ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα ταξίδια είναι μουσική περιπέτεια

Ο νεαρός μουσικός Δημήτρης Μεσημέρης μιλάει στην «Κ» για τη νέα του ολοκληρωμένη δουλειά «Έχω του κόσμου τα ποιήματα»

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Εδώ και κάποιες ημέρες έχει κυκλοφορήσει ο νέος δίσκος του μουσικού Δημήτρη Μεσημέρη «Έχω του κόσμου τα ποιήματα», η οποία περιέχει δέκα τραγούδια και πολλές μικρές και μεγάλες συνεργασίες, κάτι που κάνει τον δίσκο του Δημήτρη ακόμη πιο ενδιαφέροντα. Ο Δημήτρης Μεσημέρης ανήκει στη νέα γενιά Κυπρίων μουσικών, με πολλές και καλές σπουδές, αλλά και με μεράκι για αυτό που επέλεξε να κάνει στη ζωή του. Μετά από έξι χρόνια από την κυκλοφορία δύο τραγουδιών, το 2014, πολλές Live εμφανίσεις και συνεργασίες σε Κύπρο και Ελλάδα βγαίνει με τον δικό του δίσκο, που ξέρει πώς να το χρησιμοποιήσει ώστε να έχει αφετηρία στη διαδρομή που θέλει να διαγράψει στην πορεία. Χαίρομαι να βλέπω μουσικούς, όπως τον Δημήτρη, οι οποίοι ξέρουν πού πατούν και πού βρίσκονται.

 

–Δημήτρη, νέος δίσκος «Έχω του κόσμου τα ποιήματα», αν δεν κάνω λάθος είναι η πρώτη σου ολοκληρωμένη δουλειά, αν εξαιρέσεις το single του 2014 («Εικόνα Δίχως Χρώμα»). Πόσο εύκολα έφτασες στο αποτέλεσμα;

–Πέρασαν έξι χρόνια από τότε που κυκλοφόρησα τα πρώτα μου δύο τραγούδια στο single «Εικόνα Δίχως Χρώμα». Μεσολάβησαν οι σπουδές, ψάξιμο, έρευνα και λίγο περισσότερη εμπειρία μέχρι να φτάσω σε αυτό το αποτέλεσμα σήμερα και να μπορέσω να κυκλοφορήσω έναv ολοκληρωμένο δίσκο με δέκα τραγούδια.

«Η δημιουργία στο μυαλό μου είναι κάτι πολύ όμορφο κάτι σαν συνώνυμο του δίνω την ψυχή μου».

–«Έχω του κόσμου τα ποιήματα», γιατί όχι του κόσμου τα τραγούδια;

–Ο τίτλος είναι επηρεασμένος από στίχο στο τραγούδι «Ψάχνοντας την Ιθάκη». Ο στίχος γράφει, «Έχω του κόσμου ποιήματα, κρυμμένα μες στα αμπάρια... «Είναι σε στίχους του Βασίλη Χαρίση. Ο Βασίλης έγραψε αυτό τον στίχο για εμένα μετά τη γνωριμία μας. Θέλει μέσα από τα λόγια του να μετουσιώσει τα όνειρά μου και αυτά που έχω και θέλω να δώσω μέσα από τη διαδρομή σε αυτό το μαγικό ταξίδι της μουσικής.

–Συνεργάζεσαι με τον Παντελή Θαλασσινό, έναν καλό σου συνεργάτη, τι σημαίνει αυτή η συμμετοχή στον δίσκο σου;

–Είναι ευλογία να κερδίζεις και να αναπτύσσεις εμπειρίες μαζί με καλλιτέχνες, όπως ο Παντελής Θαλασσινός, ένα από τα πρότυπά μου ως παιδί, άρα μπορείς να αντιληφθείς τι σημαίνει για εμένα αυτό.

–Στον δίσκο υπάρχουν και πολλές άλλες συνεργασίες, πόσο σημαντικό είναι να μοιράζεται ο καλλιτέχνης τη δημιουργικότητά του;

–Οι συνεργασίες μεταξύ καλλιτεχνών είναι πολύ σημαντικές. Εκτός του ότι είναι ο πρώτος μου ολοκληρωμένος δίσκος, αυτό που κάνει τον συγκεκριμένο δίσκο ξεχωριστό για μένα, είναι οι συνεργασία με σημαντικά άτομα και αγαπημένα πρόσωπα. Ένα μεγάλο μέρος της δημιουργικότητας του δίσκου, αναγνωρίζεται στον πολυτάλαντο Φώτη Σιώτα, ο οποίος ανέλαβε την παραγωγή και την ενορχήστρωση. Νιώθω μεγάλη χαρά για τους στιχουργούς που μου εμπιστεύτηκαν τους στίχους τους, ο Ανδρέας Παράσχος, ο Βασίλης Χαρίσης και ο Παναγιώτης Τσάππης που έγραψε στίχους και μουσική για το τραγούδι «Δε γίνεται να σ’ αγαπώ». Είναι επίσης και αυτοί οι πολύ σημαντικοί συνεργάτες, που ντύνουν τα κομμάτια με τις ευαισθησίες τους και τις νότες τους, οι αγαπημένοι φίλοι μουσικοί, ηχολήπτες, το όμορφο περιβάλλον στο στούντιο και η ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της δημιουργίας, έχοντας όλοι μας ένα κοινό, την αγάπη για τη μουσική.

