ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε «ελκυστικό προορισμό» αναβαθμίζει έργο τον Αρχαιολογικό Χώρο Ιδαλίου

Tο έργο ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2017 και είχε περίοδο υλοποίησης 30 μηνών, δηλαδή μέχρι τον Μάιο του 2020

ΚΥΠΕ

Συγχρηματοδοτούμενο έργο φιλοδοξεί να αναβαθμίσει τον Αρχαιολογικό Χώρο Ιδαλίου σε έναν ελκυστικό προορισμό, συνδυάζοντας την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς με την ανάγκη ανάπτυξης και προόδου της τοπικής κοινωνίας, όπως ανακοίνωσαν την Τετάρτη αρμόδιοι φορείς.

Την ολοκλήρωση της πράξης «Ανάδειξη Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως Μέσο Τοπικής Ανάπτυξης», με τον τίτλο «Ελκυστικοί Προορισμοί», ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίου Ιδαλίου, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, η πράξη χρηματοδοτήθηκε κατά 85% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και κατά 15% από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου, στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020».

Συνεργαζόμενοι φορείς στην πράξη «Ελκυστικοί Προορισμοί» ήταν το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου (ως Συντονιστής), η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου-Λήμνου, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Λευκωσίας.

Σε χαιρετισμό του, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος είπε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 1.650.500 ευρώ.

Όπως ανέφερε, το έργο ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2017 και είχε περίοδο υλοποίησης 30 μηνών, δηλαδή μέχρι τον Μάιο του 2020, αλλά εξαιτίας των συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία, το έργο πήρε παράταση και ολοκληρώνεται τελικά στις 30 Ιουλίου 2021.

«Το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου-Λήμνου, μαζί με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Λευκωσίας, αποφάσισαν να συνεργαστούν στο πλαίσιο του έργου αυτού, με σκοπό τη δημιουργία, εφαρμογή και προώθηση κοινής μεθοδολογίας για προστασία, διαχείριση, ανάδειξη και προώθηση της αρχαιολογικής κληρονομιάς στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Ως απώτερος στόχος είχε τεθεί η δημιουργία ενός διασυνοριακού δικτύου περιοχών, φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Το έργο προωθεί την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, που βασίζονται της πλούσιους τοπικούς πόρους», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Μεταφορών είπε, επιπρόσθετα, ότι κύριες πτυχές του έργου υπήρξαν ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη κοινής μεθοδολογίας δράσης για την ανάδειξη δύο αρχαιολογικών χώρων, έναν στην Κύπρο και έναν στη Λήμνο.

 

«Πρόκειται για τον Αρχαιολογικό Χώρο Αρχαίου Ιδαλίου, στην επαρχία Λευκωσίας και τον Αρχαιολογικό Χώρο της Ηφαιστείας, στη Λήμνο. Συγκεκριμένα, σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν έργα τα οποία προστατεύουν και αναδεικνύουν τους δύο αρχαιολογικούς χώρους σε μείζονος σημασίας προορισμούς αρχαιολογικής και πολιτιστικής αξίας» είπε.

 

Οι ενέργειες του έργου «ολοκληρώθηκαν με τη διατύπωση εισηγήσεων για βελτίωση των εθνικών διαδικασιών και πολιτικών στον τομέα της ανάδειξης και αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς συμβάλλοντας στον στόχο της τόνωσης της τοπικής οικονομίας, μέσω της αύξησης των δεικτών επισκεψιμότητας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Καρούσος ευχαρίστησε το Δήμο Ιδαλίου για τη στήριξη που παρείχε εμπράκτως στην υλοποίηση του έργου.

«Κατά τη διάρκεια των έργων ανάδειξης του Αρχαιολογικού Χώρου Ιδαλίου, αναδείχθηκε για ακόμη μια φορά το γεγονός, ότι η συνέργεια μεταξύ της κεντρικής διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης. Εργαζόμαστε ώστε η συνέργεια αυτή να συνεχιστεί και στο μέλλον, ώστε το καθήκον για τη διαφύλαξη της αρχαιολογικής κληρονομιάς και τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης να συνδυαστεί με την ανάγκη ανάπτυξης και προόδου της τοπικής κοινωνίας», σημείωσε.

Ο Δήμαρχος Ιδαλίου Λεόντιος Καλλένος, στον χαιρετισμό του, εξέφρασε τη χαρά του για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου και την υπερηφάνεια του Δήμου Ιδαλίου για το γεγονός ότι, μέσα από την υλοποίηση του έργου, αναβαθμίζεται περαιτέρω η προβολή και διατήρηση της ιστορικής μνήμης του αρχαίου Ιδαλίου.

Ανέφερε επίσης, ότι οι συντονισμένες ενέργειες του Τμήματος Αρχαιοτήτων και του Δήμου Ιδαλίου, μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λευκωσίας (η οποία υπήρξε εταίρος στο έργο), πέτυχαν την αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Χώρου Ιδαλίου σε έναν ελκυστικό προορισμό.

Η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Δρ. Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου, παρουσίασε τις δράσεις τις οποίες υλοποίησε το Τμήμα Αρχαιοτήτων, μαζί με συνεργάτες του Τμήματος και οι οποίες στόχευαν στην αναβάθμιση της προστασίας και ανάδειξης του Αρχαιολογικού Χώρου Ιδαλίου.

Οι δράσεις αυτές περιλάμβαναν την περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου και την κατασκευή δύο νέων στεγάστρων για την προστασία ευαίσθητων χώρων στην βασική ανεσκαμμένη θέση, την τοποθέτηση κατευθυντήριων και πληροφοριακών πινακίδων και τη δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής (application) για έξυπνες συσκευές, η οποία θα λειτουργεί ως οδηγός για τον αρχαιολογικό χώρο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση