφορική της έννοια, παίρνει τη μορφή της αρρώστιας, της καταπιεσμένης σεξουαλικής επιθυμίας, της αναγκαιότητας για ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία σ’ ένα περιβάλλον απομόνωσης και εγκλεισμού του σύγχρονου ανθρώπου».

Αυτά αναφέρονται στο δελτίο Τύπου για το βιβλίο δέκα συγγραφέων, οι οποίοι πραγματεύονται την επιθυμία στην ακραία της μορφή ή την καταπίεσή της, ακόμα και τον φθόνο. Στα κείμενα που δημοσιεύονται είναι εμφανής, εμφανέστατη η σουρεαλιστική γραφή, κάτι που σε κάνει να θες να ξαναδιαβάσεις από την αρχή το κάθε κομμάτι, το κάθε κείμενο, η πρώτη φορά δεν αρκεί, ίσως ινά πληρωθεί ο τίτλος «Λαίμαργα». Μα ολόκληρη η συλλογή είναι ένα ιδιόμορφο λογοτεχνικό και εκδοτικό παιχνίδι, ο σχεδιασμός, πέραν από τις τυποποιημένες φόρμες μιας έκδοσης, δίνει στη γραφή των δημιουργών μια άλλη διάσταση στο βιβλίο.


Τα διάβασα με ευχαρίστηση, άλλα λαίμαργα και άλλα πιο συγκρατημένα. Μία έκδοση προσεγμένη, καμωμένη με αγάπη από τους συντελεστές της, άλλωστε πολλά από τα κείμενα μιλούν γι’ αυτή, άλλοτε καταπιεσμένη και άλλο κατά παραγγελία. Η αγάπη νιώθω ότι είναι ένα από τα κυρίαρχα συναισθήματα αυτής της συλλογής, όπως και η έλλειψή της, αλλά και η προσμονή του απευκταίου, του θανάτου. Δεν είναι όμως μόνο η αγάπη, αλλά και η απόγνωση, η μοναξιά που αναδύονται μέσα από τη συλλογή- θα υπάρχουν και άλλα πολλά για να πει και να γράψει κάποιος, βέβαια. Λαίμαργος, που είναι θανάσιμη αμαρτία, εγώ απνευστί σχεδόν τα διέτρεξα, ακόμα φυσικά δεν τα απόλαυσα, δεν δοκίμασα το ιμάμ, μα μια μπουκιά τούρτα, και δεν είναι αρκετό και μάλλον πρέπει να διανυκτερεύσω εντός της συλλογής.


Δέκα συγγραφείς, οι περισσότεροι νέοι, δέκα καταθέσεις, δέκα γωνίες από την πίτα της λογοτεχνίας και ας έχει τέσσερις μεριές το ταψί της, κάθε κομμάτι όμως έχει τις δικές του και οι συντελεστές στριμώχνονται και ψάχνουν χώρο και απ’ ό,τι καταλαβαίνω τον βρίσκουν.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

Ο Κάνωπος είναι αστέρας πρώτου μεγέθους, το δεύτερο πιο φωτεινό άστρο στον ουρανό και το πιο φωτεινό στον αστερισμό της Τρόπιδος, της Πρύμνας και των Ιστίων.

Περιήγηση στον έναστρο ουρανό

Η βραβευμένη γραφίστρια και art director Σάρα Γκίλινχαμ συγκέντρωσε στο εξαιρετικό βιβλίο «Κοιτάζοντας τα αστέρια» στοιχεία ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΒΙΒΛΙΟ
Η αυτοκαταστροφική διαδρομή του ήρωα κινητοποιείται από την υστερική λαχτάρα της ευτυχίας.

Ευτυχία μέχρις εσχάτων

Με αυτό το εμβόλιμο κομμάτι ο Δημήτρης Σωτάκης προτείνει πλαγίως την αλληγορική ανάγνωση της μυθοπλασίας
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΒΙΒΛΙΟ
X