–Ακολουθείς αγαπημένους σου μουσικούς δρόμους, θα μπορούσες να κατατάξεις τη μουσική σου σε κάποιο είδος;

–Το είδος και ήχος του άλμπουμ και γενικότερα των μουσικών μου επιλογών συνδυάζει αρκετά στοιχεία, κυρίως από παλιά ακούσματα σε συνδυασμό με σύγχρονες ενορχηστρώσεις. Ένα αμάλγαμα μουσικών ηχοχρωμάτων από το παραδοσιακό, τους ανατολίτικους ήχους, δρόμους του ρεμπέτικου και του λαϊκού. Το είδος της μουσικής που υπηρετώ, το κατατάσσω στο καλό ελληνικό τραγούδι. Τραγούδια με λόγο στον στίχο, τα οποία έχουν κάτι να προσφέρουν στους ακροατές. Τραγούδια που γράφτηκαν και γράφονται μέσα από τη ζωή και τον βίο των δημιουργών τους.

 

 Δίνω την ψυχή μου

 

–Τι σημαίνει για εσένα δημιουργία;

–Η δημιουργία στο μυαλό μου είναι κάτι πολύ όμορφο κάτι σαν συνώνυμο του δίνω την ψυχή μου.

–Τα κομμάτια είναι βγαλμένα από τη ζωή, τα όνειρα, αλλά και από τη μυθολογία. Ποιον μύθο θα ήθελες εσύ να καταρρίψεις και ποια τα δικά σου όνειρα;

–Η μουσική είναι ένα ατέλειωτο / απέραντο ταξίδι που κανείς δεν γνωρίζει τον προορισμό του. Το όνειρό μου είναι να διανύσω όσο πιο μακρύ δρόμο γίνεται σε αυτό το ταξίδι.

 –Το καλοκαίρι θα κάνεις κάτι;

–Θα έχω τη χαρά να παρουσιάσω για πρώτη φορά τα κομμάτια ζωντανά στο καθιερωμένο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος στον Κάτω Δρυ το Σάββατο στις 25 Ιουλίου το βράδυ με το πέρας των εργαστηρίων. Γι’ αυτούς που θέλουν να στηρίξουν αυτη τη δουλειά και τους λάτρεις της υψηλής ποιότητας ήχου, θα μπορούν να προμηθευτούν τα βινύλια τη συγκεκριμένη βραδιά.

 

Και στη νοηματική

–Πολύ ωραία ιδέα και πρωτοβουλία και η απόδοση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, πώς προέκυψε;

–Ήταν κάτι που σκεφτόμουνα έντονα μετά από την παρότρυνση ενός πολύ δικού μου ανθρώπου. Εντελώς τυχαία, έλαβα ένα μήνυμα από την Ιουλία Στάικου, η οποία εκτελεί την απόδοση στα βίντεο, και με ρωτούσε αν μπορεί να κάνει την ενέργεια αυτή πάνω σε ένα τραγούδι που είχε ήδη κυκλοφορήσει. Της πρότεινα να το εντάξουμε επίσημα στις κυκλοφορίες και έγινε πράξη. Πιστεύω πως είναι κάτι που πρέπει να καθιερωθεί καθώς με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους ανθρώπους που δεν μπορούν να ακούσουν τα τραγούδια, να κατανοήσουν το νόημα που περιέχουν οι στίχοι μέσω της διερμηνείας.

 

Πληροφορίες:

Ο δίσκος κυκλοφόρησε σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες και σύντομα θα κυκλοφορήσει και το βινύλιο. Προπαραγγελίες στη σελίδα https://demetrismesimeris.bandcamp.com

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση

Εικόνα σαν και αυτή μάλλον θα αργήσουμε να ξαναδούμε σε συναυλίες

Συναυλίες, μια πρώτη αποτίμηση

Αρκετοί ιδιώτες παραγωγοί μουσικών εκδηλώσεων κάνουν λόγο για μια κατάσταση που αντί, έστω, να ισορροπήσει, παραμένει δύσκολη ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΜΟΥΣΙΚΗ