ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προχωράει η αναστήλωση των διατηρητέων της Ισοκράτους

Οι εργασίες αποκατάστασης βρίσκονται στη Φάση 1 και αναμένεται να διαρκέσουν έναν περίπου χρόνο

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Κανονικά προχωράνε οι εργασίες αποκατάστασης των διατηρητέων κτηρίων της οδού Ισοκράτους, που τον περασμένο Φεβρουάριο κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια εργασιών για την ανέγερση του νέου καθεδρικού ναού της Λευκωσίας, όπως διαβεβαίωσε την «Κ» η επιβλέπουσα τις εργασίες η αρχιτέκτονας – πολεοδόμος κα Αθηνά Αριστοτέλους.

Όπως είπε στην «Κ» η κα Αριστοτέλους, οι εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν το Φεβρουάριο με τη διαλογή των υλικών, τον καθαρισμού του χώρου, την τοπογραφική αποτύπωση, τις στατικές και άλλες σχετικές μελέτες, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη αποκατάσταση, που ξεκίνησε στις 14 Μαΐου (Α΄ Φάση).

Στην Α΄Φάση, όπως εξήγησε η κα Αριστοτέλους, γίνεται η αφαίρεση σαθρών πλινθαριών και άλλων υλικών από την εναπομείνασα τοιχοποιία, ώστε να γίνει αναδόμησή τους με νέα υλικά, παραδοσιακού τύποτ. Επίσης, γίνεται αφαίρεση των μωσαϊκών πατωμάτων ώστε αυτά να επαναχρησιμοποιηθούν κατά τη Β΄φάση, ενώ προχωράει και η ενίσχυση της θεμελίωσης των οικοδομών, για την καλύτερή τους προστασία.

Στόχος, όπως είπε η κα Αριστοτέλους είναι να τηρηθεί το χρονοδιάγραμματα, όπως δόθηκε και από τον εργολάβο του έργου, και μέχρι το καλοκαίρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες στη βάση της οικοδομής για να αρχίσουν αυτές στην τοιχοποιία, που θα είναι και η δεύτερη φάση.

Όπως διαβεβαίωσε η κα Αριστοτέλους το έργο παρακολουθείται καθημερινά και από την ίδια και από τους μελετητές και θα χρειαστεί λίγο περισσότερο από έναν χρόνο μέχρι να τελειώσει η αποκατάσταση των κτηρίων, αφού οι εργασίες που γίνονται είναι χρονοβόρες. Μάλιστα, σημείωσε ότι έχει γίνει μία πολύ καλή αποτύπωση των οικοδομών, κάτι που βοηθάει τους μελετητές ώστε τα κτήρια να έρθουν στην προτεραία μορφή τους. Σταδιακά, και όσο προχωράει το έργο, σημείωσε η κα Αριστοτέλους θα αυξηθούν και οι εργαζόμενοι για να μην ξεπεραστούν κατά πολύ τα τεθέντα χρονοδιαγράμματα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση