ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παρουσίαση του βιβλίου «Brandy Sour» της Κωνσταντίας Σωτηρίου

Στην εκδήλωση θα υπάρχει βίντεο εικονικής περιήγησης από την αίθουσα χορού του Λήδρα Πάλας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το Σολώνειον Κέντρο Βιβλίου και οι εκδόσεις Πατάκη παρουσιάζουν το τελευταίο βιβλίο της Κωνσταντίας Σωτηρίου «Brandy Sour» την Πέμπτη 27 Απριλίου στη Λευκωσία, στο Σολώνειον Κέντρο Βιβλίου. 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η αρχαιολόγος και ιστορικός τέχνης Άννα Μαραγκού και η ιστορικός, ανώτερη συνεργάτης έρευνας του Κέντρου Αριστείας CYENS Αντιγόνη Ηρακλείδου. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους.

Στην εκδήλωση θα υπάρχει βίντεο εικονικής περιήγησης από την αίθουσα χορού του Λήδρα Πάλας, το οποίο είχε συμπεριληφθεί στην έκθεση «Χορεύοντας σε μια γραμμή», που πραγματοποιήθηκε στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας. Το βίντεο παραχωρείται ευγενικά από το Κέντρο Αριστείας CYENS.

 

 Από το οπισθόφυλλο

Τι σχέση έχουν το μπράντι σάουαρ, η σουμάδα και η κουμανταρία με το χτίσιμο ενός ξενοδοχείου που έμελλε να αλλάξει την ιστορία ενός τόπου; Ποιος τραγουδά καλύτερα τον πόνο της πατρίδας, ο Ρουβάς ή ο Νταλάρας; Μήπως είναι η πολιτική που σε αναγκάζει να μην πιεις ξανά ποτέ σου αϊράνι; Και τελικά, πότε πίνεις τον ελληνικό και τούρκικο καφέ; Στις γιορτές ή στις κηδείες;

Η Κωνσταντία Σωτηρίου γράφει για το Μεγάλο Παλάτι της Λήδρας που κατασκευάστηκε για να οικοδομήσει το μέλλον μιας νεοσύστατης χώρας, της Κύπρου. Μέσα από γλυκόπικρα ποτά και αλμυρές ιστορίες, μέσα από συνταγές για τσάι λεβάντα, λικέρ κιτρομηλάκι και χαμένες ευκαιρίες, ο αναγνώστης παρακολουθεί το πώς η ανέγερση, η δόξα και η κατάρρευση ενός κτιρίου μπορεί να αντανακλά το χτίσιμο, τις «φασαρίες» και τον σπαραγμό μιας ολόκληρης χώρας. Πιάνοντας το νήμα από τον βασιλιά Φαρούκ, που ενέπνευσε το θρυλικό Brandy Sour στα χρόνια του Μεσοπολέμου, και περνώντας στις κλωστές το γιασεμί των δροσερών καλοκαιριών της ματαιωμένης προσδοκίας, η συγγραφέας γράφει για γνωστούς και άγνωστους ανθρώπους που αφήνουν το αποτύπωμά τους στο Λήδρα Πάλας. Για τις ελπίδες, τις υποσχέσεις, τα λαμπερά φώτα της ακμής και τους γκρεμισμένους τοίχους της παρακμής και της λύπης, μα και για το αζίζ, το άγιο νερό, που μπορεί να σε κάνει να αντιμετωπίσεις ολόκληρο τον κόσμο. Και ίσως, για τη δίψα που αφήνει στο στόμα και στις ψυχές η Ιστορία. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 

Η συγγραφέας

Η Κωνσταντία Σωτηρίου γεννήθηκε το 1975 στη Λευκωσία. Είναι απόφοιτος του Τµήµατος Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστηµίου Κύπρου και κάτοχος µεταπτυχιακού στην Ιστορία της Μέσης Ανατολής από το Πανεπιστήµιο του Μάντσεστερ.
Εργάζεται ως λειτουργός Τύπου στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δηµοκρατίας. Το µυθιστόρηµά της «Η Αϊσέ πάει διακοπές» (Εκδόσεις Πατάκη, 2015) βραβεύτηκε µε το Athens Prize for Literature και ήταν στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων Κύπρου και Ελλάδας και στη βραχεία επίσης λίστα στην κατηγορία των πρωτοεµφανιζόµενων συγγραφέων των βραβείων του περιοδικού Ο Αναγνώστης και του περιοδικού Κλεψύδρα. Το µυθιστόρηµά της «Φωνές από χώµα» (Εκδόσεις Πατάκη, 2017) ήταν στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων Κύπρου και Ελλάδας. Το βιβλίο της «Πικρία χώρα» (Εκδόσεις Πατάκη, 2019) βραβεύτηκε µε το Κρατικό Βραβείο Κύπρου στην κατηγορία «Διήγηµα/Νουβέλα», ήταν στη βραχεία λίστα των ελληνικών Κρατικών Βραβείων και στη βραχεία λίστα του περιοδικού Ο Αναγνώστης στην κατηγορία «Νουβέλα», καθώς και υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας 2021.
Διηγήµατά της έχουν µεταφραστεί στα αγγλικά, στα ιταλικά, στα δανέζικα, στα τουρκικά, στα ιαπωνικά, στα σερβικά, στα ουκρανικά και σε άλλες γλώσσες. 

 

Πληροφορίες

Πότε/πού: Πέμπτη 27 Απριλίου, 7 μ.μ. Σολώνειον Κέντρο Βιβλίου, Βυζαντίου 24, Στρόβολος.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Στροβόλου.

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση