ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Ο Μακρύδρομος» από 22 Κύπριους καλλιτέχνες (video)

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Μέσα στη λαίλαπα του κορωνοϊού και των ακόμα απρόβλεπτων συνέπειών του η μουσική συνεχίζει να είναι μια σταθερά στη ζωή μας, η οποία ψυχαγωγεί και γίνεται βάλσαμο στις ψυχές μας και φάρμακο της.

Κάπως έτσι λειτούργησε και ο μουσικοσυνθέτης Αβραάμ Κοντός, ο οποίος συγκέντρωσε 22 Κύπριους καλλιτέχνες, οι οποίοι εκτέλεσαν το τραγούδι «Ο Μακρύδρομος», που είναι η ελληνική απόδοση του «Uzun İnce Bir Yoldayım», του γνωστού Τούρκου μουσικού παραδοσιακής μουσικής Asik Veysel (1894-1973). Στο κομμάτι τραγουδούν οι Γιώργος Καλογήρου, Κατερίνα Παράσχου, Πάρης Παράσχος, Αργυρώ Χριστοδούλου, Έλλη Κουτσούλη, Αλέξης Καζακόπουλος, Ελεονώρα Ρούσου, Αβραάμ Κοντός και Νικόλας Φιλήτας.

Παίζουν: Βασίλειος Αβραάμ: Κλασσική κιθάρα, Ανδρέας Παράσχος: Ηλ. Μπάσο, Πέτρος Κκάλλης: Κρουστά & Τύμπανα, Αντρέας Κραμπιάς: Ούτι, Ελεονώρα Ρούσου: Φλαόυτο, Αβραάμ Κοντός: Κλασσικη& Ηλεκτρική κιθάρα, Λαούτο, Σορίν Αλεξάνδρου Χορλέα: Βιολί, Μαρίλια Ανδρέου: Βιόλα, Γιάννης Κωνσταντίνου: Βιολοντσέλο, Νίκος Ιωάννου: Κοντραμπάσο, Ελεάνα Ανδρέου: Κοντραμπάσο, Αχιλλέας Τομασίδης: Σαξόφωνο και Πάνος Λάρκου: Σόλο Ηλεκτρική κιθάρα.

Η μετάφραση του τραγουδιού έγινε από τον μουσικοσυνθέτη και ερμηνευτή Γιώργο Καλογήρου. Στο στούντιο του Μιχάλη Ρούσου (MicRoussosstudios) έγινε το Mastering & Finalising.

 

 

Ο δικός μας μακρύδρομος

«Ας ευχηθούμε κάποια μέρα να μην υπάρχουν άλλες μοιρασμένες πατρίδες πουθενά στον κόσμο», σημειώνουν οι συντελεστές του κομματιού και δεν ξέρεις αν ο Τούρκος συνθέτης του κομματιού μιλούσε για έναν περίπατο που είχε κάνει από το μεγάλο χάνι ώς το καφενείο του Χατζησάββα ή και αντίστροφα ή αν οι 22 Κύπριοι καλλιτέχνες ξεκίνησαν εν χορδαίς και οργάνοις από την πλατεία ελευθερίας για να φτάσουν στο Μπουγιούκ Χαν για να ενωθούν με άλλους μουσικούς ώστε να συναντηθεί η Δύση με την Ανατολή ή τανάπαλιν ή άλλως πως.

Ο Μακρύδρομος της Κύπρου για τους παλιούς, η οδό Λήδρας στη Λευκωσία για τους νεότερους. Η οδό Λήδρας έγινε το όριο μιας πόλης που διαιρέθηκε από ένα πράσινου χρώματος μολύβι και μοιάζει απολίθωμα η μακριά αυτή οδός, και σαν τη βαδίζεις, αναρωτιέσαι πού να πας…

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση