ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος

Προβολή κινηματογραφικών ταινιών στο πλαίσιο των εκδηλώσεων από τις Πρεσβείες του Ισραήλ και της Ιταλίας στην Κύπρο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος, η Πρεσβεία του Ισραήλ και η Πρεσβεία της Ιταλίας στην Κύπρο διοργανώνουν ανοικτή για το κοινό προβολή των κινηματογραφικών ταινιών «Speer Goes to Hollywood», στο Πάνθεον Λευκωσίας την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου και «Terezin» στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023.


Αναλυτικά οι ταινίες

«Speer Goes to Hollywood» Ντοκιμαντέρ, 2020, 98’, με αγγλικούς υπότιτλους
Ο Άλφρεντ Σπέερ, ένα από τα σημαντικότερα στελέχη του ναζιστικού καθεστώτος, γλίτωσε τη θανατική ποινή στη δίκη της Νυρεμβέργης, με τον ισχυρισμό πως δεν είχε οποιαδήποτε προσωπική γνώση των θηριωδιών του Ολοκαυτώματος. Μετά την αποφυλάκιση του ο Σπέερ αφιέρωσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην εδραίωση της υστεροφημίας του ως ο «καλός Ναζί».
Το ντοκιμαντέρ, βασισμένο σε ηχογραφήσεις και σπάνια αρχειακά πλάνα παρουσιάζει τις προσπάθειες του Σπέερ να σβήσει το παρελθόν του μέσω της παραγωγής μιας κινηματογραφικής ταινίας, βασισμένης στο μπεστ-σελερ βιβλίο με τα απομνημονεύματα του.

Προβολή: Πέμπτη 26/01/2023, 19.30, Κινηματογράφος Πάνθεον, Λευκωσία


«Terezin Δράμα», 2022, 110’, στα αγγλικά
Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Τερεζίν κοντά στην Πράγα κρατούνταν κυρίως Εβραίοι καλλιτέχνες και διανοούμενοι από την Κεντρική Ευρώπη, μεταξύ των οποίων διακεκριμένοι μουσικοί, σύνθετες και μαέστροι. Η πολιτιστική δημιουργία που παρήχθησε μέσα σε απάνθρωπες συνθήκες, χρησιμοποιήθηκε από τη ναζιστική προπαγάνδα σαν άλλοθι για την πολιτική τους.
H επινοημένη ιστορία αγάπης μεταξύ του Αντόνιο, Ιταλού κλαρινίστα και της Μαρτίνα, Τσεχοσλοβάκας βιολονίστα, διαπλέκεται με τις αληθινές ιστορίες πραγματικών προσώπων, που παρά τις τρομακτικές συνθήκες διαβίωσης, ανέπτυξαν μια εντυπωσιακή σειρά πολιτιστικών δραστηριοτήτων, ως έσχατη αντίσταση απέναντι στη ναζιστική βαρβαρότητα.

Προβολή: Δευτέρα 30/01/2023, 19.30, Πολιτιστικό Κέντρο Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, Λευκωσία.

Η είσοδος είναι δωρεάν. Απαιτείται προεγγραφή στον σύνδεσμο https://bit.ly/3Ck6brB

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση