ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Λάρνακα 2023: Πολιτιστική ανάσα στην πόλη

Με εξωστρέφεια και πίστη στις δυνάμεις της πόλης, η Λάρνακα 2030 υπόσχεται ένα καλλιτεχνικά και πολιτισμικά συναρπαστικό φθινόπωρο

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Με δυναμικές παρεμβάσεις στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της πόλης, υποδέχεται το φθινόπωρο η Λάρνακα 2023. Τρεις νέοι πολιτιστικοί θεσμοί έρχονται να ανανεώσουν την πολιτιστική ζωή της πόλης: το πρόγραμμα μαχαΛart, το Cyprus Arts & Education - CARE Festival και το Larnaka BioDesign Festival. Οι καινοτόμες αυτές δράσεις είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς και εις βάθος διαβούλευσης με το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης σε συνάρτηση με το τρέχον κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον. Οι δράσεις, οι οποίες θα ξεδιπλωθούν τους επόμενους μήνες, δίνουν το αποτύπωμα της πρότασης της Λάρνακας για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2030, εκφράζοντας ταυτόχρονα και την πρόθεση της ομάδας να εμπλουτίσει δυναμικά την καλλιτεχνική φυσιογνωμία της πόλης. Με εξωστρέφεια και πίστη στις δυνάμεις της πόλης, η Λάρνακα 2030 υπόσχεται ένα καλλιτεχνικά και πολιτισμικά συναρπαστικό φθινόπωρο.

Οι δράσεις

Visual Rhythms – 2 Σεπτεμβρίου, Πλατεία Ζουχούρι

Είκοσι πέντε νέοι και καταξιωμένοι καλλιτέχνες της Λάρνακας ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα ολοήμερο φεστιβάλ που αφορά όλες τις ηλικίες.

μαχαΛart

Ένας νέος πολιτιστικός θεσμός με ετήσια διάρκεια, που εστιάζει στις γειτονιές και τους ανθρώπους της πόλης. Ξεκινάει με δύο πρωτότυπα καλλιτεχνικά έργα – αναθέσεις σε σημαντικούς καλλιτέχνες της Λάρνακας, τα εξής:

Drumming up Art and Hope – 16, 17 & 24 Σεπτεμβρίου, σε γειτονιές της Λάρνακας και στην Πλατεία Ζουχούρι

Πρόκειται για ένα έργο κοινοτικής μουσικής και κοινωνικής γλυπτικής με μουσική στις γειτονιές της πόλης, σε επιμέλεια και συντονισμό της Μαρίας Κραμβή.

Πριγκιπίσσης Ζεχρά – 24, 27, 29 Σεπτεμβρίου & 14, 15 Οκτωβρίου, Τουρκομαχαλάς, πίσω από την Πιαλέ Πασά

Το έργο, γραμμένο από τον Κώστα Μαννούρη και σε σκηνοθεσία Νάγιας Τ. Καρακώστα, έχει τη μορφή μιας περιπατητικής παράστασης στον Τουρκομαχαλά της Σκάλας.

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου η πλατεία Ζουχούρι γίνεται το επίκεντρο της τέχνης και των ανθρώπινων συναπαντημάτων στη Λάρνακα. Το μαχαΛart κορυφώνεται γιορτάζοντας τη συμπεριληπτικότητα και την ανθρωπιά, με τις συναυλίες όλων των σχημάτων του Drumming Art & Hope, την έναρξη του «Πριγκιπίσσης Ζεχρά», τη δράση ΜΑΖ(ουχουρ)Ι σε συνεργασία με τον οργανισμό Citizens in Power, και ένα εργαστήριο της Unficyp για την οικοδόμηση της ειρήνης, με τη συμμετοχή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων καλλιτεχνών.

CARE Festival

Με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει 25 παραστάσεις και εργαστήρια σε 3 μέρες, το Cyprus Arts and Education (CARE) Festival θα λειτουργήσει ως το απόλυτο σημείο συνάντησης, δικτύωσης και ανταλλαγής ανάμεσα στην εκπαιδευτική κοινότητα και τους καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στην τέχνη για παιδιά και νέους.

6, 7, 8 Οκτωβρίου, Δημοτικό Θέατρο Γιώργος Λυκούργος, Παττίχειο Θέατρο Σκάλα, Μουσείο Πιερίδη


Larnaka BioDesign Festival

Το φεστιβάλ θέτει δυναμικά το ζήτημα της βιωσιμότητας, κάνοντάς μας να σκεφτούμε εκ νέου τα υλικά που χρησιμοποιούμε αλλά και την ίδια την καθημερινότητά μας. Κτήρια από μυκήλιο, έπιπλα και ρούχα από φύκια, παπούτσια από αίμα και άλλα «ζωντανά» έργα προκαλούν τη φαντασία μας και μας εισάγουν στο μέλλον. Το φεστιβάλ, που επιμελείται η Yev Kravt φιλοξενεί έργα σύγχρονων σχεδιαστών με διεθνείς διακρίσεις και επιχορηγείται από το πρόγραμμα «Κύπρια» του υφυπουργείου Πολιτισμού.


27 Οκτωβρίου – 5 Νοεμβρίου, Πλατεία Ζουχούρι, Αλυκή, Youth Makerspace Larnaka

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση