ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βραβείο Ερυθρού Οίνου - Orοman, Οινοποιείο Βλασίδης

Το Γιαννούδι μεγαλώνει

Του Γιάννη Αδειλίνη

Του Γιάννη Αδειλίνη

Ο πρωτοπόρος και αφοσιωμένος οινοποιός Σοφοκλής Βλασίδης έχει καταφέρει να συνδέσει το όνομά του με ένα από τα καλύτερα οινοποιεία του νησιού. Το 1998 λειτούργησε μια μικρή μονάδα στο παλιό μπακάλικο του παππού του στο Κοιλάνι και από το 2012 βρίσκεται σε ένα σύγχρονο οινοποιείο στο αμπελοτόπι Κολώνη, που βασίζεται στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης. Καλλιεργεί και διαχειρίζεται αμπελώνες 250 δεκαρίων με διεθνείς και κυπριακές ποικιλίες, μαζί με πειραματικές φυτεύσεις και παράγει 150.000 φιάλες ετησίως.

Τα κρασιά του είναι πολυβραβευμένα και αναγνωρισμένα για την ποιότητα και τον χαρακτήρα τους. Το Oroman -που στην τοπική διάλεκτο σημαίνει όνειρο/όραμα- είναι ένα χαρμάνι με τη γηγενή ποικιλία Γιαννούδι να κυριαρχεί και το Shiraz να συμπληρώνει (15%). Από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας άρχισε να φυτεύει τη σπάνια ποικιλία αμπέλου «με εξαιρετικά αποτελέσματα στο τελικό προϊόν αλλά και προβλήματα στο αμπέλι», λέει ο Σοφοκλής αναφερόμενος στην ιδιομορφία της, στην άνθιση και στην καρπόδεση που οδηγεί σε χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις. Η ξεχασμένη αυτόχθονη ποικιλία ονοματίστηκε Γιαννούδι, γιατί αναγνωρίστηκε στο αμπέλι του Γιαννή. Έχει έντονο χρώμα και φρούτο στο αρωματικό και γευστικό προφίλ, αρώματα βοτάνων της κυπριακής γης και δυνατότητα παλαίωσης για 8-10 χρόνια. «Στόχος μας είναι να δημιουργούμε προϊόντα υψηλής ποιότητας και προσπαθούμε να ταιριάξουμε την κάθε ποικιλία με το οικοσύστημα, το έδαφος, το κλίμα και τις τεχνικές που χρησιμοποιούμε στην αμπελουργία», συμπληρώνει ο έμπειρος οινοποιός.

Ο Σοφοκλής Βλασίδης διαφυλάσσει όλη τη γνώση και τη σοφία της παράδοσης και τις συνδυάζει με τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις και μεθόδους, ώστε να πάμε όλοι ένα βήμα πιο μπροστά, σε ένα καλύτερο μέλλον.

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΒΛΑΣΙΔΗΣ
Κοιλάνι, επαρχία Λεμεσού,
T/ 97789560, vlassideswinery.com

ΠΟΥ ΤΟ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ
Το βραβευμένο κρασί Oroman παράχθηκε σε 12.500 φιάλες και το βρίσκουμε σε επιλεγμένες κάβες και στο Οινοποιείο Βλασίδης (επισκέψιμο για γευσιγνωσία κρασιών καθημερινά 11.00-16.00, εκτός Κυριακής).

Φωτογραφίες Ντέμης Σιρανίδης
Βίντεο Στέλιος Στεφάνου

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση