ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Ανδρούλας Βασιλείου στο Σπίτι της Κύπρου

Το βιβλίο έχει τίτλο «Γυναίκα της Κύπρου: Ενός αιώνα διαδρομή»

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019, στο Σπίτι της Κύπρου, στην Αθήνα, η παρουσίαση του βιβλίου της πρώην Επιτρόπου Παιδείας, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ανδρούλας Βασιλείου, με τίτλο «Γυναίκα της Κύπρου: Ενός αιώνα διαδρομή», το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Εν Τύποις.

Τη συγγραφέα και το κοινό καλωσόρισε στο Σπίτι της Κύπρου η Μορφωτική Σύμβουλος Δρ. Νάντια Στυλιανού, η οποία προλογίζοντας ανέφερε ότι το βιβλίο «αποτίει φόρο τιμής σε όλες ανεξαιρέτως τις γυναίκες της Κύπρου, […] επιτυγχάνοντας να τις καταστήσει από γυναίκες-κομπάρσους σε γυναίκες πρωταγωνίστριες, καθότι ανταποκρίθηκαν σε ιστορικές, κοινωνικές, πολιτικές αντιξοότητες, κρατώντας, αθόρυβα αλλά και με σθένος, τη σκυτάλη της ζωής». Όπως επεσήμανε η κ. Στυλιανού, το βιβλίο «είναι το πρώτο στην κυπριακή αλλά και στην ελλαδική βιβλιογραφία που καταγράφει και καταθέτει πρωτογενές υλικό για το θέμα, συμβάλλοντας τα μέγιστα στον εμπλουτισμό της βιβλιογραφικής έρευνας από τη σκοπιά της κοινωνιολογίας και της πολιτικής ιστορίας».

Στην εκδήλωση παρέστη ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Κυριάκος Κενεβέζος, ο οποίος χαιρετίζοντας χαρακτήρισε το βιβλίο ως πολύτιμο έργο αναφοράς, «απότοκο μιας μακράς πορείας, ένα πόνημα παρακαταθήκη προσφοράς για όλους εμάς και τις επόμενες γενιές, οι οποίες θα μπορούν να παρακολουθήσουν, με αξιοπιστία, τι σημαίνει Κύπρια Γυναίκα, με πόσες δυσκολίες πάλεψε και πάσχισε για να κερδίσει αυτά τα οποία θα έπρεπε να είναι αυτονόητα και με πόσες δυσκολίες, ακόμη μέχρι σήμερα, παλεύει και διεκδικεί αυτά τα οποία, στη βάση της ισότητας, της ισονομίας, της ισοπολιτείας, ακόμη δεν έχει», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Το βιβλίο παρουσίασε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας του Δήμου Αθηναίων και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Μαρία Στρατηγάκη, η οποία ανέλυσε τη βασική δομή της μελέτης, δίνοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα του περιεχομένου της. Όπως επισήμανε η κ. Στρατηγάκη, ο συνδυασμός ιστορικής έρευνας, κοινωνικής ανάλυσης και πολιτικού λόγου στα θέματα των δικαιωμάτων των γυναικών, καθώς και η πολυδιάστατη επισκόπηση του θέματος, αποτελούν τις δύο βασικές αρετές του βιβλίου.

Κατά την αντιφώνησή της, η κ. Βασιλείου, αφού ευχαρίστησε το Σπίτι της Κύπρου και τους συντελεστές της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στη μεθοδολογική προσέγγιση και στην διαδικασία συλλογής του πρωτογενούς και δευτερογενούς υλικού της έρευνάς της «που βασίστηκε σε έγγραφα από το Επίσημο Αρχείο του Κράτους, σε επίσημες στατιστικές και σε προσωπικές συνομιλίες και συνεντεύξεις με πάνω από 60 γυναίκες της υπαίθρου και των πόλεων, από όλα τα κοινωνικά στρώματα και όλων των ηλικιών». Όπως ανέφερε η συγγραφέας, «ενώ η πρόοδος που σημειώθηκε στις δεκαετίες που πέρασαν είναι αξιοσημείωτη δεν θα πρέπει να εφησυχάσουμε ως κοινωνία, αλλά θα πρέπει όλοι μαζί να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για την επίτευξη της πραγματικής ισότητας».

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου, η οποία διάβασε και χαρακτηριστικά αποσπάσματα του βιβλίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

Μέχρι σήμερα όμως έχουν πουληθεί 350 εκατομμύρια κομμάτια σε όλο τον κόσμο, ενώ YouTubers και TikTokers ανά τον κόσμο δημοσιεύουν βίντεο με τους εαυτούς τους καθώς λύνουν τον Κύβο

Ο Κύβος του Ρούμπικ

O Ούγγρος καθηγητής αρχιτεκτονικής Ερνο Ρούμπικ εξέδωσε μόλις το πρώτο του βιβλίο
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΒΙΒΛΙΟ
X