ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι διασώστες «Λευκά Κράνη» δεν θα παρευρεθούν στα 'Οσκαρ

Η ταινία είναι υποψήφια για Όσκαρ στην κατηγορία των ντοκιμαντέρ μικρού μήκους

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τα μέλη της οργάνωσης «Λευκά Κράνη», οι εθελοντές διασώστες στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της Συρίας και πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ «The White Helmets», υποψήφιου για βραβείο Όσκαρ, δεν θα μπορέσουν τελικά να παραστούν στην 89η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ στο Λος Άντζελες στις 26 Φεβρουαρίου, επικαλούμενοι την επιτακτικότητα της δουλειάς τους και ένα διαβατήριο που δεν έγινε αποδεκτό.

«Ήταν προγραμματισμένο ο Ράεντ Σάλεχ, αρχηγός των Λευκών Κρανών, και ο Χάλεντ Χατίμ, ένας διασώστης που μαγνητοσκόπησε πολλές συγκλονιστικές σκηνές διάσωσης μετά τους βομβαρδισμούς στη Συρία, να παρίστανται στη βραδιά των 'Οσκαρ όπου η οργάνωσή τους αποτελεί το θέμα του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους "The White Helmets" ("Τα Λευκά Κράνη") του σκηνοθέτη Ορλάντο φον Άινζιντελ, υποψήφιου για 'Οσκαρ στην κατηγορία αυτή.

"Έπειτα από τρεις ημέρες στο αεροδρόμιο, δεν μου επετράπη να πάω στα 'Οσκαρ. Είχα αμερικανική βίζα αλλά το διαβατήριό του δεν έγινε αποδεκτό. Λυπηρό, αλλά έχω δουλειά να κάνω εδώ", έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter χθες ο Χατίμπ, ο οποίος βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη.

"Χρειάζονται έγκυρα έγγραφα για να ταξιδέψει κανείς στις ΗΠΑ", σχολίασε εκπρόσωπος της αμερικανικής Αρχής Μετανάστευσης όταν ρωτήθηκε από το AFP.

Νωρίτερα σε άλλο μήνυμα στο Twitter, o Χατίμπ είχε κάνει λόγο για αύξηση της δουλειάς προκειμένου να εξηγήσει την ακύρωση του ταξιδιού του στις ΗΠΑ: "Πήρα αμερικανική βίζα αλλά δεν θα παραστώ στην τελετή των 'Οσκαρ λόγω του κατεπείγοντος της αποστολής μας. Η προτεραιότητά μας είναι να βοηθάμε τον κόσμο".

"Έπρεπε να ταξιδέψω την Τρίτη, αλλά υπήρχε πολλή δουλειά εξαιτίας των βομβαρδισμών. Επιπλέον, δουλεύω για την παραγωγή ενός άλλου φιλμ για τα Λευκά Κράνη που αναμένεται να είναι έτοιμο σε δύο εβδομάδες", είχε δηλώσει νωρίτερα στο AFP.

Ο Σάλεχ είχε επικαλεστεί τους ίδιους λόγους όταν ρωτήθηκε τηλεφωνικά από το AFP: "Δεν θα πάω λόγω της πίεσης της δουλειάς που οφείλεται στην κλιμάκωση από τις κυβερνητικές δυνάμεις των βομβαρδισμών στις επαρχίες Ντεράα, Χομς και Δαμασκού".

Επί εβδομάδες οι διασώστες κινδύνευαν να μην παραστούν στην τελετή στο Λος 'Αντζελες λόγω του διατάγματος που υπέγραψε στις 27 Ιανουαρίου ο πρόεδρος Τραμπ απαγορεύοντας για τρεις μήνες την είσοδο όλων των Σύρων στις ΗΠΑ. Ωστόσο στις 9 Φεβρουαρίου, αμερικανικό εφετείο επικύρωσε την αναστολή της εφαρμογής του διατάγματος, επιτρέποντας έτσι τη χορήγηση βίζας για τους διασώστες.

Στις 18 Φεβρουαρίου, ο Σάλεχ είχε εκφράσει ικανοποίηση που πήρε βίζα για τον ίδιο και τον συνάδελφό του.

Πρωταγωνιστές ντοκιμαντέρ για τα θύμα πολέμου

Η ταινία «The White Helmets» είναι υποψήφια για βραβείο Όσκαρ στην κατηγορία των ντοκιμαντέρ μικρού μήκους και καταγράφει την ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρουν στα θύματα του πολέμου στη χώρα.

Από το ξεκίνημα της δράσης της το 2013, η ομάδα διασωστών αριθμεί τουλάχιστον 3.000 μέλη και σύμφωνα με την ίδια έχει σώσει περισσότερες από 78.000 ανθρώπινες ζωές.

Το όνομα της το πήρε από τα λευκά κράνη που φορούν οι εθελοντές της και έγινε γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο για τις επικίνδυνες επιχειρήσεις διάσωσης που έχει πραγματοποιήσει εν μέσω βομβαρδισμών από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση

Η προβολή και παρουσίαση της ταινίας μικρού μήκους του Ανδρέα Σεϊτάνη θα γίνει το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου
Kathimerini.com.cy
 |  ΣΙΝΕΜΑ
X