ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Έξι ξεχωριστές προτάσεις για τους μικρούς αναγνώστες

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου μπορεί να γιορταστεί λίγο διαφορετικά, αλλά διαβάζοντας ένα απόσπασμα από το μήνυμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) για το 2021 «Όταν διαβάζουμε, το μυαλό μας βγάζει φτερά. Όταν γράφουμε, τα δάχτυλά μας τραγουδούν» νιώθουμε ότι τίποτα δεν θα μας στερήσει τη μαγεία των βιβλίων.

Η ημέρα αυτή αποτελεί παρά μόνο μια υπενθύμιση για την αξία των βιβλίων και το πόσο σημαντικά είναι στην εξέλιξη των παιδιών. Ας περιηγηθούμε λοιπόν μαζί με τα παιδιά μας στις μαγευτικές σελίδες τους και ας τους εμπνεύσουμε την αγάπη για το βιβλίο.

Άλλωστε να μην ξεχνάμε και τα λόγια του Άλμπερτ Άινσταϊν: «Αν θέλετε το παιδί σας να γίνει έξυπνο, διαβάστε του παραμύθια. Αν θέλετε να γίνει πιο έξυπνο, διαβάστε του περισσότερα παραμύθια».

Παρουσιάζουμε έξι ξεχωριστές προτάσεις για ξεχωριστούς μικρούς αναγνώστες

Αφού το βασικό μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου είναι «Η μουσική των λέξεων», δεν θα μπορούσαμε να μη συμπεριλάβουμε στις προτάσεις μας τη Σι Λόντε – το κορίτσι που βρήκε τη μουσική, του Μίλτου Πιστώφ σε εικονογράφηση Γιάννη Σκουλούδη. Η ηρωίδα που βγαίνει μέσα από τη ζούγκλα, εμπνέει στα παιδιά την αξία της μουσικής και τη δύναμη της θέλησης. Το βιβλίο είναι στη βραχεία λίστα του Ελληνικού Τμήματος ΙΒΒΥ - Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, στην κατηγορία Εικονογράφηση βιβλίου για παιδιά και νέους.

Στη συνέχεια, η Μαρίνα Γιώτη μας συστήνει το Γέτι, τον φανταστικό φίλο του Αγοριού. Το ακολουθεί παντού, αλλά μπορεί να πει μονάχα μία λέξη… ακόμη. Ένα παγκόσμιο εκπαιδευτικό φαινόμενο που αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις ικανότητες των παιδιών μας, μέσα από τη φαντασία της συγγραφέως.

Η Έφη Λαδά με την Ξεχωριστή Κυριακή της και πρωταγωνίστρια τη μικρή Σοφία, διδάσκει στα παιδιά την ομορφιά του απροσδόκητου και το πόσο σημαντική είναι η ανταλλαγή αγάπης.

Μια κλασική ιστορία, Η Φάρμα των Ζώων του Τζορτζ Όργουελ διασκευασμένη με ξεχωριστό τρόπο από τον Μιχάλη Μακρόπουλο και εικονογραφημένη από τη Θέντα Μιμηλάκη θα συναρπάσει τα παιδιά. Αυτή η παιδική Φάρμα των Ζώων, σε αντίθεση με την απαισιόδοξη ιστορία του Όργουελ, είναι αισιόδοξη: τα ζώα δεν ηττώνται, δεν υποτάσσονται στη μοίρα τους, αλλά παίρνουν τελικά τη ζωή στα χέρια τους.

Η Κατερίνα Σέρβη με τα Κορίτσια που έγιναν Μύθος από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια μας συστήνει δεκαοκτώ μυθικές ηρωίδες –θεές και θνητές, νύμφες των δασών και των θαλασσών και μια μάγισσα– που πιάνουν το νήμα του παραμυθιού, η μία μετά την άλλη, και αφηγούνται ιστορίες.

Τέλος, η Κατρίνα Τσάνταλη απαντά στο ερώτημα Τι είναι οικογένεια… Με τρυφερό και όμορφο τρόπο, γεμάτο αγάπη, αποτυπώνει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου όλες τις μορφές οικογένειας. Ένα βιβλίο... πραγματικά για όλους.

Δείτε τα βιβλία!

Σι Λόντε - Το κορίτσι που βρήκε τη μουσική

Το παραμύθι αυτό θα ταξιδέψει τα παιδιά κάπου στην Αφρική, εκεί που υπάρχει ένα μουσικό χωριό, το Αμπαγιόμι, όπου όλοι οι κάτοικοι παίζουν μουσική! Κάθε πρωί τον ρυθμό της ημέρας δίνει από την καλύβα της η γιαγιά Μάχα με το τύμπανό της. Ωστόσο, ένα πρωινό το τύμπανο της γιαγιάς δεν ακούγεται. Οι κάτοικοι του χωριού αναστατώνονται, αφού δεν ξέρουν πώς να ζουν χωρίς ρυθμό. Αν και ο αρχηγός του χωριού στέλνει τους τρεις πιο γενναίους άντρες του να αναζητήσουν τη γιαγιά Μάχα, το μυστήριο θα λύσει η μικρή εγγονή της, η Σι Λόντε.
Σε μια συναρπαστική διαδρομή μέσα στη ζούγκλα, θα περάσει πρώτα από το χωριό με τους γορίλλες, θα συναντηθεί με το πιο άγριο λιοντάρι και, έστω για μια στιγμή, θα ξαναβρεθεί με τη γιαγιά της, κατορθώνοντας να επαναφέρει τη μουσική στο χωριό.
Η απώλεια και ο δρόμος προς την αυτογνωσία ισορροπούν στην ιστορία αυτή, αναδεικνύοντας ως πιο ισχυρή δύναμη τη ¬θέληση μέσα μας.

Το Γέτι - Η δύναμη του ακόμη

Ακόμη…. Αυτή είναι η λέξη που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που όλοι μας αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες. Αυτό είπε το μπλε, τεράστιο και λιγομίλητο Γέτι και κέρδισε τις καρδιές χιλιάδων παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών.
Το Αγόρι ανακαλύπτει ότι αυτή είναι μια μαγική λέξη που, όταν τη χρησιμοποιεί σωστά, το μυαλό του μεγαλώνει και μπορεί να καταφέρει τα πάντα, αρκεί να προσπαθήσει.

Το παγκόσμιο εκπαιδευτικό φαινόμενο που αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις ικανότητες των παιδιών μας, μέσα από τη φαντασία της συγγραφέως και εικονογράφου Μαρίνας Γιώτη.

Μια ξεχωριστή Κυριακή

Κυριακή πρωί και λίγες σταγόνες βροχής άρχισαν να πέφτουν στο παράθυρο της Σοφίας.
Ένιωθε τόσο απογοητευμένη που δεν θα μπορούσε να παίξει με τους φίλους της στη γειτονιά!
Και, σαν να μην έφτανε αυτό, το τηλεφώνημα της θείας Κοραλίας χάλασε όλα τα σχέδιά της.
Όμως, ενώ φαινόταν ότι θα ήταν μια χαμένη μέρα, κατέληξε να γίνει μια πολύ ξεχωριστή Κυριακή…

Τα πιο όμορφα πράγματα στη ζωή μας είναι αυτά που συμβαίνουν απροσδόκητα!

Η φάρμα των ζώων

Όλα αυτά που λέει τούτη η ιστορία έγιναν στην Αγγλία, αλλά θα μπορούσαν να ’χουν γίνει και στη δική μας χώρα κι οπουδήποτε αλλού στη Γη. Μου τα αφηγήθηκε ένας Άγγλος, ο κύριος Τζορτζ Όργουελ, άνθρωπος δίκαιος και θαρραλέος. Δεν θυμάμαι ακριβώς πώς μου τα είπε, έτσι θα προσπαθήσω να σας τα διηγηθώ με τα δικά μου λόγια.

Κάποιο βράδυ, λοιπόν, ένας αγρότης, ο κύριος Τζόουνς, γύρισε κουρασμένος στο σπίτι του. Αυτός ο Τζόουνς είχε μάτια που έλαμπαν από κακία και δεν το ’χε σε τίποτα να σηκώσει το ραβδί του και να το σπάσει στη ράχη ενός ζώου. Τα ζώα δεν υπέφεραν άλλο την τυραννία και την αδικία, επαναστάτησαν και έδιωξαν την οικογένεια του Τζόουνς. Τότε το αγρόκτημα έγινε δικό τους, όμως ο Ναπολέοντας κι ο Φωνακλάς, δύο μεγάλα γουρούνια, πίστευαν πως ήταν «πιο ίσοι από τους άλλους», κι έτσι τα ζώα έπρεπε να παλέψουν ξανά – αυτή τη φορά όχι ενάντια στους ανθρώπους, αλλά στους πρώην συντρόφους τους.

Ιλιάδα και Οδύσσεια - Κορίτσια που έγιναν μύθος

Η Κατερίνα Σέρβη μας συστήνει δεκαοκτώ μυθικές ηρωίδες –θεές και θνητές, νύμφες των δασών και των θαλασσών και μια μάγισσα– που πιάνουν το νήμα του παραμυθιού, η μία μετά την άλλη, και αφηγούνται ιστορίες για μάχες και έρωτες, μοιραίες γνωριμίες και αιχμαλωσίες, θάρρος και αλτρουισμό, προδοσία και συγχώρεση.

Παράλληλα, τις παρακολουθούμε σε στιγμές δράσης ή στιγμιότυπα-σταθμούς της ζωής τους, για να ανακαλύψουμε τον ρόλο που έπαιξαν, εκούσια ή ακούσια, σε δύο από τις αρχαιότερες, πιο συναρπαστικές και πιο αγαπημένες μυθικές περιπέτειες του κόσμου: την Ιλιάδα και την Οδύσσεια.

Έριδα, η εριστική
Ιφιγένεια, η ευσυνείδητη
Χρυσηίδα, η καλοαναθρεμμένη
Ελένη, η μοιραία
Αφροδίτη, η ξελογιάστρα
Ήρα, η ακαταμάχητη
Ανδρομάχη, η καρτερική
Βρισηίδα, η αξιαγάπητη

Οικογένεια είναι...

Τι είναι οικογένεια; Ένα βιβλίο... πραγματικά για όλους.

Οικογένεια είναι… μια αγκαλιά όπου το παιδί μεγαλώνει με αγάπη και ασφάλεια.
Οικογένεια είναι… να ζει με ευτυχισμένους ανθρώπους.
Οικογένεια είναι… άνθρωποι που φροντίζουν ο ένας τον άλλον.

Μια κόκκινη κλωστή συνδέει όλα τα παιδιά του κόσμου, στέλνοντας ένα και μοναδικό μήνυμα…

Κανένα παιδί δεν πρέπει να βιώνει περιθωριοποίηση, απόρριψη, εκφοβισμό, επειδή η οικογένειά του πιθανόν να μη μοιάζει με τις οικογένειες των υπόλοιπων παιδιών.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

Οι συγγραφείς της βιογραφίας «Navalny: Putin’s Nemesis, Russia’s Future?», Γιαν Μάτι Ντολμπάουμ, Μόρβαν Λέλουετ και Μπεν Νομπλ, στο βιβλίο τους εξηγούν ποιος είναι ο Ναβάλνι

Η Ρωσία του Ναβάλνι

Για κάποιους είναι δημοκρατικός ήρωας –ιδίως μετά την επιστροφή του στη Ρωσία τον Ιανουάριο και την άμεση σύλληψή του–, ...
Kathimerini.gr
 |  ΒΙΒΛΙΟ