ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΣΥναντήσεις Συγγραφέων: Θάρρος ή αλήθεια;

Οι λογοτέχνιδες Μαρία Α. Ιωάννου και Νένα Φιλούση συνομιλούν για τον δημόσια εκφρασμένο εξομολογητικό λόγο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το Βιβλιοτρόπιο με την υποστήριξη του Παττιχείου Δημοτικού Αρχείου Λεμεσού διοργανώνει λογοτεχνική συνάντηση με δυο γυναίκες συγγραφείς, τη Μαρία Α. Ιωάννου και τη Νένα Φιλούση. Οι δυο τους συνομιλούν για τον δημόσια εκφρασμένο εξομολογητικό λόγο. Συζητούν επίσης για το πώς το προσωπικό βίωμα εμφιλοχωρεί στο κείμενο, και ποια είναι η διαδικασία που η εμπειρία γίνεται λογοτεχνική πράξη.

Ακόμα, συζητούν και προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί τα αυτοβιογραφικά κείμενα από γυναίκες συγγραφείς σπανίζουν ή κινδυνεύουν να θεωρούνται ναρκισσευόμενα. Αν η γραφή και η ανάγνωση αντανακλούν το ύφος και το ήθος, τη βιωτή και τη διαδρομή κάθε συγγραφέα ή αναγνώστη, ποιες είναι οι συνιστώσες αυτού του καθρεφτισμού; Μιλούν με παραδείγματα και αναφορές για την αυτοαναφορικότητα τόσο στο δικό τους έργο όσο και στο έργο άλλων συγγραφέων (όπως η Βιρτζίνια Γουλφ και η Κλαρίσε Λισπέκτορ) και για την ισορροπία που κάποτε αυτή η επιλογή διαταράσσει. Τη συζήτηση συντονίζει ο Σταύρος Καραγιάννη, αναπληρωτής καθηγητής Αγγλικής Λογοτεχνίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

 

Οι συμμετέχουσες

 

Μαρία Α. Ιωάννου:

Η Μαρία Α. Ιωάννου σπούδασε αγγλική λογοτεχνία και λογοτεχνία του 20ού αιώνα (BA University of Reading, MA King’s College London) και είναι διδάκτορας δημιουργικής γραφής (PhD in Creative Writing, University of Winchester), ενώ το 2019 τιμήθηκε με το Vice-Chancellor’s Excellence in Research Award. Έχει εκδώσει δύο συλλογές διηγημάτων (Η γιγαντιαία πτώση μιας βλεφαρίδας, Εκδόσεις Γαβριηλίδης 2011 - Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Λογοτέχνη και Καζάνι, Εκδόσεις Νεφέλη 2015 - βραχεία λίστα για το Βραβείο Νέου λογοτέχνη του ελληνικού περιοδικού Κλεψύδρα / Έναστρον). Διηγήματά της έχουν βραβευθεί σε τοπικούς και διεθνείς διαγωνισμούς συγγραφής και έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Το 2013 ίδρυσε το διεθνές λογοτεχνικό φεστιβάλ ΣΑΡΔΑΜ: η λογοτεχνία αλλιώς, το οποίο έλαβε τη διάκριση EFFE Label 2019-2020, ως ένα από τα σημαντικά φεστιβάλ της Ευρώπης. Την άνοιξη του 2019 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη το παραμύθι της Η μύγα κι η κανάτα (εικονογράφηση - Φίλιππος Θεοδωρίδης), ενώ το διήγημά της Pillars προτάθηκε από το SAND journal στο Βερολίνο για να συμπεριληφθεί στην ανθολογία Best Small Fictions (ΗΠΑ).

 

Νένα Φιλούση:

Γράφει ποίηση και διήγημα. Έχει γράψει τέσσερις ποιητικές συλλογές: «Μνημοροή» (Ιωλκός 2002), «Υπόλοιπο Λογαριασμού» (Βιβλιοεκδοτική 2008), «Ακτήμων» (Ακτίς 2014), Σώματα ασφαλείας (Κύμα 2019) και τη συλλογή διηγημάτων «Ας ρώταγες ποιον αγαπάω» (Παράκεντρο 2010) που τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο διηγήματος 2010. Ετοιμάζει τη συλλογή διηγημάτων «Φρούτα στο πιάτο και άλλες τρυφερότητες».

 

 

Πληροφορίες/ κρατήσεις: 99667599, www.facebook.com/bibliotropioorg/

Πότε/πού: Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, ώρα 7:30 μ.μ. Προαύλιος χώρος Παττιχείου Ιστορικού Αρχείου (πρώην οικία Επάρχου)

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Βιβλίο: Τελευταία Ενημέρωση