ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Αναπλάθοντας» -Πρωτότυπες συνθέσεις και μελοποιήσεις ποιημάτων

Συναυλία από το μουσικό σχήμα Λαβύρινθος Κύπρου που αντλεί στίχο, φόρμα και έμπνευση από τις «Ρίμες Αγάπης»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το μουσικό σχήμα Λαβύρινθος Κύπρου στη συναυλία «Αναπλάθοντας» παρουσιάζει πρωτότυπες συνθέσεις και μελοποιήσεις ποιημάτων σε Λευκωσία και Λεμεσό.

Στη συναυλία θα παρουσιαστούν πρωτότυπες συνθέσεις και μελοποιήσεις ποιημάτων. Το εργαστήρι αντλεί στίχο, φόρμα και έμπνευση από τις «Ρίμες Αγάπης», τη συλλογή κυπριακής ποίησης στο ρεύμα του Πετραρχισμού, και ντύνουν το υλικό της με πρωτότυπη σύνθεση στο ευρύτερο ύφος της εποχής του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ιταλία. Παράλληλα, οι συντελεστές συμπληρώνουν καλύτερα την εικόνα που προκύπτει από την έρευνα, εξερευνώντας και τη βυζαντινή μουσική της εποχής, και τη σχέση που ανέπτυξε μέσα από τα χρόνια με την οθωμανική μουσική στην Κύπρο. Επίσης, στο Εργαστήρι εμβαθύνουν στις ιταλικές μεσαιωνικές και αναγεννησιακές πηγές, ενώ γλωσσικά εξερευνούν ποιητική σύνθεση πέραν από την Πετραρχική Συλλογή, καθώς και ιστορικές αναφορές σε Κύπριους που είχαν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στην Ιταλία.

 

Εκτός από αυτές τις νέες συνθέσεις που προκύπτουν από αυτό το δεύτερο μέρος της έρευνας, θα παρουσιαστούν και οι πρωτότυπες συνθέσεις του πρώτου της μέρους, οι οποίες ήταν το αποτέλεσμα του τριετούς ευρωπαϊκού μουσικού προγράμματος «Awakening Sleeping Instruments in Europe» (στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη/ Creative Europe) και οι οποίες παρουσιάστηκαν σε συναυλία στη Λευκωσία από το μουσικό σχήμα Λαβύρινθος Κύπρου τον Ιούνιο του 2021.

 

Το έργο χρηματοδοτούν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υφυπουργείου Πολιτισμού και πραγματώνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (UNIC) και τον οργανισμό Labyrinth Italia. Στο πλαίσιο του έργου θα πραγματοποιηθούν επίσης το μουσικό εργαστήρι «From West To Modal» με τον Πέπε Φράνα στις 26 Νοεμβρίου και η παρουσίαση του έργου από την ερευνητική ομάδα στις 24 Νοεμβρίου. Και τα δύο θα λάβουν χώρα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Στη συναυλία λαμβάνουν μέρος οι μουσικοί: Έλενα Ξυδά (τραγούδι), Γιάννης Κουτής (ούτι, τραγούδι), Πέπε Φράνα (μεσαιωνικό λαούτο), Χριστίνα Πολυκάρπου (κρητική λύρα με συμπαθητικές χορδές) και Ευριπίδης Δίκαιος (κρουστά). Σύνθεση, ενορχήστρωση: Πέπε Φράνα, Γιάννης Κουτής. Επιμέλεια στίχου, πρωτότυπη ποίηση: Ευριπίδης Δίκαιος. Ερευνητική ομάδα: Πέπε Φράνα, Ευριπίδης Δίκαιος, Γιάννης Κουτής, Νίκη Ανδρονίκου. Διεύθυνση παραγωγής: Στέφανη Πολυκάρπου

 

Λαβύρινθος Κύπρου

 

Το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος Κύπρου είναι βαθιά ριζωμένο στον κόσμο της παραδοσιακής και τροπικής μουσικής. Στόχος μας είναι να προάγουμε και να συνεχίσουμε τη σημαντική δουλειά του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος, που ιδρύθηκε το 1982 από τον Ross Daly και εδρεύει στο Χουδέτσι της Κρήτης. Εμπνευσμένοι από τα θεμέλια που έβαλε στην Κρήτη ο Ross Daly, ιδρύθηκαν αδελφικές οργανώσεις σε πολλαπλά μέρη ανά το παγκόσμιο: Labyrinth Catalunya (2016), Labyrinth Italy (2017), Labyrinth Ontario (Καναδάς, 2018), Labyrinth Cyprus (2018) και Labyrinth Istanbul (Τουρκία, 2019).

Από το 2018, ο Λαβύρινθος Κύπρου οργανώνει κύκλους σεμιναρίων, εργαστήρια και συναυλίες στη Λευκωσία και με βάση τις αρχές της αποκέντρωσης και της ζωντανής μουσικής κοινωνίας, μεταφέρει ενίοτε την έδρα του στην ύπαιθρο. Το 2019 και σε συνεργασία με την κοινότητα του χωριού Σπήλια, τα σεμινάριά μας φιλοξενήθηκαν στο πανέμορφο τοπίο της οροσειράς του Τροόδους. Με όχημα τα σεμινάρια και τις συναυλίες μας, φέρνουμε σε επαφή παγκοσμίου εμβέλειας μουσικούς και καθηγητές από το ευρύτερο δίκτυο του Λαβυρίνθου με σπουδαστές από την Κύπρο και από το εξωτερικό, στους οποίους αποκαλύπτεται ένας κόσμος παραδόσεων και πολιτισμών.

Συναυλίες

Λεμεσός, Ξυδάδικο, Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, 8:30 μ.μ.

Λευκωσία, Cine Studio (Πανεπιστήμιο Λευκωσίας), Σάββατο 19 Νοεμβρίου, 8:30 μ.μ.

 

Πληροφορίες/ Κρατήσεις: 70007102 και στην ιστοσελίδα του Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος Κύπρου.

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση