ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:04
 

Προσωπικότητα πολυσχιδής και δραστήρια

Ο συγγραφέας Κώστας Μ. Σταματόπουλος ανακάλυψε το προσωπικό ημερολόγιο της βασίλισσας Φρειδερίκης

Newsroom Κ, Αθήνα

ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΓΚΛΙΝΗ

Τον Οκτώβριο του 2017 ο συγγραφέας Κώστας Μ. Σταματόπουλος διεξήγαγε έρευνα για διασταύρωση πηγών στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ), όταν ανακάλυψε το προσωπικό ημερολόγιο της βασίλισσας Φρειδερίκης. Το αρχείο φυλάσσεται στα ΓΑΚ σε σειρά 35 χειρόγραφων τευχών, καλύπτοντας το μέγιστο μέρος της δημόσιας και ένα τμήμα της ιδιωτικής ζωής της βασίλισσας επί μία τριακονταετία (1938-1967). Τώρα, με τη φροντίδα και τη σχολαστική επιμέλεια του Κ. Μ. Σταματόπουλου, κυκλοφορεί σε τρεις τόμους από τις εκδόσεις Καπόν. Σήμερα η «Κ» προδημοσιεύει ενδεικτικό απόσπασμα από την εισαγωγή του συγγραφέα, μαζί, φυσικά, με λίγες από τις πολλές και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες φωτογραφίες της τριπλής αυτής έκδοσης.

Το εξώφυλλο του πρώτου από τους τρεις τόμους του έργου, σε επιμέλεια Κώστα Μ. Σταματόπουλου, που κυκλοφορεί σε λίγες ημέρες από τις εκδόσεις Καπόν.

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

«Ο τίτλος «Ημερολόγιο της βασίλισσας Φρειδερίκης» είναι κυριολεκτικός αλλά και παραπλανητικός. Δεν πρόκειται για προσωπική, εξομολογητικού τύπου, αναφορά των πεπραγμένων ημέρα με την ημέρα ή και των σκέψεων της ίδιας της βασίλισσας, αλλά για καθημερινή σχεδόν, λεπτομερή καταγραφή του δημοσίου και εν μέρει του ιδιωτικού βίου της Φρειδερίκης, γραμμένη από την εκάστοτε κυρία των τιμών που είχε υπηρεσία την ημέρα εκείνη. Η καταγραφή αυτή διανθίζεται ενίοτε από σύντομα περιστατικά που μας επιτρέπουν να διεισδύσουμε στην προσωπικότητά της και να την καταλάβουμε καλύτερα, μολονότι το παρουσιαζόμενο στο ημερολόγιο έργο μιλά εύγλωττα για τη βασίλισσα ως άνθρωπο.

Συχνά, κατά τις περιοδείες της, η βασίλισσα Φρειδερίκη δεχόταν ως δώρο τοπικές στολές. Σε διάφορες περιστάσεις επέλεγε να ντύνεται με αυτές.

Ακροάσεις, περιοδείες, συσκέψεις και διοικητικά συμβούλια, επιθεωρήσεις σε ιδρύματα, ορισμένες εξ αυτών αιφνιδιαστικές, ταξίδια επίσημα και ιδιωτικά, περιπέτειες υγείας, επεμβάσεις και εγχειρήσεις, εναλλάσσονται με πράγματα πιο ελαφριά, όπως πρόβες φορεμάτων της περίφημης στη δεκαετία του 1950 Αθηναίας ράφτρας Παπαστεφάνου ή του Αιγυπτιώτη μόδιστρου Jean Dessès, αγορές σε καταστήματα των Αθηνών και του εξωτερικού, ή πάλι ψάρεμα πέστροφας στα ποτάμια της Ηπείρου και κυνήγι στην Αυστρία, στην Κερκίνη και στο δέλτα του Εβρου... Η εικόνα της Φρειδερίκης που σκιαγραφείται είναι βέβαια όχι η εντελής αποτύπωση μιας προσωπικότητας πολυσχιδούς, δυναμικής και δραστήριας, αλλά οπωσδήποτε είναι η πληρέστερη μέχρι στιγμής, εν αναμονή μιας σοβαρής και άρτιας βιογραφίας. Η ύπαρξη του ημερολογίου διαψεύδει, πάντως, τον παλαιότερο ισχυρισμό μου ότι η βασίλισσα αμελούσε να κρατά αρχείο του έργου της.

Ευτυχώς ο ιστορικός ή ο μέλλων βιογράφος της θα έχει πλέον στη διάθεσή του μια καίριας σημασίας πηγή.»

Το βασιλικό ζεύγος με την Τζάκι Κένεντι.

Η Φρειδερίκη κρατάει τον Κωνσταντίνο μετά τη βάπτισή του. Δίπλα, ο Παύλος με τη μικρή Σοφία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι και ο Νικολό Μακιαβέλι βρέθηκαν τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις στον ίδιο τόπο και είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν, χωρίς να είναι γνωστό αν τελικά συναντήθηκαν

Μια θρυλική συνάντηση

Ο γκονφαλονιέρο Πιέρο Σοντερίνι αναθέτει στον Λεονάρντο ντα Βίντσι να συνθέσει μια τοιχογραφία
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΒΙΒΛΙΟ
X